Miras Yolu ile Geçen Payın Aidiyetinin Tespiti
Miras Yolu ile Geçen Payın Aidiyetinin Tespiti
T.C.
İZMİR
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/145
KARAR NO : 2022/404
DAVA : Ticari Şirket (Miras Yolu ile Geçen Payın Aidiyetinin Tespiti ve Tescili İstemli)
DAVA TARİHİ : 11/09/2019
KARAR TARİHİ : 11/05/2022
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Miras Yolu ile Geçen Payın Aidiyetinin Tespiti ve Tescili İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; 28/12/1998 tarihinde kurulan davalı şirketin, ortaklarının %55 payla … …, %30 payla … … ve %15 payla … … olup, ortak … …’ın vefatı ile payının mirasçıları … …, … …, … ve … … …’a kaldığını, mirasçı … … …’ın da vefatıyla payının mirasçıları … …, … …, …’a kaldığını, miras yoluyla kalan paylar nedeniyle davacının, davalı şirketteki payının 10/100 olduğunu, hisselerin mirasçılara devri konusunda herhangi bir işlem yapılmadığından davacının ortak sıfatına haiz olamadığını, davalı şirket tarafından 3 aylık süre içinde esas sermaye payının geçişini açıkça ve yazılı olarak reddedilmediğinden onay verilmiş sayılması gerektiğini, bu konuda 07/05/2019 tarihli ihtarname ile karar alınması ve tescil için davalı şirkete ve ortaklara ihtarname gönderiklerini, ihtarname göndermelerine rağmen sonuç alamadıklarını, tebliğden itibaren üç aylık süre geçmesine rağmen karar alınamadığını bildirmiş, miras yoluyla … …’dan intikal eden davalı şirket paylarının payı oranında davacıya aidiyetinin tespiti ile Ticaret Siciline tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA:
Davalı taraf cevap dilekçesi sunmamış, davalı şirket yetkilisi … … duruşmalardaki beyanlarında; hukuki yarar yokluğu nedeniyle davanın reddine karar verilmesini, davaya devam edilmesi halinde mirasçıların davaya dahil edilmesini talep ettiğini, mirasçıları yeni öğrenmiş olması sebebiyle genel kurul toplantısı yapacağını, davacı mirasçıları kabul edip etmeyeceğini beyan edeceğini bildirmiş, bu beyanından sonra yazılı veya sözlü başkaca bir beyanda bulunmamıştır.
İNCELEME VE GEREKÇE:
Dava, limited şirket ortağının ölümü nedeniyle miras yoluyla davacı müteveffa …’a intikal eden şirket payının, davadan sonra, davacının ölümü nedeniyle mirasçılarına miras yoluyla intikali sebebiyle davacıların şirket ortakları olduğunun tespiti ile Ticaret Siciline tescili istemine ilişkindir.
Müteveffa davacı, davalı şirketin ortağı, murisi … …’dan ve muris … …’ın mirasçısı olup davadan önce vefat eden … … …’dan miras yoluyla kendisine intikal eden ortaklık payının aidiyetinin tespiti ile adına tesciline karar verilmesini talep etmiştir. Ticaret sicil kayıt ve mirasçılık belgesi örnekleri ile; davalı şirketin 30/100 payının muris … … adına kayıtlı iken 22/05/2011 tarihinde vefatı ile müteveffa davacı …’a intikal ettiği, … …’ın mirasçılarından … … …’ın da muristen sonra vefat etmesi nedeniyle kendisine intikal eden şirket paylarının mirasçı sıfatıyla müteveffa davacı …’a intikal ettiği görülmüştür.
TTK’nun 596. maddesinde esas sermaye payının, miras yoluyla geçmesi halinde tüm haklar ve borçların genel kurulun onayına gerek olmaksızın esas sermaye payını ihtisas eden kişiye geçeceği, şirketin iktisabın öğrenilmesinden itibaren 3 ay içinde esas sermaye payının geçtiği kişiyi onaylamayı reddedebileceği, şirketin 3 ay içinde esas sermaye payının geçişini açıkça ve yazılı olarak reddetmemesi halinde onayını vermiş sayılacağı düzenlenmiştir.
Davalı şirketin ortağı … … ile … …’ın mirasçısı … … …’ın ölümü ve davacının her iki
müteveffanın mirasçısı olması nedeniyle ortak … …’dan miras yoluyla geçen esas sermaye payının TTK’nun 596. maddesi hükmü karşısında davacıya geçtiği tartışmasızdır. Müteveffa davacı tarafından, davalı şirkete ve ortaklarına gönderilen 07/05/2019 tarihli ihtarnamede ortaklar kurulunun toplanarak karar alması ve kararın Ticaret Sicil Müdürlüğüne bildirilmesi talep edilmiş, ihtarname 13/06/2019 tarihinde davalı şirkete, 10/05/2019 tarihinde ortak … …’a ve … …’a tebliğ edilmiştir. Davalı şirket tarafından, müteveffa davacı …’ın TTK 596.
maddesi uyarınca talebinin reddedildiğine dair bir karar karar alınmadığı gibi dosyada bu yönde bir delil de toplanmamıştır. Bilirkişi raporunda da davacının ortaklığının kabulü veya reddi konusunda ortaklar kurulu veya genel kurul kararı alınmadığı tespit edilmiştir. Bu durumda TTK’nun 596(4) maddesi uyarınca davalı şirket ve ortaklarına ihtarname tebliğ edilmesine rağmen davalı şirket tarafından ortaklığa kabul talebinin 3 aylık süre içinde reddedildiğine ilişkin bir karar alınmamakla davalı şirketin müteveffa davacının, ortaklığına onayını vermiş sayılması gerekmektedir. Davacı, davadan sonra vefat etmiştir.
Mirasçılarından … ile … davacının mirasını kesinleşen kararlarla kayıtsız ve şartsız reddetmişlerdir. Bu durumda davacının mirası ve şirketteki kendisine intikal eden payı, mirası reddetmeyen ve davada davacı sıfatıyla yer alıp davayı takip eden diğer mirasçıları … ve …’a geçmiştir. Davalı şirket yetkilisi 21/10/2020 tarihli duruşmaya katılmış ve yasal süre içinde … ve …’ın ortak olarak kabulü konusunda bir karar vereceklerini bildirmesine rağmen davacı mirasçıların ortaklığa kabulü ve reddi konusunda bir kararın verilmediği bilirkişi raporuyla belirlendiği gibi bu nitelikte bir karar davalı tarafça dosyaya
sunulmamıştır. Bu durumda TTK’nun 596(2) maddesi uyarınca davacının ölümü nedeniyle davanın, mirası reddetmeyen mirasçıları davacılar tarafından sürdürülmesine bağlı olarak davalı şirket yetkilisinin 21/10/2020 tarihli duruşmaya katılıp, davacının ölümü nedeniyle mirasçıları davacılara mirasın ve şirket payının geçişini öğrenmesine rağmen 21/10/2020 tarihli duruşmadan itibaren 3 aylık süre içinde davacı mirasçıları ortak olarak onaylamayı reddetmediği dikkate alınarak davanın kabulü ile davacı mirasçıların miras payı oranında davalı şirkete ortak olduklarının tespitine, TTK’nun 598. maddesi uyarınca esas sermaye
paylarının geçişlerinin tescil edilmesi için Ticaret Sicil Müdürlüğüne başvuru görevinin şirket müdürüne ait olması karşısında somut olayda şirket müdürü tarafından bu başvurunun yapılmamış olduğu ve müteveffa davacının ihtarnamede ve dava dilekçesinde ortaklığının tescilini talep etmesi nedeniyle davalı şirketi temerrüde düşürmesine bağlı olarak ticaret siciline tescil talep etme hakkının doğduğu, TTK’nun 594. maddesinde pay geçişlerinin, pay defterine yazılacağına ilişkin amir hükmü göz önünde tutularak davacıların ortaklığının pay defterine kaydına ve ticaret siciline tescili ve ilanına karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerektirici nedenlerle:
1-Davanın KABULÜ ile; yargılama sırasında vefat eden davacı …’a miras yolu ile murisi … …’dan ve davacılar … ve …’a …’dan miras yolu ile geçen davalı İzmir Ticaret Sicil Müdürlüğünün Merkez-… Sicil nosunda kayıtlı … Turistik Tesis İşletmeleri Ticaret Limited Şirketindeki toplam %10 oranındaki payın davacıların mirasçılık paylarına göre her iki davacının, davalı şirkette %5 pay oranıyla ortak olduklarının ve %5 oranındaki 5/100 payın davacı … ve %5 oranındaki 5/100 payın davacı …’a aydiyetinin tespiti ile şirket pay defterine tescili ile ticaret siciline kaydına ve ilanına,
2-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 80,70 TL karar ve ilam harcından peşin yatırılan 44,40 TL harcın indirilmesiyle geriye kalan 36,30 TL harcın davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacılar yararına takdir edilen 5.100,00-TL maktu vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
4-Davacı tarafça yapılan 214,00 TL on normal tebligat, 15,50-TL üç elektronik tebligat gideri, 40,80 TL posta ücreti, 0,50 TL kep reddiyatı ile 850,00 TL bilirkişi ücretinden oluşan toplam 1.120,80 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
5-Davacı tarafça peşin olarak yatırılan gider avansından artan gider ava
nsının HMK’nun 333. maddesi uyarınca karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
Davacı vekilinin yüzüne davalı tarafın yokluğunda, HMK’nun 343 ve 345. maddeleri uyarınca gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık kesin süre içerisinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesi’ne verilecek bir dilekçe ile İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 11/05/2022
Miras Yolu ile Geçen Payın Aidiyetinin Tespiti
Özet : Bu karar, 1998 yılında kurulan bir ticari şirketin ortaklarının hisselerinin aidiyetinin tespitini ve ticaret siciline tescilini konu alan bir davadır. Davacı vekili, miras yoluyla geçen hisselerin davacıya intikal ettiğini ve davacının şirketteki payının 10/100 olduğunu, ancak hisselerin ticaret siciline tescil edilmemiş olduğunu iddia etmektedir. Davalı şirket yetkilisi, dava dilekçesi sunmamış ve duruşma sırasında hukuki yarar yokluğu nedeniyle davanın reddinin talep edildiğini bildirmiştir.
Mahkeme, dosyadaki belgeler ve bilirkişi raporu incelendiğinde davacının ortaklığının kabul veya reddinin ortaklar kurulu veya genel kurul kararı alınmadığını tespit etmiştir. Bu nedenle, davalı şirket tarafından davacının ortaklığına onayının verilmemiş olmasına rağmen, şirket tarafından esas sermaye payının geçişinin reddedilmemesi nedeniyle davacının ortak olarak kabul edildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Davacının ölümünden sonra mirası reddetmeyen diğer mirasçıların, davacının ortaklığını sürdürmeleri nedeniyle davalı şirketi temerrüde düşürmüş oldukları belirlenmiştir. Sonuç olarak, mahkeme davacı mirasçılarının şirket payı oranında ortak olduklarını ve bu hisselerin ticaret siciline tescil edilmesi gerektiğine karar vermiştir.