MANŞET

Muaccel Ne Demek 2023

Muaccel Ne Demek 2023

Muacceliyet ne anlama gelir?

Muaccel vadesi gelmiş olan ve ödenmesi gereken ya da talep edilebilen anlamına gelmektedir. Muacceliyet kelimesi ise borç ve alacak ilişkisinde, borcun vadesinin dolması ve borçludan bu borcun istenebilecek hale gelmesine denmektedir.

Muacceliyet ne zaman başlar?

BK m. 128’a göre, sözleşmeden doğan alacaklarda “Müruru zaman alacağın muaccel olduğu zamandan başlar”. Borcun yerine getirilmesi bir süreye bağlanmamışsa, borcun doğumu ile birlikte alacak “muaccel” olur (BK m. 74; TBK m. 90) ve borcun doğumu ile birlikte zamanaşımı işlemeye başlar”.

Muacceliyet ihtarname ne demek?

Gönderilen ihtarname icra takibi için değil sözleşmeye göre vadesinde ödemelerin yapılmaması veya tahsilatın güçleşmesi durumunda; kredinin durdurulduğunu, alacağın tamamının yasal yollardan tahsil edilmeye başlanacağını ve tüm kredinin muaccel kılınacağını müşteriye bildiren ihtarnamedir.

Muacceliyet ihbarı ne demek?

Muacceliyet ihbarı, borca ilişkin vadenin dolması ya da borcun ödenmesi için istenen şartların oluşması gibi durumlara bağlı olarak borcun borçludan istenebilir hale geldiğinin, borçluya tebliğ edilmesidir.

Muacceliyet ise borcun talep edilebilir hale gelmesi olarak ifade edilebilir.

Alacağın muaccel olduğu tarih ne demek?

6762 S.TTK.nun 1292 ve 1299.maddeleri (6102 S.TTK.md 1446 ve 1427) hükmü uyarınca zamanaşımı süresinin başlangıcı alacağın muaccel olduğu gün yani sigortalının rizikonun gerçekleştiğini öğrendiği günden itibaren başlayan 5 günlük ihbar tarihinin son günüdür.

Temerrüt muacceliyet ne demektir?

Temerrüt borcun istenebilir hale gelmesi ancak borçlunun buna karşı ödememekte direnmesi anlamına gelmektedir.

Borcun istenebilir yani muaccel olması borcun ödeme vadesinin gelmiş olması anlamına gelir ihtar ise muaccel olan borcun ödenmesini talep etmek olarak anlaşılmalıdır.

Muaccel Ne Demek

Muacceliyet ihbarı örneği ..

T.C.

YARGITAY

12. HUKUK DAİRESİ

E. 2011/17435

K. 2012/3127

T. 13.2.2012

• MUACCELİYET İHBARI ( Taşınmaz Malikine İhbarın İpotek Akit Tablosundaki Adresine Tebliğ Olunmadığı – Borçluya Noter Kanalı İle Hesap Özeti Gönderilmeden İpoteğin Paraya Çevrilmesi Yolu İle İcra Takibine Geçilemeyeceği )

TAŞINMAZ MALİKİNE MUACCELİYET İHBARI ( İpotek Akit Tablosundaki Adresine Tebliğ Olunmadığı/Farklı Adrese Çıkarılan Tebligatın Bila Tebliğ İade Olduğu – Muacceliyet İhbarında Bulunulmadan Takibe Geçilemeyeceği )

• İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLU İLE TAKİP ( Taşınmaz Malikine Muacceliyet İhbarı Tebliğ Olunmadığından Borçluya Noter Kanalı İle Hesap Özeti Gönderilmeden Takibe Geçilemeyeceğinin Gözetileceği )

ÖZET : Taşınmaz malikine muacceliyet ihbarının ipotek akit tablosundaki adresine tebliğ olunmadığı, farklı adrese çıkarılan tebligatın ise, bila tebliğ iade olunduğu görülmektedir.

Bu durumda, borçluya noter kanalı ile hesap özeti gönderilmeden ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibine geçilmesi hukuka aykırı olup, aynı konu daha önce mahkeme kararı ile iptaline karar verilen icra takibinin de ihtarname yerine geçmeyeceği de değerlendirilerek, borçlunun sair itiraz ve şikayet nedenleri incelenerek karar verilmesi gerekir.

DAVA : Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine; bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de:

İpoteğin, üçüncü kişiye ait taşınmaz üzerinde bulunduğu hallerde, alacaklı bankanın, hesap özetini, tazmin talebini veya ödeme ihtarını sadece kredi borçlusuna göndermesi yeterli olup, bu belgelerin ayrıca taşınmaz maliki üçüncü kişiye de gönderilmesi zorunlu değildir.

Kural olarak alacağın muacceliyetinin, ihbarın yapılmasına bağlı olduğu durumlarda, alacaklının hem asıl borçluya hem de borçtan kişisel olarak sorumlu olmayan ipotekle taşınmaz malikine, muacceliyet ihbarında bulunması zorunludur. Muacceliyet ihbarında bulunulmadan icra takibine geçilemez ( TMK`nun 887. maddesi ).

Somut olayda, taşınmaz malikine muacceliyet ihbarının ipotek akit tablosundaki adresine tebliğ olunmadığı, farklı bir adrese çıkarılan tebligatın ise, bila tebliğ iade olunduğu görülmektedir.

Bu durumda, İİK`nun 150/ı maddesi uyarınca borçluya noter kanalı ile hesap özeti gönderilmeden 6 örnek icra emri ile ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibine geçilmesi anılan yasa maddesinin emredici hükmüne aykırı olup, anılan maddedeki yasal koşulların oluşmadığı; aynı konu daha önce mahkeme kararı ile iptaline karar verilen icra takibinin de ihtarname yerine geçmeyeceği de değerlendirilerek, borçlunun sair itiraz ve şikayet nedenleri incelenerek bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve yazılı gerekçe ile hüküm tesisi isabetsizdir.

Muaccel Ne Demek

SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK`nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 13.02.2012 gününde oybirliği ile karar verildi.

Muaccel Ne Demek 2022

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu