MANŞET

Murisin Bankadaki Parasında Mirasçıların Hakları 2023

Murisin Bankadaki Parasında Mirasçıların Hakları 2023

Miras Nedir?

Bir kimsenin, ölümü üzerine varislerine kalan haklar, malları ve borçlarıdır. Yasal kabul edilen mirasçılar, kan bağı olan alt soy, hayatta olan eş, evlatlık kabul ettikleri ve devlettir. Mirasçılık sırası önce hayatta kalan kimselerin yakınlık derecesi dikkate alınarak değerlendirilir. Miras’ın bir kısmı vasiyet edilen bir kimseye de kalabilir. Bir kısmını almak üzere tayin edilen kimse ise, ‘mansup mirasçı’ diye anılır. Devlet, bir dereceden sonra kanuni mirasçılardan sayılır.

Miras Kimlere Verilir?

Ölen kişinin alt soyu dediğimiz, kendisinden üreyen, türeyen kişileri kapsar, yani onun çocukları ve torunları alt soyu ifade eder. Çocuklar kendi aralarında eşit miras hakkına sahiptir. Ölen kişinin kendinden önce ölmüş çocuğunun çocuğu yani torunu alt soya girer ve eşit derecede mirasa sahip olur.

Tereke Nedir Ve Nasıl Hesaplanır?

Kişiye bağlı olmayan ve mirasçılara intikal edebilen mal varlığına tereke denmektedir. Tereke, mirastır. Tereke denilince, ölen kişinin yani murisin mallarının, hak ve alacaklarının, aynı zamanda borçlarının bütünü anlaşılmalıdır.

Terekenin hesaplanması teknik bir konu olduğu için uygulamada net tereke hesabı bilirkişi marifetiyle yapılmaktadır. Net tereke belirlenirken terekenin aktifleri(mallar, paralar, alacaklar vs.) ve pasifleri (borçlar) bulunur ve aktiften pasifler çıkarılarak net tereke bulunur.

Miras Kalan Para Nasıl Öğrenilir ?

Bankada miras kalan para nasıl öğrenilir? Mirasçıların en çok sorduğu sorulardan bir tanesidir. Vefat eden kişinin hangi bankada hesabı olduğu bilinmiyorsa bunu öğrenmek için 2 yöntem vardır.

Türkiye Bankalar Birliği’ne dilekçe yazmak

Tek Tek bankalara dilekçe yazmak

Türkiye Bankalar Birliği dilekçelere geç cevap vermektedir. Bu nedenle bankalara tek tek yazılması daha hızlı sonuç alınmasını sağlayabilir.

Murisin Bankadaki Parasında Mirasçıların Hakları 2023

Murisin Bankadaki Parasında Mirasçıların Hakları Nelerdir?

Murisin bankadaki paraları üzerine mirasçıların hakları, miras bırakanın vefatından itibaren aktif hale gelir. Mal varlığı kapsamına sadece arsa ya da gayrimenkul değil, bankada bulunan paralar da dahil olmaktadır. Terekede paylaşımında en az zahmet gerektiren değerler de bankadaki paralardır.

Murisin mal varlığına uygulanan prosedür bankada yer alan parası için de geçerlidir. Murisin mal varlığı paylaşımı yapılmadan mirasçılarının haklarını kullanması da söz konusu değildir. Murisin bankadaki parası paylaştırıldıktan sonra mirasçılar kullanım hakkına sahip olur. Bu yüzden tüm mirasçılar bankadaki paranın kullanımı ile alakalı ortak karara varmalıdır.

Murisin bankadaki paraları üzerine mirasçıların hakları mirasçıların tamamı bir araya gelerek kullanılabilir. Yani bankadaki para mirasçıların elbirliği, mülkiyeti kapsamında olduğu için çekilmesi ve kullanılması tüm mirasçılar bir araya geldikten sonra gerçekleşir. Aksi durumda mirasçıların her biri, kendi haklarını kullanabilmek için mirasın tasfiyesini beklemelidir. Kısaca murisin bankadaki paraları mirasçılar tarafından ortak hareket edilmedikçe çekilemez ve kullanılamaz.

Ölen Kişinin Bankadaki Parası Mirasçılara Nasıl Ödenir?

Mirasçıların, ölen kişinin mirasıyla ilgili bir işlem yapmadan önce ilk olarak, mirasçı olduklarını yasal olarak kanıtlamaları gerekir. Bu işleme veraset ilamı çıkarılması deniyor. Veraset ilamında, mirasçıların kimler olduğu ve hangi oranda mirasa ortak olduklarını gösteren belgedir.

Mirasçılar tarafından, hayatını kaybeden kişinin son oturduğu ikamet adresinin bağlı olduğu vergi dairesine “Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi” verilmesi gerekiyor. Bu beyanname kişinin ölüm tarihinden itibaren 4 ay içerisinde verilmelidir ancak bazı özel durumlarda bu süre uzatılabiliyor.

Bu genel işlemlerden sonra ölen kişinin bankada parasını alabilmek için iki yol mevcuttur. Parayı kesintili ya da kesintisiz olarak alabilirsiniz.

Bankadaki Paranın Çekilmesi Hangi Şartlara Bağlıdır?

Murisin bankadaki parasının çekilmesi tüm mirasçıların birlikte hareket etmesi kapsamında gerçekleşir. Ancak bu noktada mirasçılar bazı durumlara ve şartlara dikkat etmelidir. Öncelikle mirasçılar “Mirasçılık Belgesi” almalıdır. Mirasçılık belgesi (veraset ilamı) alabilmek için de Sulh Hukuk Mahkemelerine ya da Notere başvuruda bulunmak gerekmektedir.

Bankada miras kalan paranın alınabilmesi için mutlaka veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekmektedir.

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Nedir?

Veraset ilamı, yakınlarına miras bırakarak ölen birinin mirasının yasal olarak kime ve ne oranda kaldığını gösteren bir belgedir. Ölüm durumunda mirasçının kim olduğu, mirastan kimlerin yararlanma hakkının olduğu gibi bilgiler bu belgede yer alır.

Herhangi ters bir durum olmadığı sürece veraset ilamında adı geçen kişilerin mirastan pay alma hakları vardır. Ayrıca bu belgede kimin hangi oranda mirastan pay alacağı da bellidir. Bu oranlara göre miras, belgede adı geçen kişilere paylaştırılır. Bu belgeyi çıkarmak için varislerin hepsinin olması gerekmez tek bir varis belgeyi çıkarttırabilir.

Miras Vergisi Nedir?

Kişinin yasal mirasçısından kendisine kalan para ve taşınmazlar için belirlenen tutarda ödemekle yükümlü olduğu vergiye miras vergisi adı verilmektedir. Kişinin ölümü ile beraber sahip olduğu tüm mal varlığı yasal mirasçılarına belirlenen oranlarda intikal ettirilmekte olup kendisine miras kalan kişi elde ettiği bu kazancın vergisini ödemekle yükümlüdür. Miras kalmasının yanı sıra bir taşınmazın bedelsiz olarak bir başkasına intikal ettirildiği durumlarda da veraset ve intikal vergisi ödeme yükümlülüğü doğmaktadır.

Hukuki Dayanağı Nedir?

Mirasçıların miras üzerindeki mülkiyet durumları Türk Medeni Kanunu’nun “Miras Ortaklığı” başlığı altında 640. maddesinde düzenlenmiştir. Mirasçıların mirasın paylaşımına kadar terekedeki tüm hak ve borçların üzerinde ortaklıkları söz konusudur. Bu mirastaki hak ve borçlar üzerinde elbirliği mülkiyet ile maliktirler.

Elbirliği mülkiyet ise Türk Medeni Kanunu’nun 701. maddesinde düzenlenmiştir. Bu durumda mirasçıların elbirliği mülkiyeti kendi payları oranında olmayıp ortaklığa giren her mal üzerinde olduğunu söylemek gerekir.

Miras Kalan Paranın Dava Yoluyla Alınması

Mirasçılar ortak hareket etmezlerse veya anlaşmazlığa düşerlerse o zaman bankada kalan miras para sadece dava yoluyla alınabilecektir. Miras nedenli ortaklığın giderilmesi davasıyla bankada kalan para alınabilecektir.

Miras bırakanın bankadaki parasını almak isteyen mirasçılardan biri veya birkaçı “miras nedeniyle ortaklığın giderilmesi davasını” açmalıdır. Bu dava sonucunda elbirliği mülkiyet olan bankadaki paranın paylı mülkiyete dönüştürülmesi sağlanır. Miras kalan bankadaki para paylı mülkiyete dönüştükten sonra her bir mirasçı diğer mirasçılardan ayrı olarak kendi işlemini tek başına yapabilecektir. Ortaklığın giderilmesi davası (miras nedenli) Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılmalıdır.

Murisin Bankadaki Parasında Mirasçıların Hakları 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu