Trafik Kazasında Alkollü Sürücü Sigortadan Para Alabilir Mi
Trafik Kazasında Alkollü Sürücü Sigortadan Para Alabilir Mi
Bir kişi alkollü olarak araç kullanırken kaza yapmışsa; kazaya alkolün neden olup olmadığına bakılır. Zira kaskodan ödeme alınması buna göre değişir.
Trafik Kazasında Kusuru Olmayan Alkollü Sürücü Sigortadan Para Alabilir Mi?
Alkollü araç kullanırken kaza yapılmış olması halinde kazanın sebep olduğu kusura bakılır. Bu kişi kazaya alkollü olmasından dolayı neden olmuşsa kusurlu sayılacaktır ve sigortadan ödeme alamayacaktır. Yani kazanın meydana geliş şeklinde sürücü sırf alkolün etkisi altında olduğu için kaza yapmış olması gerekir. Bu durumda sigortadan ödeme alınamayacaktır. Ancak şuna dikkat edilmelidir ki, kişinin kazada hiçbir kusuru yoksa sadece alkollü olması oluşan zararın kasko teminatı dışında bırakılacağı anlamına gelmez. Bu kapsamda alkolün kazada ne kadar etkili olup olmadığı önem arz eder. Kasko Sigortası Genel Şartlarının A/1. maddesinde hangi zararların teminat kapsamında kaldığı belirtilmiştir.
Kasko Sigortası Genel Şartlarının A/1. maddesine göre;
a) Aracın karayolunda veya demiryolunda kullanılabilen motorlu, motorsuz araçlarla çarpışması,
b) Gerek hareket gerek durma halinde iken sigortalının veya aracı kullananın iradesi dışında araca ani ve harici etkiler neticesinde sabit veya hareketli bir cismin çarpması veya aracın böyle bir cisme çarpması, devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi kazalar,
c) Üçüncü kişilerin kötü niyet veya muziplikle yaptıkları hareketler, ile fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin yol açacağı zararlar,
d) Aracın yanması,
e) Aracın veya araç parçalarının çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi
Kasko sigortası uygulamasında aşağıdaki ürün isimleri altında ve içeriklerinde teminat verilir.
Kişi kaza meydana geldiğinde alkollü ise ancak kaza alkollü olmasından dolayı meydana gelmemişse sigortanın zararı karşılaması gerekir. Nitekim Kasko Şirketinin Genel Şartlarına bakıldığı zaman hangi durumların teminat kapsamında kaldığı belirtilmiştir. Yine Türk Ticaret Kanunu’nun 1409. maddesi gereği zararın sigorta kapsamı dışında kalıp kalmadığını sigortacı ispatlamak zorundadır.
TTK MADDE 1409-(1) Sigortacı, sözleşmede öngörülen rizikonun gerçekleşmesinden doğan zarardan veya bedelden sorumludur.
(2) Sözleşmede öngörülen rizikolardan herhangi birinin veya bazılarının sigorta teminatı dışında kaldığını ispat yükü sigortacıya aittir.
Yargıtay’a göre de kişinin kazada hiçbir kusur yoksa sırf alkollü olmasından dolayı zarar teminat dışında bırakılmaz.
Zararın teminat dışı kalabilmesi için kazanın meydana geliş şekli itibariyle sürücünün salt (münhasıran) alkolün etkisi altında kaza yapmış olması gerekmektedir. Diğer bir anlatımla, sürücünün alkollü olması tek başına zararın teminat dışı kalmasını gerektirmez. Üstelik, böyle bir durumda zararın teminat dışı kaldığının ispat yükü sigortacıya düşmektedir.
Somut olayda, meydana gelen trafik kazasında sigortalı, 1.29 promil alkollü bulunmuştur. Kaza tespit tutanağında, tüm kusurun karşı araç sürücüsünde olduğu belirtilmiştir. Ekper raporunda da %100 kusurun karşı tarafta olduğu açıklanmıştır. Mahkemece de kusur araştırması yapılmadığına göre, olayda hiç bir kusuru olmayan sigortalının sırf alkollü olması nedeniyle rizikonun teminat dışı olarak kabul edilerek davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
(17. Hukuk Dairesi 2018/297 E. , 2018/4514 K.)
Trafik Kazasında Alkollü Sürücü Sigortadan Para Alabilir Mi
…….%100 kusurlu olup 1.00 promil ve üstü alkollü sürücülerin emniyetli araç sevk ve idare edemeyecek durumda olmaları nedeniyle meydana gelen zarar münhasırlık raporu aranmadan sigorta teminatı kapsamı dışında sayılacaktır. Kasko sigortalı araç sürücüsünün kusursuz olması ya da tam kusurlu olmaması durumunda, trafik kazasının oluşumuna sadece sürücünün alkollü olması değil başka sebeplerinde etken olması nedeniyle meydana gelen zarar kasko sigortası teminat kapsamı içinde sayılacaktır.
O halde, hasarın teminat dışı kalabilmesi için sürücünün sadece alkollü olması yetmeyip kazanın münhasıran alkolün etkisinde oluşması gerekmektedir.
Üstelik, böyle bir durumda hasarın teminat dışı kaldığının ispat yükü TTK.’nun 1281.maddesi hükmü gereğince sigortacıya düşmektedir……. Sigorta Tahkim Komisyonunca hükme esas alınan bilirkişi raporunda da; davacının maliki bulunduğu araç sürücüsünün kazanın meydana gelmesinde %75 oranında, karşı araç sürücüsünün,%25 oranında kusurlu olduğu belirtildikten sonra, kazanın sigortalı araç sürücüsünün münhasıran alkollü olmasından meydana gelmediği ifade edilmiştir.
Kaza sırasında sigortalı araç sürücüsünün 1.83 promil alkollü olduğu saptanmış ise de, yukarıda açıklanan ilkeler ışığında, sürücünün alkollü olması yalnız başına hasarın teminat dışı kalmasını gerektirmez. Kazanın salt alkolün etkisiyle oluşması ve başka etmenlerin bulunmaması gerekir. Dosya kapsamından ve bilirkişi raporlarından, davacıya ait araç sürücüsünün tek başına kazaya sebebiyet vermediği, dava dışı sürücünün de ikinci derece (%25) kusurlu davranışı ile olaya katılımının bulunduğu, dolayısıyla kazanın münhasıran alkolün etkisiyle meydana gelmediği anlaşılmaktadır. (17. Hukuk Dairesi 2018/4623 E. , 2018/11940 K.)
Alkolden Dolayı Trafik Kazası Yapılmışsa Sigortadan Para Alınabilir Mi?
Eğer sürücü meydana gelen kazaya sırf alkolün etkisi altında olduğu için sebep olmuşsa bu durumda zarar teminat dışında kalır ve kasko zararı karşılamaz.
Kasko Sigortası Genel Şartlarının A/5 maddesinin 5. fıkrasına göre- Aracın, uyuşturucu madde veya Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirlenen seviyenin üzerinde alkollü içki almış kişilerce veya aynı mevzuatta alkollü içki alamayacağı belirtilen
kişilerce alkollü içki alınmak suretiyle kullanılması sırasında meydana gelen zararlar teminat dışında kalır.
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.