Nafaka Avukatı | Nafaka Çeşitleri
Nafaka Avukatı | Nafaka Çeşitleri
Nafaka; taraflardan birinin boşanma nedeniyle yoksulluğa düşmesi yüzünden, geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak talep edebileceği ödeme olarak tanımlanabilir.
Nafaka Çeşitleri
Boşanma davasında aile mahkemesi yardıma muhtaç taraf için nafaka verilir. Bu nafakanın amacı maddi olarak yardıma muhtaç tarafın hayatını sürdürebilmesini sağlamaktır. Nafaka çeşitlerine gelince üç çeşit nafaka vardır. Bunlar Tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, katılım nafakası ve yardım nafakası dır. Bununla ilgili nafaka avukatı ile görüşmelerde fayda vardır.
İştirak Nafakası Nedir
Boşanma davasının sona ermesinden sonra alınabilecek iki farklı türde nafaka bulunmaktadır. Bunlardan birisi iştirak nafakasıdır. İştirak nafakası çocuk bakımı için bağlanan nafakadır.
Yardım Nafakası
Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Buna yardım nafakası denir. Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.
Nafaka davası, mirasçılıktaki sıra göz önünde tutularak açılır. Dava, davacının geçinmesi için gerekli ve karşı tarafın malî gücüne uygun bir yardım isteminden ibarettir. Nafakanın, yükümlülerin bir veya birkaçından istenmesi hakkaniyete aykırıysa hâkim, onların nafaka yükümlülüğünü azaltabilir veya kaldırabilir.
Tedbir Nafakası Nedir? Boşanmada Tedbir Nafakası Nasıl İstenir?
Tedbir nafakası boşanma davası sürerken taraflardan birisinin yoksulluğa düşecek olması durumunda bağlanacak bir nafaka türüdür. Bu nafakanın alınabilmesi için boşanma davası süresinde hayat standardı belirli ölçülerde düşecek olan tarafın mahkemeden tedbir nafakası talep etmesi mümkündür. Uygulama içerisinde bu nafakanın çoğunlukla kadınlar tarafından talep edildiği görülmektedir.
Nafaka Alacağı
Nafakanın ödenmemesi durumunda ise cebri icra ile tahsili yoluna gidilebilir. Kanun koyucu nafakanın tahsilini kolaylaştırmak için bazı tedbirler ihdas etmiştir.
Nafaka alacakları İcra İflas Kanunu‘na göre düzenlenecek sıra cetvelinde 1. sıra alacaklar arasında sayılmıştır. Dolayısıyla nafaka borçlusunun menkul ya da gayrimenkul mallarının icra yolu ile satılması durumunda satış parasından nafaka alacağı öncelikle ödenir.
Nafaka alacaklarının tahsili için emekli maaşına haciz konulabilir.
Nafaka alacağının tahsili için nafaka borçlusunun maaşına haciz konulması durumunda aylık nafaka miktarının tamamı maaştan kesilir.
Nafaka borçlusunun maaşında önceden haciz olsa bile aylık nafaka miktarı önceki hacizlerden bağımsız olarak maaştan kesilir.
Nafaka borçlusu, aylık nafaka bedelini ödememesi durumunda nafaka alacaklısının şikayeti üzerine diğer şartların da mevcut olması durumunda İcra İflas Kanunu’nun 344. maddesine göre 3 aya kadar tazyik hapsine mahkum edilecektir.
Boşandıktan sonra nafaka nasıl alınır?
Nafaka davası boşanma davasından sonra ayrı bir dava olarak açılabilir. Bunun için boşanma davasının kesinleşmesi gerekir. Boşanma davasının kesinleştiği tarihte yoksul olan taraf nafaka talepli dava açabilir. Bu davanın boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde açılması gerekir, aksi halde zamanaşımına uğrar.
İştirak nafakası ne zamana kadar devam eder?
İştirak nafakası, yoksulluk nafakasından bağımsız olarak, boşanma sona erdikten sonra velayet kendisinde olmayan eş tarafından velayeti alan eşe müşterek çocuk için ödenen nafakadır. Bu nafaka çocuğun 18 yaşına ermesi yani ergin olmasına kadar veya çocuğun eğitim hayatı sona erene kadar ödenir.
NAFAKA MİKTARINDA DEĞİŞİKLİK:
Mahkeme tarafından hükmedilen nafaka miktarı tarafların sosyo-ekonomik durumlarının değişmesi ile birlikte artırılabilecek ya da azaltılabilecektir. Bu hususta yeni bir dava açılması gerekmektedir. Hakim yeni nafaka miktarını belirlerken değişen şartlarıda göz önünde bulundurarak yeni nafaka miktarına hükmedecek ve hatta şartlar gerektiriyorsa kaldırılmasına da karar verebilecektir.
Nafaka artırımı davası, nafakanın değişen ekonomik şartlar ve ihtiyaçlar sebebiyle nafaka alacaklısı bakımından artık gerekli masrafları karşılayamaması halinde lehine nafaka alacaklısı tarafından nafaka borçlusuna açılan davayı ifade etmektedir.
Nafaka Artırımı Davası Hangi Şartlarda Talep Edilir?
Nafaka artırımı talep edebilmek için yasal olarak belirlenen sebeplere uygun şartların varlığı ve bu şartların mahkemede öne sürülüp kanıtlanması gerekmektedir.
Ekonomik koşullar sebebiyle verilmekte olan nafakanın, nafaka alacaklısına yeterli gelmemesi şartı ile dava açılabilir.
Tarafların mali durumlarının değişmesi ve hakkaniyetin gerektirdiği hâllerin var olması gerekmektedir.
Nafaka artırımı talebinde bulunacak kişi nafaka alacaklısı olmalıdır.
Nafaka Artırımı Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?
Nafaka artırım davasında görevli mahkeme, Aile Mahkemesidir. Yargı çevresinde aile mahkemesi bulunmuyor ise Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir.
Nafaka artırım davasında, nafaka alacaklısının yerleşim yeri yer yönünden yetkili mahkemedir. Bu husus Türk Medeni Kanunu’nun 177. maddesinde düzenlemiş olup “Boşanmadan sonra açılacak nafaka davalarında, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.” denmiştir. Buna göre her nafaka alıcısı, yaşadığı yerleşim yerine bağlı konumda olan Aile Mahkemesine, nafaka artırımı için dava talebinde bulunabilecektir.
Nafaka Avukatı | Nafaka Çeşitleri