MANŞET

Nafaka Borcunda Hapis Cezası

Nafaka Borcunda Hapis Cezası

Nafaka mahkeme kararıyla verilen yasal bir yükümlülük olduğundan ödenmediği takdirde elbette yaptırımı vardır. Nitekim nafaka boşanan eşin ya da tarafların müşterek çocuklarının mağdur olmasını önlemek amacıyla bağlanan aylıktır.

Birikmiş nafaka alacağının ödenmemesi halinde de icra takibi başlatılabilir. Birikmiş nafaka olarak geçmişe dönük son 10 yıllık nafaka alacağını talep edebilir. Ancak birikmiş nafaka alacağı için icra ceza mahkemesinde şikayet yoluna başvurulamaz.

Şikayet Aylık Nafakanın Ödenmemesi Halinde Yapılabilir. Aylık nafaka kamu alacağı gibi “öncelikli alacak” niteliğindedir. Ancak birikmiş nafaka, adi alacak hükmünde olup, ödenmemesi halinde nafaka borçlusu aleyhine cezaya hükmedilmemektedir.
Mahkeme kararı ile nafaka ödeme yükümlülüğüne tabi tutulan taraf, nafaka borcunu yerine getirmediği takdirde icra müdürlüğünde nafaka borcunu 7 gün içerisinde ödemesi için takip başlatılabilir.

Ayrıca belirtmek gerekir ki, borçlunun emekli maaşına haciz konulabilmesi için normal şartlarda muvafakatine ihtiyaç duyulsa da nafaka alacağı nafakanın kamu alacağı gibi “öncelikli alacak” niteliğinde olması sebebi ile borçlunun onayı gerekmeksizin emekli maaşına haciz konulabilir.

Nafaka Türleri Nelerdir?

Geçmişe dönük nafaka ödeme işlemleri hakkında icra takibi başlatıldığı zaman mal varlığınızın tehlikeye girebileceğini bilmeli ve bu nedenle ödemeleri olabildiğince düzenli şekilde yapmalısınız. Nafaka denildiği zaman tek bir tür olduğunu düşünmemelisiniz. Bazı nafakalar çocukların bakımının ve geçiminin sağlanması için istenirken bazıları kadının hayatını devam ettirebilmesi adına istenmektedir.

Türe göre ödenecek olan ücret farklılık göstermektedir. Örneğin eğitim giderleri için bağlanacak olan nafaka ile yoksulluk nafakası arasında bir miktar farkı bulunmaktadır. Sadece kadınların değil erkeklerin de nafaka alma imkanı bulunmaktadır. Gerekli olan talepleri mahkemeye sunarlarsa erkekler için de nafakanın gerekli görüldüğü durumlarda verilebileceği bilinmelidir.

Süresiz olarak talep edebildiğiniz yoksulluk nafakası şu hallerinde varlığında sona erer;

Yoksulluk nafakası alan eşin, yeniden evlenmesi ile nafaka kendiliğinden kalkar.
Eşlerden birinin ölümü hâlinde nafaka kendiliğinden kalkar.
Yoksulluk nafakası alan eşin evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi (genellikle imam nikâhıyla) yaşaması halinde, nafaka Mahkeme kararıyla kaldırılır.
Yoksulluğunun ortadan kalkması halinde, nafaka Mahkeme kararıyla kaldırılır.
Yoksulluk nafakası alan eşin, haysiyetsiz hayat sürmesi hâlinde, nafaka mahkeme kararıyla kaldırılır.
Boşanma davası neticesinde eşlerin çocuğu varsa, çocuğun bakımı ve eğitimi için nafaka ödeyecek eşin maddi durumu göz önüne alınarak iştirak nafakası ödenmesine karar verilir. İştirak nafakası, boşanma kararının kesinleşmesinden çocuk reşit olana kadar diğer eş tarafından ödenir.

Nafakanın kaldırılması davalarında hangi deliller kullanılır?

Bu davada tanık başta olmak üzere her türlü delil kullanılabilir. Davanızı hangi sebebe dayanarak açıyorsanız ona uygun delillere başvurmalısınız. Örneğin davayı eşinizin başka biri ile evli gibi yaşaması sebebiyle açıyorsanız, bu durumu ispatlar nitelikte tanık beyanları, fotoğraflar, video kayıtları kullanmalısınız. Eşinizin yaşadığı evdeki komşularını, apartman yöneticisini vb. tanık olarak gösterebilirsiniz.

Nafakanın kaldırılması davası hangi mahkemede açılır?

Nafakanın kaldırılması davası nafaka alacaklısının yerleşim yeri aile mahkemesinde açılmalıdır.
Tarafların ekonomik durumlarında olağanüstü değişiklikler olmadığı takdirde nafaka hangi oranda artırılıyor?
Bu halde, Yargıtay kararları doğrultusunda mahkemelerce nafaka artış oranı, TÜİK’in yayınladığı ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) artış oranına göre belirlenmektedir.

Nafaka Ödememe Cezası Nedir?

İcra ceza mahkemesinde yargılanan nafaka borçlusu, ödemesi gereken nafaka borcunu ödemediği anlaşıldığında mahkeme tarafından üç aylık tazyik hapsi cezasına çarptırılır. Tazyik hapis cezası ertelenmez ve paraya çevrilemez bir hapis cezasıdır.

Birikmiş Nafaka Ödenmezse Ne Olur?

Birikmiş nafaka alacağının ödenmemesi durumunda, nafaka alacaklısı eş icra takibi başlatmalıdır. Takip talebinin icra müdürlüğüne verilmesi ile beraber icra müdürlüğü borçlu eşe ödeme emri gönderir. Ödeme emri kesinleşmesine rağmen nafaka borçlusu eş ödeme yapmamış ise artık haciz aşamasına geçilebilir. Borçlunun üzerine kayıtlı menkul veya gayrimenkul malı var ise haczedilir. Borçlu eğer SGK’lı olarak bir yerde çalışıyor ise, maaşının ¼’ine haciz konulması icradan talep edilir. Birikmiş nafaka alacağı için emekli maaşına dahi haciz konulabilir.

Nafaka Yükümlülüğünün İhlali Davasında Görevli Mahkeme

2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu 346. maddesinde, Nafaka Yükümlülüğünün İhlali (Nafakaya İlişkin Kararlara Uymamak) şikayetine (davasına) bakmakla görevli mahkeme İcra Mahkemesidir.
İcra (Ceza) Mahkemesi bu davaya bakarak, yargılamayı yapmak ve karara bağlamakla görevlidir.

Nafaka Yükümlülüğünün İhlali Davasında Şikayetçi

Nafaka yükümlülüğünün ihlali (Nafakaya İlişkin Kararlara Uymamak) davasında şikayetçi, nafaka alacaklısıdır. Nafaka alacaklısı, mahkemece lehine nafaka hükmedilen kişidir. Başka bir deyişle İcra takibinde alacaklı görünen kişidir.

Nafaka Yükümlülüğünün İhlali Davası (Şikayeti) Nasıl Açılır?

Nafakaya İlişkin Kararlara Uymamak Nedeniyle Şikayetçi olmak için İcra (Ceza) Mahkemesine şikayet dilekçesi ile başvurulmalıdır.

Nafaka alacaklısı, icra takibine konu nafakanın borçlu tarafından ödenmemesi üzerine;

İcra takibinin yapıldığı İcra (Ceza) Mahkemesine verilecek dilekçe ile
Mahkemece ara karar yada nihai karar ile nafakaya hükmedildiğini,
Nafaka yükümlüsü sanık hakkında icra takibi yapıldığını,
Ödeme emrinin borçluya (sanığa) tebliğ edildiğini,
Ancak sanığın bu nafaka borcunu ödemediğini,
Sanıktan şikayetçi olduğunu ve,
Sanığın 3 aya kadar hapsen tazyik cezası ile cezalandırılmasını talep etmelidir.

Nafaka Davası

Tedbir nafakası davalarının açılması, boşanma davası sürüyorsa boşanma davası, içeriğinde tedbir nafakasının talepleri ve gerekli yasal işlemlerin sürdürülmesi,
Yoksulluk nafakası davalarının açılması ve gerekli yasal işlemlerin sürdürülmesi,
Yoksulluk nafakasının kaldırılması amacıyla davaların açılması ve yasal işlemlerinin yürütülmesi,
İştirak nafakası amacıyla davaların açılması ve yasal işlemlerinin yürütülmesi,
Yardım nafakası amacıyla davaların açılması ve yasal işlemlerinin yürütülmesi,
Nafakanın yeniden belirlenmesi davalarının açılması ve takibi,
Nafaka alacaklarının tahsili için icra işlemleri yapılması,

Küçükçekmece Nafaka Avukatı

Nafaka davası nasıl açılır boşanmak ya da boşanmak üzere olan eşlerin merak ettikleri konulardan bir tanesidir. Nafaka, boşanma sebebiyle mali anlamda sıkıntıya düşecek veya ihtiyaçlarını karşılayamayacak olan eşe verilmek üzere hakim tarafından takdir edilen paradır. Nafaka bakım nafakası yahut yardım nafakası olarak karşımıza çıkabilir. İştirak, yoksulluk ve tedbir nafakaları bakım nafakası kapsamındadır.

Nafaka davası nasıl açılır sorusuna baktığımızda öncelikle boşanma ve aile hukukunda uzman avukatlara danışılmasının faydalı olacağının altını çizmekteyiz. Nafakaya ilişkin düzenlemeler TMK kapsamındadır. TMK uyarınca nafaka davası açabilmek için birtakım şartların gerçekleşmesi gereklidir. Bu şartların gerçekleşmesi halinde boşanma davası sırasında ya da sonrasında nafaka davası ile nafaka talep edilmesi mümkündür. Nafaka davası, nafaka şartlarının gerçekleşmesi ile nafaka talebinde bulunacak kimse tarafından yetkili mahkemede açılacaktır.

Nafaka Borcunda Hapis Cezası

Boşanmada Nafakanın Şartları Nelerdir ?

Boşanma davası nafaka ve nafaka davası şartları gerçekleşmesi halinde boşanma sebebiyle maddi zorluğa düşecek taraf diğer eşten nafaka talep edebilir.

Boşanmada nafaka şartları nelerdir?

Boşanmada nafaka şartları, temel olarak iki şekilde karşımıza çıkar. Talepte bulunan eş boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek olmalı ve nafaka talebinde bulunan eşin boşanmada ağır bir kusuru bulunmamalıdır. Bu noktada dikkat etmek gerekir ki nafaka talebinde bulunulan eşin kusurlu olup olmaması önem teşkil etmemektedir.

Anlaşmalı boşanma davası nafaka, anlaşmalı boşanma protokolünde belirlenir. Nafaka miktarı da bu suretle taraflarca serbestçe belirlenecektir. Nafaka davası şartları yukarıda belirttiğimiz gibi, talepte bulunanın yoksulluğa düşecek olması ve ağır kusurlu olmamasıdır. Bunun yanında boşanma davası nafaka talebinde bulunulabilmesi için kanunda evliliğin ne kadar sürmesi gerektiğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.

Nafaka Borcunda Hapis Cezası

Boşanmada Nafaka Neye Göre Belirlenir ?

Boşanmada nafaka neye göre belirlenir boşanacak olan eşlerin araştırdıkları konular arasında yer almaktadır. Nafaka, bir eşin diğerine veya çocuğuna ödemekle yükümlendirildiği bir miktar paradır. Boşanmada nafaka neye göre belirlenir dediğimizde eşlerin ekonomik ve sosyal durumları, hayatlarını idame ettirebilmek amacıyla belirlenen ihtiyaçlar, günün ekonomik koşulları ile paranın alım gücü göz önüne alınması gereken hususlardandır.

Tedbir nafakası yalnızca boşanma davası sürecinde verilip, TMK gereğince tarafların barınma, geçim, malların yönetimi ve çocuğun bakım ve eğitim giderleri için tayin edilir. Hakim tüm bunlar için gerekli olan miktarı belirleyerek tedbir olarak tayin eder. İştirak nafakası ise çocuğun yetiştirilmesi sürecinde velayetin kendisine verilmediği eş tarafından ödenecektir.

Nafaka Borcunda Hapis Cezası

Çocuğun barınma, bakım, eğitim, sağlık vb. ihtiyaçları iştirak nafakası takdir edilirken göz önüne alınacaktır. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere anlaşmalı boşanmalarda tarafların anlaşmalı boşanma protokolünde belirlemiş oldukları nafaka miktarına taraflarca uyulacaktır.

Boşanmada Nafaka Maaşın Ne Kadarıdır ?

Boşanmada ne kadar nafaka ödenir, boşanmada nafaka maaşın ne kadarıdır ? Nafaka ödenmemesi halde icra yolu ile tahsil edilebilir. Boşanmada nafaka maaşın 4’te 1’i oranında kesilir. Maaşta birden fazla haciz bulunması halinde öncelik sıralamasına konulacaktır. Nafaka alacakları öncelikli alacaklardandır. Nafaka ödenmesi noktasında unutulmamalıdır ki, ödenmediği takdirde hapis yaptırımı ile karşı karşıya kalınabilir.

Nafaka Borcunda Hapis Cezası

Geriye Dönük Nafaka Davası Açılabilir Mi ?

Geriye dönük nafaka davası açılabilir mi, geçmişe dönük nafaka talep edilebilir mi nafaka talebinde bulunacak kimselerin merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Geçmişe dönük nafaka davası açılabilir mi sorusunu iki şekilde açıklıyoruz. İlk olarak geçmişe dönük tedbir nafakası talebini açıklıyoruz. Bilindiği üzere tedbir nafakası boşanma davası sürecinde takdir edilen, davanın sonuçlanmasıyla sona erecek olan nafakadır.

Uzun süren boşanma davalarında maddi anlamda zorluğa düşen tarafa nafaka tayin edilmemiş ise mahkemeden davanın açıldığı tarihten itibaren ödenmek üzere geri dönük tedbir nafakasının ödenmesi talebinde bulunulabilir. Bununla beraber ödenmemiş olan nafakaların geçmişe dönük olarak ödenmesi amacıyla yapılacak talep icra yoluyla yapılacaktır. Buna göre ödenmemiş nafakaların tahsilatı için nafakanın türüne göre ilamlı ya da ilamsız icra takibi başlatılmalıdır.

Nafaka Davası Ne Kadar Sürer ve Gerekli Belgeler Nelerdir ?

Nafaka davası ne kadar sürer ve nafaka davası açmak için gerekli belgeler nelerdir ?

nafaka davası açmak isteyen müvekkillerimizin sıkça sorduğu sorulardandır. Nafaka davası ne kadar sürer, kesin bir yanıt vermek mümkün değildir. Nafaka davasında süre, davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak Dava ortalama olarak 6-7 ay süreceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Nafaka davası için gerekli belgeler dava dilekçesi ve her türlü delili kapsamaktadır.

Küçükçekmece Boşanma Avukatı Nafaka Davası Açma Ücreti

Nafaka davası açma ücreti ne kadardır, nafaka davası açma ücreti vekalet ücretini ve mahkeme masraflarını kapsamaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarifesi’ne göre dava açılırken mahkeme veznesine ödenmesi gereken birtakım masraflar bulunmaktadır.

Bunlar tebligat ve posta ücretleri, keşif, bilirkişi ve tanık ücretleri vb. giderleri kapsamaktadır. Ayrıca nafaka davası açma ücreti avukat vekalet ücretini de kapsar. Avukat vasıtasıyla dava açıldığında avukata ödenecek vekalet ücreti avukatın bulunduğu il, avukatın tecrübesi vb. etkenler ile değişmektedir. Her avukatın vekalet ücreti farklı olabilmektedir.

Nafaka 2022

Nafaka Davası Dilekçesini Avukat İle Yazmanın Önemi

Nafaka davası dilekçesi avukat ile mi yazılmalıdır?

Nafaka davası dilekçesi nafaka talep eden kimselerin dava açması için gerekli olan belgedir. Dilekçenin aile ve boşanma alanında uzman bir avukat ile yazılmasında fayda bulunmaktadır. Dilekçede talebin tam anlamıyla doğru açıklanması nafaka alınabilmesi için gereklidir. Boşanma ve nafaka davaları aile açısından zorlu ve oldukça önemli bir süreç olarak karşımıza çıkar. Bu sürecin doğru adımlarla ve hızlı atlatılabilmesi için nafaka davası dilekçesi uzman bir avukatla yazılmalı, konu ile ilgili bilgiler uzmanından alınmalıdır.

Çocuğun Babaya Nafaka Davası Açması Hangi Durumlarda Geçerlidir ?

Çocuğun babaya nafaka davası açması iştirak ve eğitim nafakası olarak karşımıza çıkar. İştirak nafakası ergin olmayan çocuğun ergin oluncaya dek alabileceği bakım, eğitim vb. ihtiyaçları için takdir edilen nafakadır. İştirak nafakası çocuk 18 yaşını doldurduğunda kendiliğinden sona erecektir. Ancak eğer çocuğun eğitimi 18 yaşından sonra devam ediyor ise eğitim nafakası ile çocuk nafaka almaya devam eder. Çocuk eğer kendi geçimini sağlayamayacak durumda ve eğitimine de devam ediyorsa eğitimi bitene kadar nafaka talep edebilir.

Küçükçekmece Boşanma Avukatı

Nafaka Davası Zamanaşımı ve Yetkili Mahkeme

Nafaka davası zamanaşımı var mıdır, yetkili mahkeme neresidir sorularınızı cevaplıyoruz. Nafaka davası zamanaşımı TMK madde 178’de belirtilmiştir. İlgili maddeye göre evlilik birliğinin boşanma ile sona ermesinden itibaren bir yıl sonra, boşanmadan doğan dava hakları zamanaşımına uğrayacaktır.

Nafaka Türleri Nelerdir | Nafaka Avukatı 2022

Nafaka davası nerede açılır?

Yetkili mahkeme taraflardan birinin bulunduğu yer Aile Mahkemesidir. Aile Mahkemesinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili mahkeme olarak karşımıza çıkar. Nafaka talebinde bulunacak kimse nafaka davası zamanaşımı geçmeden nafaka davasında yetkili mahkeme Aile Mahkemesine başvurmalıdır.

Nafaka Borcunda Hapis Cezası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu