MANŞET

Öğrenci İkamet İzni

Öğrenci İkamet İzni

Türkiye’de ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora, Tıpta Uzmanlık Eğitimi (TUS) öğrenimi görecek yabancılara öğrenci ikamet izni verilir.

Öğrenci İkamet İzni Şartları 

  • Öğrencinin Türkiye’de kalış amacını destekleyen bilgi ve belgelerini ibraz etmesi gerekir. Yani öğrenim göreceği okula kayıt olduğunu gösteren bilgi ve belgelerin verilmesi gerekir.
  • Öğrenim süresince hangi adreste ikamet edileceğine dair bilgi ve belgelerin verilmesi gerekir.
  • Türkiye’ye girişi yasaklı olan yabancılardan olmaması gerekir. Bunlar kanunun 7. maddesinde sayılmıştır. Şöyle açıklanabilir:
  1. Pasaportu, pasaport yerine geçen belgesi, vizesi veya ikamet ya da çalışma izni olmayanlar ile bu belgeleri veya izinleri hileli yollarla edindiği veya sahte olduğu anlaşılanlar,
  2. Vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az altmış gün süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belgesi olmayanlar,
  3. Vize muafiyeti olsa dahi şu yabancıların Türkiye’ye girişine izin verilmez: Talep ettikleri vize süresinden en az 60 gün daha uzun süreli pasaportu olmayan yabancılar, kamu düzeni, kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar, giriş yasağı olanlar, geçerli sağlık sigortası olmayanlar, kalacağı süre boyunca yeterli maddi durumu olmayanlar, kamu sağlığını tehdit eden hastalık taşıyanlar, vize veya ikamet ihlal cezasını ödemeyenler.

Ancak 7. madde kapsamında sayılan bu yabancıların Türkiye’ye girişinde yarar varsa, bakan onayıyla vize verilebilir.

Öğrenci İkamet İzninde Sağlık Sigortası Nasıl Alınır?

İlk kayıt tarihinden itibaren 3 ay içerisinde genel sağlık sigortası için talepte bulunan yabancı öğrencilerden ayrıca özel sağlık sigortası istenmez. Ancak 3 aylık sürenin kaçırılması halinde özel sağlık sigortası yaptırması gerekir.

Başka Üniversite Veya Bölüme Geçecek Olan Öğrencilerin Yeniden İkamet İzni Alması Gerekir Mi?

  • Aynı okulda fakülte veya bölüm değişikliği yapılacaksa, öğrenciliğe ara verilmemesi şartıyla ikamet izni geçerliliğini korur.
  • Aynı ilde farklı bir okul değişikliği yapılacaksa, öğrenciliğe ara verilmemesi şartıyla ikamet izni geçerliliğini korur.
  • Farklı bir ilde okul değişikliğinde bulunulacak ise mevcut ikamet izni kesilir ve yeni ikamet izni düzenlenir.

Öğrenci İkamet İzni Kaç Yıllık Düzenlenebilir?

Öğrenim süresi 1 yıldan kısa ise öğrenci ikamet izni süresi öğrenim süresini aşamaz.

Kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla gelen yabancı öğrencilere, öğrenim süreleri boyunca ikamet izni verilebilir.

Bakımı ve masrafları gerçek veya tüzel kişi tarafından üstlenilen ilk ve orta derecede öğrenim görecek yabancılara, velilerinin veya yasal temsilcilerinin onayıyla öğrenimleri süresince birer yıllık sürelerle öğrenci ikamet izni verilebilir ve uzatılabilir.

Öğrencilerin Çalışma Hakkı 

Türkiye’de örgün öğrenim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler. Ancak, ön lisans ve lisans öğrencileri için çalışma hakkı, ilk yıldan sonra başlar. Çalışma izni başvuruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapılır.

Öğrenci İkamet İzni
Öğrenci İkamet İzni

Öğrenci İkamet İzninden Eş ve Çocuklar Yararlanabilir Mi?

Öğrenci İkamet izni; sadece öğrencinin eşi ve çocuklarının aile ikamet izni almasında destekleyici olur. Ancak diğer yakınlarına ikamet izni alma konusunda hiçbir hak sağlamaz. Yani öğrencinin anne ve babası dahil olmak üzere hiçbir yakınına, ikamet izni alma konusunda yardım sağlamaz.

18 Yaşını Tamamlamamış Olan Öğrencilerin Öğrenci İkamet İzni Alması Gerekir Mi?

İlk ve orta öğretim görecek yabancıların aile ikamet izni bulunmuyorsa, öğrenci ikamet izni alması gerekir. Eğer aile ikamet izni bulunuyorsa, öğrenci ikamet izni alınmasına gerek yoktur. Ancak 18 yaşını doldurmuşsa ve halen ortaöğretim seviyesinde eğitim görecekse, bu halde öğrenci ikamet izni alınması gerekir.

Bakımı ve masrafları gerçek veya tüzel kişi tarafından üstlenilen ilk ve orta derecede öğrenim görecek yabancılara, velilerinin veya yasal temsilcilerinin onayıyla öğrenimleri süresince birer yıllık sürelerle öğrenci ikamet izni verilebilir ve uzatılabilir.

Öğrenci İkamet İzni Talebinin Reddi, İptali veya Uzatılmaması

  • Öğrenci ikamet izni düzenlenmesi için aranan şartların ortadan kalkması,
  • Öğrenimin devam etmeyeceğine dair kanıtların varlığı,
  • Öğrenci ikamet izninin veriliş amacının dışında kullanılması,
  • Öğrenci hakkında sınır dışı etme veya giriş yasağı bulunması

bu durumlarda öğrenci ikamet izni verilmez., verilmişse de iptal edilir, süresi bitenler uzatılmaz.

Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu