MANŞET

Sigortasız İşçi Çalıştırma Şikayeti Nereye Yapılır

Sigortam Yatmamış Ne Yapmam Lazım?

Sigortasız İşçi Çalıştırma Şikayeti Nereye Yapılır

Sigortam Yatmamış Ne Yapmam Lazım?

Çalışma Hayatı İletişim Hattı olan ALO 170’i arayarak sigortasız işçi çalıştırma durumunu bildirebilirsiniz. Bu hat, 7/24 aktif bir şekilde hizmet vermektedir ve yaptığınız ihbarlarda kimlik bilgileriniz gizli tutulacak, karşı taraf ile paylaşılmayacaktır.

Sigortasız çalışan işçi dava açabilir mi?

Sigortasız İşçi Çalıştıran (Eksik prim ödenmesi de buna dahil) işverene karşı işçi, işten çıktığı tarihten başlayarak 5 yıl içinde Hizmet Tespit Davası açabilir. Hizmet Tespit Davasında Görevli Mahkeme İş Mahkemeleridir. Bu davanın ispatı her türlü delille kanıtlanabilir.

Sigortasız deneme süresi kaç gün?

Deneme süresi bireysel iş sözleşmelerinde 2 ay ile sınırlandırılır. Deneme süresi toplu iş sözleşmesi ile 4 aya kadar uzatılabilmektedir. Deneme süresinde işçinin SGK girişi yapılmadan çalıştırılması yasaktır.

Sigortam yatmamış ne yapmam lazım?

SGK primleri hiç yatmayanlar veya eksik yatanlar durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp durumu bildirebilirler. Kurumun denetim memurları kişinin iş yerine gelip soruşturma yaparlar.

Sigortasız İşçi Çalıştırana Tazminat Davası Açılabilir Mi?

Sigortasız işçi çalıştırma halinde, açılacak hizmet tespit davası ile sigortalılık süreleri gerçeğe uygun olarak düzeltilmektedir. Ancak bu davanın sonucunda herhangi bir tazminat elde edilmemektedir. Yalnızca sigortasız çalışılan dönemlere ilişkin sigorta primleri tamamlatılır.

Hak Düşürücü Süre Ne Kadar?

5510 Sayılı Kanun’un 86. Maddesi doğrultusunda, işçiler hizmetlerinin geçtiği senenin sonundan başlamak üzere 5 sene içerisinde iş mahkemelerinde dava açabilir. 5 senelik hak düşürücü sürenin istisnaları bulunmaktadır.

Sigortasız İşçi Çalıştırma Şikayeti Nereye Yapılır

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu