Şikayet Hakkı Avukatı Ağrı
Şikayet Hakkı Avukatı Ağrı
- ŞİKAYET HAKKI NEDİR?
İşlenen bir suçun soruşturulması veya kovuşturulması, kanunda düzenlenen suç vasfına göre şikayete bağlı bir suç ise mağdur veya suçtan zarar görenin bizzat şikayette bulunması gerekir ve Savcılık ya da kolluk görevlileri bu şikayet üzere soruşturma başlatabilir. Kanunen soruşturulması şikayete bağlı bir suçun mağduru ya da suçtan zarar göreni şikayette bulunmadığı takdirde Savcılık veya kolluk görevlileri kendiliğinden soruşturma başlatamayacaktır.
Mağdur veya suçtan zarar görenin şikayeti için herhangi bir süre bulunur mu?
İşlenen bir suçun mağduru veya suçtan zarar gören kişi suç fiilini ve suçu işleyen faili öğrenmesinden itibaren 6 aylık süre içerisinde şikayet hakkını kullanmalıdır. Söz konusu 6 aylık süre hak düşürücü süredir ve mağdur ya da suçtan zarar gören bu süre içinde şikayet hakkını kullanmazsa artık şikayet hakkı kullanılamayacaktır.
(4. Ceza Dairesi, 2019/5883 E. 2021/27067 K. ilamı)
“Sanığa isnat edilen ve TCK’nın 73/1. maddesine göre soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suç hakkında, yetkili kimsenin altı ay içinde şikayette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamayacağı, aynı Kanunun 73/2. maddesinde de zamanaşımını geçmemek koşuluyla altı aylık şikayet süresinin şikayet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden başlayacağının belirtilmesi karşısında;
Dosya kapsamına gore yaşı küçük mağdurlar adına anneleri olan …’nın eylemi ve faili öğrendikten itibaren 6 ay içerisinde yasal şikayet hakkını kullandığı gözetildiğinde, yasal temsilcinin suçun hangi mağdura yönelik gerçekleştiğine dair yanılgısının, şikayet hakkının kullanılmadığı sonucunu doğurmayacağı anlaşıldığından, yargılamaya devamla hüküm kurulması gerektiği gözetilmeden yasal olmayan gerekçeyle düşme kararı verilmesi, Kanuna aykırıdır.”
Şikayet hakkı mağdur veya suçtan zarar görenin mirasçıları tarafından kullanılabilir mi?
Şikayet hakkı bizzat mağdur veya suçtan zarar gören tarafından kullanılmalıdır ve mirasçılara geçmemektedir.
ŞİKAYETTEN VAZGEÇME
- Soruşturulması veya kovuşturulması kanunen şikayete tabi bir suça ilişkin olarak şikayet hakkını kullanmış olan mağdur veya suçtan zarar görenin şikayetten vazgeçmesi de mümkündür.
- Şikayet hakkını kullanmış olan mağdur veya suçtan zarar gören soruşturma evresinde ya da kovuşturma evresinde kararın kesinleşmesine kadar olan süreçte, temyiz veya istinaf aşamaları da dahil olmak üzere şikayetinden vazgeçebilecektir.
- Ancak kovuşturma evresi itibariyle mahkeme kararının kesinleşmesinden sonra şikayetten vazgeçmek bir anlam ifade etmeyecektir çünkü bu aşamadan sonra mağdur veya suçtan zarar görevin şikayeti infaz aşamasının işlemesine ve sanığa verilen cezanın infazının tamamlanmasına engel olmayacaktır.
(7. Ceza Dairesi, 2021/14494 E. 2021/15346 K. ilamı)
UYAP ortamında yapılan araştırmada sanık hakkında Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesinin 10/02/2016 tarih ve 2015/674 esas, 2016/138 karar sayılı dava dosyasında; sanığa ait BTM AVM adlı işyerinde katılan Düş Yeri Yapım Yayın Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. firmasının şikayeti üzerine 14/04/2015 günü yapılan aramada 13 adet Pepe markalı yapıştırmanın ele geçirildiği iddiasıyla Aydın Cumhuriyet Başsavcılığınca 27/04/2015 tarihli iddianamenin düzenlendiği ve yapılan yargılama sonucunda katılan firma adına vekilinin şikayetten vazgeçmesi nedeniyle sanık hakkında açılan kamu davasının düşürülmesine karar verildiğinin anlaşılması karşısında;
Anılan dosya getirtilip incelenerek; katılan firma vekilinin Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesinin 2015/674 esas sayılı dava dosyasında verdiği şikayetten vazgeçme beyanının kapsamı irdelenip, temyize konu iş bu dava dosyasınıda kapsayıp kapsamayacağı hususunun değerlendirilmesi ile gerektiğinde katılan vekilinden de bu husus sorularak sonucuna göre sanığın hukuki durumunun değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması gerekir.
Mağdur veya suçtan zarar gören tarafından yapılan şikayetten vazgeçildiğinde bu vazgeçmenin sanık tarafından kabul edilmesi gerekir mi?
Şikayeti gerçekleştiren mağdurun şikayetten vazgeçmesi sonucunda söz konusu vazgeçme sanık tarafından kabul edilirse dava düşer ancak sanık tarafından kabul edilmezse yargılama devam edecektir ve vazgeçme fiili sanığı etkilemeyecektir.
(4. Ceza Dairesi, 2021/6126 E. 2021/27665 K. ilamı)
“Ancak;
1) Konut dokunulmazlığının ihlali suçu yönünden, sanığın üzerine atılı suçun takibinin şikayete bağlı olması ve müştekinin temyiz aşamasında, 28/10/2020 tarihli şikayetten vazgeçme dilekçesi vermesi karşısında, sanığa şikayetten vazgeçmeyi kabul edip etmediği sorularak sonucuna göre sanığın hukuksal durumunun yeniden değerlendirilmesi zorunluluğu,
2) 6545 sayılı yasa ile CMK’nın 231/8.maddesinde yapılan değişikliğin suç tarihinden sonra olması nedeniyle aleyhine olan bu düzenlemenin uygulanma imkânının bulunmaması, takdiri indirim hükümleri uygulanıp, sanığın geçmişteki hali, suç işleme eğilimi ve bir daha suç işlemeyeceğine dair olumlu kanaat edinilmesi nedeniyle cezaların ertelenmesine karar verilen sanık hakkında ”…hakkında daha önce hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildiği ve denetim süresinde yeniden kasıtlı suç işlediği…” biçimindeki yerinde olmayan gerekçeyle CMK’nın 231. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.“
7. Ceza Dairesi
2021/15882 E.
2021/14477 K.
MAHKEMESİ : Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : 5846 sayılı Kanuna muhalefet
HÜKÜM : Hükümlülük
“Yerel mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun süresi, kararın niteliği ve suç tarihine göre dosya okunduktan sonra Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü;
Katılan meslek birliği adına vekaletnameye istinaden şikayetten feragate yetkili olduğu anlaşılan katılan vekilinin hükümden sonra gönderdiği 08.02.2016 havale tarihli dilekçesi ile sanık hakkındaki şikayetten vazgeçtiğini bildirmiş olmasına göre, sanığın üzerine atılı suçun soruşturmasının ve kovuşturmasının şikayete tabii olduğu gözetilerek, 5237 sayılı TCK’nun 73/6. maddesi uyarınca şikayetten vazgeçmeyi kabul edip etmediği hususu sanıktan sorularak sonucuna göre hukuki durumunun değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması, bozmayı gerektirmiştir.“
Şikayet Hakkı Avukatı Ağrı
Stajyer Derya MERİÇ
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.