YABANCILAR VE VATANDAŞLIK HUKUKU

Sınır Dışı Deport İşlemleri 2024

Deport Nedir Deport Nasıl Kaldırılır? Deport Kaldırma Avukatı

Sınır Dışı Deport İşlemleri 2024

Deport Nedir , Deport Nasıl Kaldırılır? , Deport Kaldırma Avukatı Nasıl Bulunur? , Deport Süreci Nasıl Yönetilir?, Deport Sık Sorulan Sorular bu makalede deport hakkında tüm detayları açıklamaya çalışacağız.

Deport diğer bir değişle tehcir yabancının ülkeden gönderilmesdir.

Deport süreci karmaşık ve yabancılar hukukuna hakim olunması gereken bir süreçtir. Deport oldum ne yapmalıyım gibi sorularla bize gelen çok fazla müvekkillerimiz olmakta direk ne yapılması söylenmesi ve hukuki işlemlere başlanması için hangi koddan deport olunduğu kaç yıllık deport olunduğu ve kişinin Türkiye’de kaldığı süre boyunca sicilinin akibeti önem arz etmektedir.

Öğrenci vize ile deport kalkar mı? , Evlendim giriş yasağım kalkar mı? yada Türkiye’de evim var sınır dışı işlemini nasıl engellerim? bunlarda diğer sık sorulan sorulardandır.

Öğrenci iseniz ve deport olduysanız meşruatlı vize ile Türkiye’deki okulunuza devam etmeniz için ülkeye giriş için onay alabilirsiniz fakat burada deport olduğunuz kod çok önemlidir.

Örneğin ; G 87 deport kodu yada G 89 deport kodu ile deport edildiyseniz yürütmenin durdurulması talebiyle deport kaldırma davası açılması gerekmektedir. Bu kodlar meşruatlı vize almaya engel teşkil etmediğini hatırlatmak isteriz fakat milli güvellik ve kamu güvenliği açısından sakınca görülen yabancıların meşruatlı vize süreçleri yüzde 70 oranında red olduğu için idare mahkemesine dava dolu ile hukuki işlemlere başlanılmalıdır.

Yukarıdaki örnek sadece deport kodu ve içeriğinden yola çıkarak örneklendirilmiştir. Her dosya ve her deport süreci ayrı ayrı incelenmesi gereken süreçlerdir. İnternette okudum dava gerekiyormuş yada arkadaşım çalışma vize başvurdu çıktı bende öyle yapacağım gibi kulaktan duyma sözlere itibar etmek yerine yabancılar hukuku avukatınıza danışmanızı öneririrz.

Sınır Dışı Deport İşlemleri 2024

Yabancı ülke vatandaşlarının en çok yaptığı hatalardan biride deport süreçlerinde bir tanıdık var yardım etti yanlış yaptı , arkadaşımın işini yapan biri vardı ilk olan gittim gibi yanlış kişilerden yardım almaya çalışmak.

Bu tarz seçimler sizin hem zaman kaybına hemde maddi kaybınıza sebep olacağı için bunların önüne geçilmesi için hukuki tüm süreçlerinizde deport avukatınız ile başlamanızı ve yürütmenizi önermekteyiz.

Türkiye’de Sınır Dışı Edilme Kararı

Türk hukukunda sınır dışı etme, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda düzenlenmiştir. Buna göre, sınır dışı etme kararı ile yabancılar kendi ülkelerine, transit ülkelere veya üçüncü ülkelere sınır dışı edilebilir.

Sınırdışı Edilme Sebepleri Nelerdir?

Yabancılar hakkında sınır dışı etme kararı birçok farklı nedenden birine dayanılarak verilebilmektedir. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 54. maddesinde yabancılar hakkında hangi durumlarda sınırdışı kararı alınabileceği belirtiliyor. Bu durumların bazıları daha spesifiktir ve bazıları daha genel olarak ele alınır.

Sınır dışı etme kararı verilen kişinin, kararın hukuka ve hayatın olağan akışına uygun olup olmadığını bu alanda çalışan bir avukata danışması gerekmektedir.

Sınır dışı edilme gerekçeleridir;

Yabancının Türkiye’de çalışma izni olmadan çalışması halinde,
Yabancının Türkiye’ye giriş ve çıkış mevzuatına aykırı davranması halinde,
Yabancının Türkiye’ye girişi yasak olduğu halde Türkiye’de bulunması halinde,
Yabancının Türk Ceza Kanununa göre 2 yıl veya daha fazla hapis cezasına çarptırılması halinde,
Yabancının terör örgütünün veya kâr amaçlı suç örgütünün yöneticisi, üyesi veya destekçisi olması,
Yabancının Türkiye’ye giriş, vize ve ikamet izinleri için yaptığı işlemlerde sahte bilgi veya sahte belge kullanması halinde.
Yabancının geçimini gayri meşru yollardan sağlaması durumunda.
Yabancının kamu düzeni, güvenliği ve kamu sağlığı açısından tehdit oluşturması halinde.
Yabancının vize süresinin veya vize muafiyetinin süresinin 10 günü aşması veya vizenin iptal edilmesi halinde,
İkamet iznine sahip yabancının, ikamet izninin sona ermesinden sonra haklı bir sebep olmaksızın 10 günden fazla Türkiye’de ikamet etmeye devam etmesi halinde,

Uluslararası koruma başvurusu reddedilen, uluslararası korumadan hariç tutulan, başvurusu kabul edilemez bulunan, başvurusu geri çekilen, uluslararası koruması sona eren veya iptal edilen, kesin kararda Türkiye’de kalma hakkı bulunmayan yabancılar, İkamet izni uzatması reddedilen ve bunun üzerine 10 gün içerisinde Türkiye’den ayrılmayanlar.

Sınır Dışı Deport İşlemleri 2024

Geri Gönderme Merkezine Gönderim Ve Sınır Dışı İşlemi

Yakalanan veya gönüllü olarak kolluk kuvvetlerine başvuran yabancı , muayene işlemleri için hastaneye götürülür . Daha sonra İl Göç İdaresi tarafından önceden belirlenen bir yere götürülür.

Burada sınır dışı kararına esas olacak belgeler hazırlanır. Bu aşamada yabancı ayrıca karar verilmeden önce avukat tutabilir , sınır dışı etme kararının verilmemesi için İl Göç İdaresi ile avukat görüşmesi yaptırabilir veya gerekli belgeleri alarak karara itiraz etmesini sağlayabilir.

Yabancı hakkında herhangi bir hak kaybı yaşanmaması ve yargılamanın kısa sürede yapılabilmesi için bu sürecin bir avukat aracılığıyla yapılması çok daha yararlı olacaktır . Evrakların tamamlanmasının ardından yabancı geri gönderme merkezine gönderilir. Geri gönderme merkezine gönderilen yabancı, işlemlerini tamamlamış ve işlemin iptaline ilişkin dava açmamışsa kendi ülkesine veya yabancının istediği başka bir ülkeye geri gönderilir.

İdari Gözetim İçin Kimler Geri Gönderme Merkezine Gönderilebilir?

1. Kaçma veya kaybolma riskini olan

2. Türkiye’ye giriş ve çıkış kurallarına uymamış,

3. Sahte veya uydurma belge kullanmış,

4. Kamu düzenine, kamu güvenliğine veya kamu sağlığına tehdit oluşturanlar

hakkında valilikçe idari gözetim kararı alınır veya idari gözetime alternatif yükümlülükler getirilir. Hakkında idari gözetim kararı alınan yabancılar kolluk kuvvetleri tarafından geri gönderme merkezine getirilmektedir. İdari gözetim amacıyla geri gönderme merkezinde geçirilecek süre kural olarak 6 ayı geçemez. Ancak bazı durumlarda bu süre 6 ay daha uzatılabilir.

İdari Gözetim Kararına Nasıl İtiraz Edilir?

İdari gözetim kararına karşı sulh ceza hakimliğine başvurulabiliyor. Başvuru Sulh Ceza Hakimliği tarafından 15 gün içinde incelenir ve kesin karara bağlanır. Ancak bu uygulamanın idari gözetimi durdurmadığını da belirtmek gerekiyor. Başvuru reddedilse bile, idari gözetim altına alınan kişinin avukatı idari gözetim koşullarının ortadan kalktığını veya değiştiğini iddia ederek yeniden sulh ceza hâkimine başvurabilir.

Sınır Dışı Deport İşlemleri 2024

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu