Şirketin İhyası Davası
Şirketin İhyası Davası
İhya davası ile Kanunun geçici 7. maddesinde öngörülen işlemlere yönelik bir hukuka aykırılık iddiası ileri sürülecektir. Bu iddia; tasfiyenin kanuna veya usule aykırı yürütülmesi, sona erme sebebinin geçersiz olması ya da sonradan ortaya çıkan haklı nedenler uyarınca terkin işleminin geçersizliği olabilecektir.
Bu dava sonucunda alacaklılar veya diğer hukuki menfaati bulunan kişiler açısından şirketin sadece ihya sebebiyle alakalı olarak sicile kaydedilip ihya sebebi (alacağın tahsili, malların tasfiyesi vb.) ortadan kalktıktan ya da eksik olan tasfiye tamamlandıktan sonra tekrar şirket sicilden silinebileceği gibi usule veya yasaya aykırı işlemler sonucu ya da geçersiz bir sona erme sebebiyle sicilden terkin edilen şirketin terkin işleminin iptali ile varlığını devam ettirmesi sağlanabilir
Şirketin ihyası davasını kimler açabilir?,
İhya davasını kimler açabilirler?
Bu davayı açmaya yetkili kimseler, şirket tasfiye memuru, şirketin tasfiyeden önceki son yönetim kurulu üyeleri, şirket ortakları ile şirketin alacaklılarıdır.
İhya Davasına Neden Olabilecek Alacak Türleri Nedir?
İhya davasının hukuki dayanağı olan TTK’nın ilgili maddesi, tasfiye edilmiş şirketin borcu olması durumunda ek tasfiye işlemleri yapılabileceğini öngörmektedir. Ancak, ilgili yasa borcun türüne yönelik bir belirleme yapmamıştır.
Yargıtay kararları ışığında, tasfiye edilmiş şirketin borcu ticari ilişkiye dayanabileceği gibi haksız fiile de dayanabilir. Bu doğrultuda, tasfiye edilmiş şirket tarafından tasfiyeden önce üretilmiş bir cihazın üçüncü kişiler nezdinde yol açacağı zararlar için tasfiye edilmiş şirketin ihyası talep edilebilir.
İhya davası hangi durumlarda açılır?
İhya davası, hukuki menfaat olması halinde açılabilir ve sicilden silinmiş olan tüzel kişiliğin ek tasfiye yapılması kararı ile de sonuçlanabilir.
İhya davası nerede açılır?
Bu gibi durumların tezahürü halinde, şirketin tasfiyeden önceki merkezinin bulunduğu mahallin Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesi‘nde şirketin ihyası davası açılması gerekmektedir. İhya süreci, bir anlamda şirketin geçici olarak canlandırılması anlamına gelecektir.
Ihya süreci nedir?
Sözlükte “canlandırmak, diriltmek” mânasına gelen ihyâ, İslâm hukukunda sahipsiz ve işlenmemiş (mevât) bir arazinin mâlik olma iradesiyle işlenmesi ve imarını ifade eden bir terimdir. Bu imar işlemi için bazan yalın olarak ihyâ, çok defa da ihyâü’l-mevât tabiri kullanılır.
İhya Davasının Sonucu Nedir?
İhya davasının olumlu sonuçlanması halinde, tasfiye edilen şirket tekrar ticaret sicile kaydedilir ve tüzel kişilik kazanır.
İhyaya hükmeden mahkeme, şirketin ek tasfiyesi için son tasfiye memurunu ya da yeni bir tasfiye memurunu görevlendirir.
İhya edilmiş şirketin ek tasfiyesi sadece ihyaya konu alacak için yapılır, tasfiye memuru bu ek tasfiye süresince başkaca bir işlem yapamaz.
İhya Davasının Alacağın Tahsiline Etkisi Nedir?
İhya davası ile alacak davası farklı davalardır. İhya davasına ek olarak alacak davasının açılması ve alacaklı lehine sonuçlandırılması gerekir.
Alacak davası neticesinde ihya edilen şirketin borçlu olduğu kesinleşirse; şirket hakkında icra takibi yapılarak ilgili tutarın tahsili yoluna gidilebilir. Şirketin ihya edilmesinin, tasfiye öncesi malvarlığının teşekkül etmesi sonucunu doğurmaması bir sorun teşkil etmektedir.
Şirketin İhyası Davası