Suudi Arabistan Boşanma Kararının Türkiye’de Geçerli Olması
Suudi Arabistan Boşanma Kararının Türkiye’de Geçerli Olması
Suudi Arabistan’da veya herhangi bir yabancı ülkede boşanmış olan çiftlerin Türkiye’de de boşanabilmeleri için, yabancı ülke mahkemesi tarafından verilen boşanma kararlarının mutlaka Türk mahkemesinde açılacak bir tanıma davası ile tanıtılması zorunludur.
Türkiye’ de evlenip yurtdışında boşandığınızda şayet T.C. vatandaşı iseniz Türkiye’ de boşanmanın tanınması ve tenfizi davası açmanız gerekmektedir. Boşanmanın tanınması ve tenfizi davası açmaksızın tekrar evlenmeniz mümkün değildir.
Boşanmanın tanınması ve tenfizi davası açmak yerine Nüfus Müdürlüğü, Konsolosluk vb. devlet kurumlarına yapacağınız bildirim ve başvurular ile boşandığınızı kanıtlamanız maalesef ki mümkün değildir. Bu nedenle başta Nüfus Müdürlükleri ve Konsolosluklar yapılan başvuruları boşanmanın tanınması ve tenfizi davası açılması gerektiğini bildirerek reddetmektedir.
Tanıma tenfiz davası açarak yurtdışında boşanmanızın Türkiye’de de geçerli kabul edilmesini sağlayabilirsiniz. Boşanma tanıma davası, açılmaması durumunda bu kişiler ülkemizde yasal olarak hala evli görüneceklerinden dolayı yeniden evlenme, çocuğun velayetine sahip olma, nafaka, tazminat, mal paylaşımı, miras paylaşımı gibi bir çok konuda sorunla karşılaşmaktadır.
Boşanma kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi için açılacak tanıma yada tenfiz davası için yetkili mahkemeler Aile Mahkemeleridir. Bireyler tanıma ve tenfiz davalarına ilişkin gerekli belgeleri hazırlayarak yetkili Aile Mahkemesine başvuru yapabilir. Fakat tanıma ve tenfiz davaları oldukça karmaşık ve zor bir dava türüdür. Bu nedenle hukuki prosedürlerin doğru bir biçimde uygulanması sağlanmalıdır. Zira Türkiye’de evlenip yurtdışında boşanma gerçekleştiren kişilerin süreci doğru yürütmemeleri açılacak davanın yıllarca sürmesine neden olur.
Suudi Arabistan mahkemesi tarafından verilen boşanma kararının Türkiye’de de geçerli olabilmesi için gerekli olan belgeler şunlardır.
Suudi Arabistan mahkemesi tarafından verilen boşanma kararının Apostil mühürlü orjinali,
Suudi Arabistan mahkemesi tarafından verilen Apostilli boşanma kararının Türkçe tercümesi (talep edilir ise bu işlem büromuz tarafından da yapılmaktadır),
Avukat vekaletnamesi,
Yukarda belirtilen belgeler temin edildikten ve büromuza gönderildikten sonra Türk mahkemesinde Suudi Arabistan mahkemesi tarafından verilen boşanma kararının tanıtılması için bir dava açılıyor.
Açılan bu davada, eğer Rusya‘da boşanmış olan eşlerin her biri kendisini bir avukat ile temsil ettirir ise, bu durumda dava daha hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilmektedir.
Dava Açılmaması Halinde Doğacak Sorunlar Nelerdir?
Tanıma Tenfiz davalarının açılmaması halinde alınan karar Türkiye’de gerçek durumu yansıtmayacaktır ve ilgili resmi makamlarca gerekli işlemler yapılamayacaktır.
Özellikle boşanma davaları ve sonuçlarının miras ve velayet hakları üzerinde kullanılabilmesi için tanıma/tenfiz işlemlerinin yapılması zorunludur. Aksi halde boşanma kararı tanıma işlemi gerçekleştirilmediğinden dolayı Türkiye’de “evli” statüsünde görülmekte ve hak kayıpları yaşanmaktadır.
Miras işlemleri ile ilgili tapuda intikal işlemlerinin gerçekleştirilmesi, yabancı ülkelerde tekrar evlenilebilmesi, velayet hakkının kullanılması ve nafaka alacaklarının alınabilmesi için yabancı ülkede alınan kararın Türkiye Mahkemelerinde tanınması gerekmektedir. Gerçek durumun nüfus müdürlükleri ve ilgili idari makamlara bildirilerek icra işlemlerinin yapılması bu işleme bağlıdır.
Suudi Arabistan’daki Boşanma Kararının Türkiye’de Geçerli Olması