Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları*2024
Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları*2024
Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
Tahliye taahhütnamesi belirlenen tarihte, kiracının kiralananı boşaltacağını ifade eden ve yazılı şekilde düzenlenen bir irade beyanıdır. Tahliye taahhütnamesi, Türk Borçlar Kanunu üzere zayıf olarak görülen kiracının muhafaza edilmesini sağlamak amacıyla düzenleniş hükümlerin uygulama alanını daraltmak suretiyle kiralayana, bir başka sebebe gerek duymaksızın ve herhangi tazminat borcu altına girmeksizin söz konusu kira ilişkisini sonlandırma olanağı sunar.
Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları
Kiracı ve kiralayan arasında imzalanan tahliye taahhütnamesinin bir takım unsurlara haiz olması gerekmekte olup tahliye taahhüdünün şartları şu şekildedir;
Tahliye taahhütnamesinin, kiralananın kiracıya teslimi sonrası verilmiş olması,
Tahliye taahhütnamesinin yazılı olarak kiracı veya yetkili temsilcisi tarafından yapılmış olması,
Tahliye taahhütnamesinin boşaltma tarihini içermesi gerekmektedir.
Tahliye Taahhüdü Nasıl Yapılır?
Tahliye taahhüdü, kiracının kiralayana karşı herhangi bir şart belirtmeksizin belirli bir tarihte söz konusu taşınmazı tahliye edeceğine dair söz vermesi, bunu taahhüt etmesidir. Ancak, böyle bir taahhüt beyanının geçerlilik arz edebilmesi için sözlü olarak bunun dile getirilmesi yeterli değildir.
Türk hukukunda olağan koşullarda şekil şartı yoktur; fakat, bazı sözleşmelerin geçerliliği için şekil şartı öngörülür. Tahliye taahhüdü sözleşmesi de bunlardan biridir. Bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için, ya tarafların kendi aralarında YAZILI bir senet, belge oluşturarak imza atmaları gerekir; ya da bir notere başvurarak “tahliye taahhüdü sözleşmesi” kurmak istediklerini beyan ederek resmi şekle dayalı bir tahliye taahhüdü sözleşmesi kurarlar.
Tahliye Taahhütnamesinde Tahliye Tarihi Ne Olmalıdır?
Tahliye taahhütnamesinde belirtilen tahliye tarihi, kira sözleşmesinin bitimine müteakip makul bir süre sonra olmalıdır. Bu tarih detaylı ve anlaşılır şekilde yazılmalıdır.
Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları | Tahliye Taahhütnamesi
Tahliye Taahhütnamesinin Kiralayana Verdiği İmkânlar
Kiracıdan tahliye taahhütnamesi alan kiralayan, kiralananın tahliyesini doğrudan icra dairesine başvurarak cebri icra marifetiyle sağlayabilir veya tahliye davası açabilir. Ancak bu yollara başvurulabilmesi için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Bunlar öncelikle tahliye taahhüdünün geçerli olması, tahliye davası veya tahliye yoluyla icra takibinin, taahhüt edilen tahliye tarihinden itibaren 30 gün içinde açılmış olmasıdır.
Kiracıya Boş Tahliye Sözleşmesi İmzalatılması
Kiracıya boş tahliye taahhüdü imzalatılması, sözleşmede tahliye için belirlenen tarihin kiracının imzasının alınmasından sonra atılması bazı durumlarda söz konusu olabilmektedir. Kanunun emredici hükümlerine göre tahliye taahhüdü geçerli olabilmesi için tahliye tarihinin açıkça anlaşılır şekilde belirtilmesi gereklidir. Bu tarih kiracıya imza attırılmasından sonra kiraya veren tarafından kötü niyetli olarak belirlenirse kiracının mağduriyeti söz konusu olabilir. Ancak Yargıtay kararlarına baktığımızda taahhütnamenin, tarihin boş bırakılıp davacıya verilmesi halinde davalı kiracının davranışının sonucuna katlanmak zorunda olduğu görüşü ile karşılaşmaktayız.
Tahliye Taahhütnamesi İle Kiracı Nasıl Çıkarılır?
Tahliye taahhütnamesi imzalayan kiracı sözleşmede belirlenen tarihte kiralanandan çıkmayı taahhüt eder. Şayet kiracı bu yükümlülüğünü yerine getirmezse kanun koyucu kiraya verene kira sözleşmesini sona erdirme hakkı tanımıştır. Yani kiraya veren belirlenen tarihte evden çıkmayan kiracının evi boşaltmasını isteyebilecektir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus taahhütnamenin geçerli olarak hazırlanmış olmasıdır.
Yani sözleşme yazılı olarak yapılmış, kiracı imzasını özgür iradesiyle atmış ve aynı şekilde tarih belirlenmiş olmalıdır. Bununla birlikte taahhütnamenin imzalanması kiralananın tesliminden sonra gerçekleşmiş olmalıdır. Belirtilen bu şartların tamamlanmasıyla imzalanan taahhütnamede belirtilen sürede kiracı kiralananı boşaltmalıdır. Aksi takdirde kiraya veren icraya başvurma yoluna gidebilir yahut tahliye davası açma hakkına sahip olacaktır.
Tahliye Taahhütnamesinin Geçersizliği
Tahliye taahhütnamesinin kiralanın tesliminden önce düzenlenmesi onun geçersizliğine sebep olacağından bahsetmiştik. Kiralananın tesliminden önce yapılan ve ilgili tarih kısımlarının boş bırakıldığı taahhütnamenin iptal edilebilmesi ayrı bir iptal davası ile mümkündür.
Kiracının kiralananın teslim edilmesinden önce kendisinden tarih kısımları boş olacak şekilde imzalı tahliye taahhüdünü kiraya verene teslim ettiğini ve söz konusu taahhütnamenin sonradan tamamlandığını iddia etmesi durumunda kiracının bu itirazının yazılı olarak kanıtlaması gerekir.
Kiracının getirebileceği yazılı kanıt ise iptal davası neticesinde verilen hüküm ile mümkündür. Kiracının TBK 39.maddesi gereği yazılı taahhüdü iradesinin sakatlanması neticesinde yapıldığı gerekçesiyle hükümsüzlüğünü kanıtlayabilmesi için 1 yıl içerisinde iptal davası açması gerekmektedir.
Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları | Tahliye Taahhütnamesi
Taliye Taahhütnamesinin Kanuni Dayanakları
Tahliye taahhütnamesi TBK 352/1 maddesinde, “Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun’un 7/1-a bendinde ise “Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye isteyebileceği gibi, tahliye davası açabilir.” denmiştir.
Tahliye Davalarında Yetkili Mahkeme
Tahliye davalarında yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Ancak tahliye davası taşınmazın aynına ilişkin olmaması sebebiyle yetkinin kesin olmadığı kabul edilmektedir. Bu sebeple de tahliye davasının davalının (kiracının) yerleşim yeri veya sözleşmenin ifa edileceği yerde açılabilmesi mümkündür.
Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları*2024