Takas Müessesi
Takas Müessesi
Borçlar Hukukunda Takas ne demek?
Takas, karşılıklı, birbirine benzer ve istenebilir iki borcu, ayrı ayrı ödenmeksizin, bir beyanla, (borçların eşit olması durumunda tamamen, eşit olmamaları durumunda küçük olanı oranında) hesaben tahsil eden ve borcu sona erdiren bir yol olarak tanımlanabilir.
Verginin takası kavramı nedir?
Borçlar hukukunun tanıdığı bir müessese olan takas, vergi sis temlerinde de yer bulmuş, borçluluğu sona erdiren nedenlerden biridir. Takas (ödeşme), aynı cinsten olan karşılıklı ve muaccel iki borcu, daha küçük olanı oranında sona erdiren bir hukuki işlemdir.
Takas ne demek TBK?
T.B.K.nın 139/1 maddesi gereğince; iki kişi karşılıklı olarak bir miktar para veya özdeş diğer edimleri birbirine borçlu oldukları takdirde, her iki borç muaccel ise her iki tarafın her biri alacağını borcuyla takas edebilir.
Bunun sonunda her iki borç, takas edilebilecekleri anda daha az olan borç tutarınca sona erer.
Takas şekle tabi midir?
Takasa konu alacak, geçerlilik şekline bağlı bir hukuksal işlem olsa bile takas iradesinin açıklanması şekle bağlı değildir.
Takas nasıl bir hak?
Takas hakkı yenilik doğuran bir haktır. Kullanılması karşı tarafın muvafakatine ve takas anlaşmasına bağlı değildir. Takas borcun ifa edilmesine eş bir sonuç doğurmasına rağmen ifa sayılmaz.
Aksine takas, ifa sorununun ortadan kaldıran bir hukuki bir çaredir.
İbra: İbra alacaklı ile borçlunun yaptığı sözleşmeyle borçluyu borçtan kurtarmaktı
Takas: İki kimsenin karşılıklı, benzer ve muaccel borçlarını tek taraflı irade açıklamasıyla sona erdirmektedir.
Takas ne zaman ileri sürülebilir?
Alacaklardan biri çekişmeli olsa bile takas ileri sürülebilir. Zamanaşımına uğramış bir alacağın takası, ancak takas edilebileceği anda henüz zamanaşımına uğramamış olması koşuluyla ileri sürülebilir.”
Takas Müessesi