Tanımanın İptali Davası
Tanımanın İptali Davası
Evlilik dışı çocuğun tanınması hangi şekilde gerçekleşir?
Evlilik dışı doğan çocuğun baba tarafından tanınması, çocuğun babasının bu hususta nüfus memuruna ya da mahkemeye yapacağı yazılı başvurusu veya resmi senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanı ile olabilmektedir.
Bu durumda tanıma beyanında bulunan kimsenin küçük veya kısıtlı olması halinde veli veya vasisinin de bu hususta rızasının bulunması gerekliliğini de belirtmek gerekir.
Çocuğun başka bir erkek ile soy bağının bulunması halinde ise kanunumuz bu bağın geçersizliğine karar verilmeksizin çocuğun bir başka kişi tarafından tanınamayacağına hükmetmektedir.
Evlilik dışı çocuğun tanınması hangi şekilde gerçekleşir?
Evlilik dışı doğan çocuğun baba tarafından tanınması, çocuğun babasının bu hususta nüfus memuruna ya da mahkemeye yapacağı yazılı başvurusu veya resmi senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanı ile olabilmektedir. Bu durumda tanıma beyanında bulunan kimsenin küçük veya kısıtlı olması halinde veli veya vasisinin de bu hususta rızasının bulunması gerekliliğini de belirtmek gerekir.
Çocuğun başka bir erkek ile soy bağının bulunması halinde ise kanunumuz bu bağın geçersizliğine karar verilmeksizin çocuğun bir başka kişi tarafından tanınamayacağına hükmetmektedir.
Tanıma iradesini kanunun aradığı şekilde açıklanması:
Geçerli bir tanıma için kanunen dört şekilden biriyle beyanda bulunması gerekir bunlar:
A- Babanın nüfus memuruna yazılı başvurusu,
B- Babanın mahkemeye yazılı başvurusu:
Başvurulacak mahkeme, babanın yerleşim yeri veya nüfusa kayıtlı olduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesidir.
C- Babanın noterde düzenleme biçiminde resmi senetle yapacağı beyanla,
D- Babanın vasiyetnamesinde yapacağı beyanla:
Miras sözleşmesinde de babanın tanıma iradesi açıklanabilir.
Evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasında soy bağı babanın anne ile evlenmesi, babanın çocuğu tanıması veya babalık davası ile kurulur.
Evlilik dışı doğan çocuğun babasının nüfusuna tescili ve babasının soyadını alması yasal olarak mümkün değilken Nüfus Kanunu’nda yapılan değişiklik sonrası artık mümkün olabilmektedir. Evlilik dışı doğan çocuk babası tarafından tanındığı takdirde çocuk babasının nüfus hanesine tescil edilmekte ve çocuk babasının soyadını alabilmektedir.
Evlilik dışı doğan çocuk noterde düzenlenecek tanıma senedi ile babası tarafından tanınmaktadır. Bu işlem yapıldıktan sonra tanıma senedi ile nüfusa gidilir ve çocuk babanın nüfusuna tescil edilir. Baba bizzat nüfusa giderek kayıt sırasında da çocuğu tanıyabilir. Annesinin nüfus kütüğünde annesinin soyadı ile kayıtlı bulunan çocuk bundan sonra babasının soyadı ile babanın nüfusuna taşınır.
Bir çocuk anne ve babanın boşanmasının kesinleştiği tarihten itibaren 300 gün içinde doğarsa çocuk annenin boşandığı kocanın nüfusuna kaydedilir, baba olarak eski eş kayıtlarda görünür. Bu sıkıntıyı yaşamamak için, kadının boşanma davasının kesinleştiği tarihten sonra aile mahkemesine başvurup iddet müddetinin kaldırılmasını talep etmesi yararınadır. Bu durumda mahkeme kadını hastaneye göndererek gebelik durumunun bulunup bulunmadığını tespit eder. Kadın gebe değilse, bundan sonra gebe kalsa dahi eski eşinin nüfusuna kaydedilmez.
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması – İptali Davası
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınmasının İptali davası, Tanıyan, yanılma, aldatma veya korkutma sebebiyle tanımanın iptalini dava edebilir. İptal davası anaya ve çocuğa karşı açılır. Anne, çocuk ve çocuk ölmüş ise altsoyu, C. Başsavcılığına Hazine birlikte diğer makamlara tanımanın iptali için dava açabilirler. Tanımanın İptali davası, tanıyana, tanıyanın vefatı halinde mirasçılarına karşı dava açabilir.
Tanımanın İptali davasını açan taraf, tanıyanın babası olmadığını kanıtlamak zorundadır. Anne yada çocuk davada tanıyanın babası olmadığını kanıtlamak için, tanıyan baba ile annenin hamile kalma döneminde cinsel ilişkide olduğuna ilişkin inandırıcı kanıtları göstermesinden sonra ortaya çıkar.
Tanımanın İptali Davası