Tenkis Davasını Kimler Açabilir
Tenkis Davasını Kimler Açabilir
Tenkis davası, miras bırakanın tasarruf özgürlüğünü aşarak saklı pay sahibi mirasçıların miras hakkına yaptığı tecavüzün giderilmesi ve miras bırakanın yaptığı tasarrufun kanuni sınırlar içerisine çekilmesi için açılan bir davadır.
Tenkis davası sonucunda ne olur?
Tenkis davası sonucunda verilen karar, yenilik doğuran bir karardır ve miras açıldığı andan itibaren hüküm ifade eder. Bu dava, mirasbırakanın ölüm anına kadar geriye etkili sonuçlar doğurur
Tenkis davası kime karşı açılır?
Tenkis davasında karşı taraf miras bırakanın kazandırma yaptığı kişilerdir. Bu kişiler üçüncü şahıslar olabileceği gibi başka bir saklı paylı mirasçı da olabilir. Murisin kazandırma yaptığı kişi veya kişiler ölmüş ise dava mirasçılarına karşı açılabilir
Tenkis davası zamanaşımı ne zaman başlar?
Türk Medeni Kanunu’nun 571. maddesi uyarınca; tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her halde vasiyetnamelerde, açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılma tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer.
Tenkis davası nedir nasıl açılır?
Tenkis davası, saklı payı ihlal eden bağışlamaları alan kişilere karşı açılır. Bunlar lehine belirli mal bağışında bulunulmuş kişiler ya da atanmış mirasçılardır. Bağışlamayı alan kişi başka bir saklı paylı mirasçı ise dava bağışı alan saklı paylı mirasçıya açılır.
Tenkis Davası Hangi Hallerde Açılır?
Tenkis davası, miras bırakanın ölümünden sonra sağlar arası kazandırma işlemlerinin tasarruf oranını aşması ile ortaya çıkmaktadır.
Tenkis Davasını Kimler Açabilir?
Tenkis talebi hakkı saklı paylarını alamayan mirasçılara aittir. Davacılar tenkis davası açarak mirasbırakan tarafından yapılmış olan ve saklı paya tecavüz eden bağışlamaların bir kısmının veya tamamının alınarak, saklı payını tamamlamak üzere kendisine verilmesinin isteyebilir. Buna karşılık gerek vasiyetname ile gerekse mirasbırakanın sağken yaptığı bağışlamalarla saklı payın değerine eşit bağış alan mirasçılar tenkis talep edemezler.
Saklı payı ihlal olan birden çok mirasçı olduğu takdirde ayrı ayrı ya da birlikte dava açılabilir.
Hakkı ihlal edilen saklı paylı mirasçı dava açamadan önce ölürse tenkis davası açma hakkı mirasçılarına geçer.
Bazı hallerde saklı paylı mirasçıların alacaklılarının da dava açma hakkı vardır. Mirasçı borçlarını ödemekten acizse ve saklı payı ihlal edildiği halde dava açarak hakkını aramıyorsa tenkis davasını saklı paylı mirasçının alacaklısı onun yerine açabilir. Alacaklıların bu davayı açmadan önce ödemeden aciz belgesi alması ve tenkis davası açması için mirasçıya ihtar çekmiş olması gerekir. İhtara rağmen dava yine de açılmazsa dava açılır.
Saklı paylı mirasçılar Kanunda sayılan sebeplerden biri ile mirastan men edildiyse (ıskat) mirastan feragat ettiyse ya da mirastan yoksunluk hallerinden biri mevcutsa tenkis davası açamaz.
Tenkis Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Tenkis davası açmak isteyen mirasçı, ölenin son yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesi’ne bir dilekçe ile başvurmalıdır.
Tenkis Davası Zamanaşımı Ne Zamandır?
Kanuna göre “Tenkis davası, mirasçının mirasbırakanın ölümünü ve saklı payının ihlal edildiğini öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde açılmalıdır. Mirasçı bunları öğrenemediği takdirde on yıllık hak düşümü süresi geçerli olur.
Yani mirasçı saklı payının ihlal edildiğinden hiç haberdar olmasa bile, mirasbırakanın ölümü ya da saklı pay vasiyetname ile ihlal edildi ise vasiyetin açılması tarihinden itibaren 10 yıl geçmekle dava açma hakkı düşer.
Muris muvazaası mı tenkis mi?
Muris muvazaası davası, miras bırakan öldükten sonra her zaman açılabilir. Miras bırakan hayatta iken dava açılamaz. Dava, zamanaşımı veya herhangi bir hak düşürücü süreye tabi değildir. Bir diğer miras davası ise, tenkis davasıdır.
Tenkis nedir?,
Tenkis davası nedir?,
Tenkis talebi,
Tenkis davası nasıl açılır?,
Tenkis ne demek?,