MANŞET

Tiranlık Nedir ?

Tiranlık Nedir 

Tiran (Grekçe: τύραννος, tyrannos), hukuk ve anayasa kurallarından bağımsız bir yönetim biçimi sergileyen önder.

Platon ve Aristoteles’e göre; aldığı kararlarda hukuk dışına çıkan, egemenliği altındakilerden çok kendi hakkını gözeten, başkalarına olduğu kadar kendi halkına da şiddet gösterenler tiran olarak tanımlanır.

Tiranlık ne demek TDK?

tar. Eski Yunan’da siyasal gücü zorla ele geçiren, onu kötüye kullanan kimse. 2. sf. mec. Acımasız, gaddar, despot.

Tiranlık yapmak ne demek?

Tiranlık, anayasa ve hukuk kurallarını tanımayıp kendi isteklerine göre davranan ve yöneten bir kişinin yönetim şeklidir. Bu yöneticiye Tiran denir.

Tiranlıkta yönetici, hak ve hukuk tanımaz, sadece kendini düşünür, kendi çıkarları doğrultusunda hareket eder ve bu hareketleri zorbalıkla yapar.

Tiran katli nedir?

Tiran katli olarak ifade edilen bu pratik, kısaca devlet gücünü sistematik bir baskı aracı olarak kullanan yöneticilere karşı işlenen siyasi cinayettir.

Tiranların en ünlüsü kimdir?

Adlarını bildiğimiz en ünlü tiranlar arasında Pheidon, Kypselos, Peisistratos ve Polykrates’i sayabiliriz. En eski tiranlardan biri olan Argoslu Pheidon (M.Ö. yak. 660), belirli bir ağırlık ve ölçü sistemi kurmuştur.

Tiranlık ne zaman kuruldu?

Tiran 1614 yılında İşkodra Valisi Süleyman Paşa tarafından kuruldu.

Tiranlık nerede?

Arnavutluk’un başkenti olan Tiran, Balkanlarda bulunuyor. Ülkenin doğusunda bulunan Tiran, Dalmaçya kıyılarına çok yakın bir konumunda bulunsa da denize kıyısı yoktur.

Tiranlık nedir Yunanistan?

Eski Yunanistan’da siyasal gücün zor kullanılarak ele geçirilmesini ve bu gücün kötüye kullanılmasına neden olan kişiler tiran olarak isimlendirilmekteydi.

Bu terim gaddar ve acımasız anlamlarına da gelmektedir. Tiran kelimesi baskıcı ve zalim davranışlar içerisinde bulunan kimse anlamında da kullanılmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu