Trafik Kazası Tazminat Hesaplama
Trafik Kazası Tazminat Hesaplama
Trafik Kazası Sonrasında Açılacak Davalar İçin Hangi Mahkemelere Gitmek Gerekiyor?
Yaşanılmış olan trafik kazası sonrasında 2 yıl içerisinde trafik kazasından sorumlu olan kişiye maddi ve manevi olarak tazminat davası açabilirsiniz. Açacağınız bu davalar için ülkemizdeki asliye hukuk mahkemelerini kullanabilirsiniz. Yakın bölgede bulunan asliye hukuk mahkemesine giderek tazminat davalarınız için başvuruda bulunabilirsiniz.
Sonucu ölümle sonlanmış olan trafik kazalarında ise ölen kişinin ailesi suç duyurusunda bulunarak trafik kazasına sebep olan kişinin hapis cezası almasını sağlayabilir. Ağır ceza mahkemeleri ölümlü trafik kazası tutuklama kararını vermekle yükümlüdür. 7 yıla kadar kazaya sebep olarak bir kişinin ölmesine sebep olan şahıs hapis cezası alır.
Sigorta Şirketine Dava Açmak İçin Hangi Mahkeme Kullanılmalı; Trafik kazası sonrasında eğer aracın trafik sigortası ve kasko sigortası yaptırılmışsa o halde sigorta şirketine de dava açabilirsiniz.
Bu şirketlerin yaptıkları sigortalar ticari bir işlem olduğu için gerekli davayı asliye ticaret mahkemesine giderek açmanız gerekir.
Manevi Tazminat Davası; Ölen kişinin annesi babası ve eşi değer verdikleri bir insanı kaybettikleri için duydukları acı ve kederden kaynaklı manevi tazminat davası açabilir.
Maddi Tazminat Davası; Ölmüş kişinin maddi destek sağladığı kişiler bu maddi desteği kaybettikleri gerekçesiyle karşı tarafa maddi tazminat davası açabilir.
Cenaze Masrafları İçin Tazminat Davası; Ölmüş olan kişinin cenaze masraflarının karşılanması için açılan tazminat davasıdır.
Tedavi Masrafları İçin Tazminat Davası; Ölen kişinin ölmeden önce hastanede geçirdiği tedavi boyunca harcanan para için açılan davadır.
Hangi Asliye Hukuk Mahkemelerinde Trafik Kazası Davası Açılabilir?
Ülkemizdeki her asliye hukuk mahkemesi sizin yaşadığınız trafik kazası sonucunda açacağınız maddi ve manevi tazminat davalarına bakmıyor. Bundan dolayı davanızla ilgilenecek uygun mahkemelere gitmeniz gerekiyor.
Ölümlü trafik kazası tazminat 2021 yılında şu asliye mahkemelerinde açılabiliyor;
Trafik kazası sonucunda yaralanmış ya da ölmüş işinin ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemesinde
Trafik kazasına sebebiyet vermiş olan kişinin ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemesinde
Trafik kazasının yaşandığı olaya en yakın olan asliye hukuk mahkemesinde
Sigorta şirketinin merkezinin bulunduğu bölgedeki asliye ticaret mahkemesinde dava açılır.
Trafik kazası tazminatı nedir?
Trafik kazası tazminatı, mağdur olan sürücünün kazaya sebep olan sürücüye açtığı maddi veya manevi tazminat davasıdır. Kaza sonrası maddi veya manevi zarara uğrayan mağdur sürücü 1 yıl içinde trafik kazası tazminat davasını açabilir.
Trafik kazasında ayağım kırıldı ne kadar tazminat alabilirim?
Kanunlarca belirlenen faktörler trafik kazası tazminatı hesaplama esnasında dikkate alındığında, yaklaşık 225.000 TL miktarında, bacak kırığı, kol kırılması ya da benzeri durumlarda tazminat alınması mümkündür.
Trafik kazalarında tazminat davası kime karşı açılır?
Ölümlü veya yaralamalı trafik kazaları nedeniyle açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında görevli mahkeme kural olarak Asliye Hukuk Mahkemesi’dir (HMK md.2/1)
Trafik kazalarında manevi tazminat kimden istenir?
Yaralamalı trafik kazalarında zarar gören kişi bizzat çektiği acı ve üzüntüden dolayı kazaya sebep olan kişi veya kurumlardan tazminat talep edebilir. Ölümlü trafik kazalarında ise ölenin yakınları duydukları acı ve üzüntü için kazaya sebep olan kişi veya kurumlardan manevi tazminat talebinden bulunulabilir.
Trafik kazaları hangi mahkemede görülür?
Eğer trafik kazası yaralanmalı ya da ölümlü ise açılacak tazminat davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Aynı zamanda dava trafik sigortasını yapan şirkete açılacaksa burada Asliye Ticaret Mahkemesi görevlidir. Yaralanmalı ya da ölümlü trafik kazalarında birden çok yetkili mahkeme vardır.
Asli kusurlu manevi tazminat isteyebilir mi?
Davacının asli kusurlu olması manevi tazminat verilmesine engel oluşturmaz ise de, asli kusur hükmedilecek miktarı etkiler ve bu durumda ılımlı bir miktar manevi tazminata hükmedilmesi gerekir.
Trafik kazası nedeniyle tazminat davası arabuluculuk zorunlu mu?
Trafik kazalarından kaynaklı tazminat taleplerinde arabuluculuğa başvuru zorunluluğu genel olarak bulunmamaktadır. Buna rağmen sigorta şirketlerine de aynı dava ile husumet yöneltilecekse, ilgili sigorta poliçesi kapsamında en azından sigorta şirketine karşı arabuluculuğa başvurmak zorunludur.
Ölümlü Trafik Kazası Davaları Hangi Mahkemede Görülür?
Ölümlü trafik kazası meydana geldiyse, vefat eden veya çalışamayacak şekilde yaralanan kişi için tazminat talebinde bulunulabilir. Suçluya maddi ve manevi tazminat davası açmak için asliye mahkemelerine başvuru yapmanız gerekir.
Trafik sigortası dava açar mı?
Trafik Kazalarında Zorunlu Trafik Sigortasının Önemi
Kaza durumlarında mağdur olan kişinin maddi ve manevi hakları bulunur. Bu hakları için karşı tarafa dava açabilir.
Trafik kazasının meydana geldiği gün, tazminat davası zaman aşımı süresi işlemeye başlar.
Ölümlü trafik kazalarında tutuklama olur mu?
Sonucu ölümle sonlanmış olan trafik kazalarında ise ölen kişinin ailesi suç duyurusunda bulunarak trafik kazasına sebep olan kişinin hapis cezası almasını sağlayabilir. Ağır ceza mahkemeleri ölümlü trafik kazası tutuklama kararını vermekle yükümlüdür.