EN SON EKLENENLER

Türkiye’de Doğmuş Yabancı Uyruklu Çocuklar

Türkiye’de Doğmuş Yabancı Uyruklu Çocuklar

Anne ve baba Özbekistan vatandaşı olsun ve çiftin Türkiye’de bir çocukları dünyaya gelmiş olsun.

Bu çiftin yapmaları gereken ilk şey hastaneden çocukları için doğum raporu almak sonrasında da 30 gün içerisinde konsolosluklarından doğum belgesi almak olacak.

Bebeğiniz sizin yasal kalış sürenize bağlı olarak 6 ay Türkiye’de kalabilir .Bu süre içerisinde çocuğunuza pasaport alırsanız doğum tarihinden başlamak üzere ikamet izni alabilirsiniz.

Birçok ülkenin konsoloslukları Türkiye’de doğan çocuklar için pasaport verirken bazıları vermiyor sadece seyahat belgesi veriyor. Çocuğunuza seyahat belgesi ile ikamet izni alamayacağınız için mutlaka ülkenize gidip çocuğunuza önce pasaport almalısınız daha sonra ikamet izni alabilirsiniz.

Türkiye’de doğan çocuklar seyahat belgesi düzenleyip ikamet izni başvurusu yapılana kadar doğum belgeleri ile anne ya da babasının ikamet izni süresine bağlı olarak Türkiye’de kalabilirler. Bu arada yabancı uyruklu anne babadan Türkiye’de doğan çocuklar Türk vatandaşı olamıyor çünkü Türkiye’de doğum yerine bağlı olarak vatandaşlık kazanılmıyor.

Uluslararası Doğum Belgesi nasıl alınır?

Formül A belgesi bulunulan yerin resmi nüfus kurumları kanalı vasıtasıyla alınabilmektedir. Yabancı doğum kayıt belgesi yurt içinde il/ilçe nüfus müdürlüklerinden yurt dışında iseniz ülke büyükelçiliklerinden talep edilir. Anne-baba nüfus kayıt örneği çevirisi gibi gerekli tüm belgeleri nüfus müdürlüklerine verilir.

Türkiye’de Yabancı Uyruklu Anneden Evlilik Dışında Doğan Çocuğa Kimlik Verilmesi

Vatandaşlık Kanunu m.7/3 bu hususa şöyle açıklık getirmektedir; ‘Türk vatandaşı baba veya yabancı anadan evlilik birliği dışında doğan çocuk ise soy bağı kurulmasını gerektiren usul ve esasların yerine getirilmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanır.’ Yabancı anadan evlilik dışında doğan çocuk nesebinin tashihi, babalığın hükümle tahakkuk etmesi, tanıma yollarından biriyle bir Türk vatandaşına bağlanırsa, doğumundan başlayarak Türk vatandaşı olur.

Türkiye’de Doğan ve Vatandaşlığını Anne ve Babasından Kazanamayan Çocuğa Kimlik Verilmesi

Vatandaşlık Kanunu Madde 8; ‘Türkiye’de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşıdır.’ Bu koşullarda Türk vatandaşı sayılacak olan çocuğa nüfus cüzdanı verilebilecektir. Bazı diğer ülkelerdeki uygulamanın aksine, direkt doğum olayının gerçekleşmiş olması yeterli kabul edilmemiştir vatandaşlığın kazanılabilmesi için.

Türkiye’de doğan çocuklara nüfus cüzdanı verilebilmesi yukarıda da ayrıntılı şekilde izah etmeye çalıştığımız gibi Türk Vatandaşlığının kazanılması ile doğru orantılıdır. Ancak Türk vatandaşı olan, doğum anından itibaren Türk vatandaşı sayılan kimseler Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı sahibi olabilecektir.

Yurt dışındaki doğum bildirimlerinde hangi belgeler gerekir?

Çocuğun baba ve anasının nüfus cüzdanı ile doğuma ait resmi belge veya rapor gerekir.

Yurt dışında doğan çocuğun nüfus kaydını kimler yaptırabilir?

Doğumları ana, baba, vasi veya kayyım, bunların bulunmaması halindeyse çocuğun büyükanne, büyükbaba ve ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar bildirebilirler.

Yurt dışında doğan çocuğun bildirimi nereye ve ne kadar süre içinde yapılmalıdır?

Her doğum olayının, doğumun olduğu tarihten başlayarak yurt içinde 30 gün içinde her hangi bir nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise 60 gün içinde başkonsolosluklara bildirilmesi zorunludur.

Türkiye’de Doğmuş Yabancı Uyruklu Çocuklar

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu