MANŞET

Türkiye’de Vize Nasıl Alınır? | 2022

Türkiye’de Vize Nasıl Alınır? | 2022

Sınır Kapılarında Verilen Vizeler

Vize almadan sınır kapısına gelmiş olan yabancılara, kanunda belirtilen istisnai hallerde vize verilebilir. Bu sınırlı sayıda sayılan istisnalar çerçevesinde sınır kapısında vize almak isteyen yabancılar, süresi içerisinde Türkiye’den ayrılacağını ve gerekli olan diğer belgelerin ibraz etmek zorundadır. Bu durumda valilikler tarafından, kendilerine vize verilebilir.

a) Yabancının yasal olarak bulunduğu ülkede konsolosluğun bulunmaması veya vize işlemlerinin konsolosluk üzerinden gerçekleştirilememesi. Bu sebebe bağlı vize başvurusunda Bakanlar Kurulunca farklı bir süre belirlenmediği sürece, en fazla on beş gün vize verilir.

b) Yabancının veya Türkiye’deki eşi ve yakın akrabalarının hastalığı, ölümü veya kaza gibi mücbir sebeplerinin bulunması. Bu sebebe bağlı vize başvurusunda sağlık sigortası şartı aranmayabilir. Bu sebebe bağlı vize başvurusunda Bakanlar Kurulunca farklı bir süre belirlenmediği sürece, en fazla on beş gün vize verilir.

c) Yabancının geri gönderilmesinde sağlık durumu yönünden risk görüldüğünün ilgili birimlerce bildirilmesi. Bu sebebe bağlı vize başvurusunda Bakanlar Kurulunca farklı bir süre belirlenmediği sürece, en fazla on beş gün vize verilir.

ç) Yabancının ulusal ve uluslararası bilimsel, ekonomik, kültürel ve ticari etkinliklere katılmak amacıyla gelmesi. Bu sebebe bağlı vize başvurusunda Bakanlar Kurulunca farklı bir süre belirlenmediği sürece, en fazla on beş gün vize verilir.

d) Deniz limanlarına gelen ticari gemi mürettebatının ülkesine veya başka bir ülkeye devam etme veya aynı limanda başka bir gemiye katılma zorunluluğunun ortaya çıkması. Bu kapsamda olan yabancıların yeterli miktarda para ve dönüş bileti bulundurması ve ülkeden süresinde çıkışının gemi acenteleri tarafından taahhüt edilmesi şartı aranmaktadır. Bu sebebe bağlı vize başvurusunda Bakanlar Kurulunca farklı bir süre belirlenmediği sürece, en fazla yetmiş iki saate kadar kalış hakkı sağlayan vize verilir.

e) Yabancıya sınır kapısında vize verilmesine ihtiyaç duyulduğunun kamu kurum ve kuruluşları tarafından bildirilmesi. Bu sebebe bağlı vize başvurusunda Bakanlar Kurulunca farklı bir süre belirlenmediği sürece, en fazla on beş gün vize verilir.

Türkiye’de Vize Nasıl Alınır? | 2022

Havalimanı Transit Vizesi 

Türkiye’den transit olarak geçecek yabancılara, havalimanı transit vizesi verilebilir. Havalimanı transit vizesi konsolosluklar tarafından verilmektedir. Bu vize en fazla 6 ay içerisinde kullanılması gerekir.

Havalimanı transit vizesi ülkeye giriş hakkı tanımaz. Sadece havalimanında bir diğer uçağa geçerken bulunma hakkı verir. Uçuşlarda meydana gelebilecek gecikmeler hariç, Türkiye’ye varış ile Türkiye’den ayrılış saatleri arasındaki planlanan süre yirmi dört saati geçemez. Ancak acil ve olağanüstü hallerde sınır kapılarında verilen vize hükümlerinden yararlanılarak, ülkeye giriş hakkı elde edilebilir.

Türkiye’de Vize Nasıl Alınır? | 2022

Havalimanı transit vizesinin verilmesinde aşağıdaki şartlar aranır:

a) Geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen belgeye sahip olmak.

b) Türkiye’ye gelişi ve Türkiye’den geçişi sağlayacak uçuşlar için rezervasyona veya bilete sahip olmak.

c) Gideceği ülkede vizeye tabi ise o ülkenin vizesine ya da vizesiz girişine imkân sağlayan belgeye sahip olmak.

(6) Havalimanı transit vizesi, olağan durumlarda sadece geçiş hakkı verilen havalimanı için geçerlidir.

(7) Türkiye üzerinden sınır dışı edilecek üçüncü ülke vatandaşları ve refakatçileri için bu sayılanlara göre vize düzenlenir.

(8) Havalimanı transit vize uygulamasıyla ilgili esaslar ve hangi ülke vatandaşlarından havalimanı transit vizesi isteneceği Bakanlık ve Dışişleri Bakanlığınca müştereken belirlenir.

Türkiye’de Vize Nasıl Alınır? | 2022

Turizm Vizesi

Türkiye’ye gezi amaçlı olarak, gelmek isteyen yabancıların alabileceği bir vize çeşididir. Gezi amaçlı olarak Türkiye’ye gelmek isteyen yabancılar otel, konut gibi kalacakları yerleri kiralamış olduklarını beyan etmeleri üzerine en fazla 30 gün vize verilebilir. Ancak ödenmiş olan rezervasyon belgelerinin sunulması halinde 90 güne kadar vize alınabilir.

Aile, akraba gibi ziyaret amacıyla gelmek isteyen yabancılara en fazla 60 gün vize verilebilir.

Resmi ziyaret, iş görüşmesi, seminer, festival, kültür ve sanat etkinlikleri gibi amaçlarla Türkiye’ye gelmek isteyen yabancılara en fazla 90 gün vize verilebilir.

 

Eğitim Vizesi 

Staj, kurs, öğrenci değişimi ve hizmet içi eğitim amacıyla yabancıya en fazla 90 gün vize verilebilir. Tabi ki bu durumların yabancı tarafından belgelenmesi gerekir.

 

Çalışma Vizesi 

Türkiye’de çalışmak isteyen yabancılar tarafından alınabilir. 30 gün süreli olarak vize verilmektedir. Ancak yabancının vatandaşı olduğu ülkesinin Türkiye’de elçilik, konsolosluk veya başka bir temsilciliği yoksa pasaportunun en az 2 yıl geçerli olması gerekir.

 

İkamet İzni Vizesi 

İkamet izni türlerinden birisine başvurmak amacıyla Türkiye’ye giriş sağlamak isteyen yabancılara verilen vize türüdür. Başvurmak istediği ikamet izninin türüne göre, vize verilmektedir.

Aile İkamet İzni Başvurusu İçin Vize: 90 güne kadar vize verilebilir.

Taşınmaz Mal Sahipliği Nedeniyle Vize: 90 güne kadar vize verilebilir. Tabi ki buna ilişkin olarak tapu belgesinin ibraz edilmesi gerekir.

Öğrenci İkamet İzni Başvurusu Nedeniyle Vize: 60 gün süreli vize verilebilir. Öğrenci kayıt ve ön kayıt belgesinin sunulması gerekir.

İdari ve Adli Amaçla Vize: İdari veya adli makamların talepleri üzerine vize alınabilir. Bu yabancıların görev süresi kadar vize verilir.

Bilimsel Araştırma amaçlı Vize: Araştırma süresi kadar vize verilebilir.

Türkiye’de Vize Nasıl Alınır? | 2022

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu