Üzerinde Şerh Olan Ev Satılabilir Mi?
Üzerinde Şerh Olan Ev Satılabilir Mi?
Üzerinde şerh olan ev hakkında sorulan soruların başında bu tip evlerin satılıp satılamadığı gelmektedir. Buna göre borçlu olan şerhli tapuların borcunun kapatılmasından sonra satılabilmesi mümkündür. Fakat aile içinde oluşturulan bir şerh var ise bu durumda evin satışı mümkün olmayacaktır.
Geçici şerh uygulaması ile de şerhin kısa sürede kaldırılma ihtimali bulunuyor. Buna göre şerh süresi dolmuş olan evlerin satışının yapılması mümkün kılınabilmektedir. Bir tapu üzerindeki şerh süresi de en fazla 5 seneye kadar uzatılabilir.
5 senenin ardından aile içinde yapılan şerhlerin de kaldırılması tamamen mümkün hale gelecektir. Fakat daha önce de belirtildiği gibi bu tip durumlarda şerh süresinden önce herhangi bir satış yapılmasına da izin verilmemektedir.
Şerhli ev satılır mı?
Borç ya da ipotek sebebi ile satılamaz şerhi varsa söz konusu borcun ödenmesi ya da devredilmesi ile birlikte şerhli tapu satışı yapılabilir. Ancak aile şerhi varsa ya da satılamaz açıklaması gerçekleştirilemez şartlara tabii ise şerhli tapuların devri ya da satışı yapılamaz.
Tapuya şerh nasıl kaldırılır?
Tapuya konulan şerhin kaldırılması mümkündür. Tapuya konulan şerhin kaldırılabilmesi için şerhi koyan kişilerin onay vermesi gerekmektedir. Türk Medeni Kanunun 683. maddesine göre malike tanınmış yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülememektedir.
Şerh koymak ne demek?
Tapuya şerh koymak; taşınmaz bir malın sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak için konulan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulamadır. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenir.
Önalım hakkı (şufa), geri alım hakkı (vefa), satış vaadi, aile konutu şerhi gibi farklı özellikteki şerhler de mevcuttur.
Şerh olarak konulan haklar arasında kira sözleşmeleri, satış vaatleri, şufa sözleşmeleri ya da kat karşılığı inşaat sözleşmeleri gibi evraklar da yer alıyor.
Tapuya şerh koyulabilmesi için mülk sahibinin evrakları eksiksiz bir şekilde toplayarak Tapu Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerekiyor.
Başvuru esnasında şerh talebinin yazılı olduğu dilekçeyi yetkili kişiye vermeli ve tapuya şerh koyma ücretini de nakit olarak ödemelisiniz. Tüm bu işlemlerden sonra kısa sürede tapuya şerh koyma işlemi tamamlanmış olacaktır.
Tapu sicilinin şerhler sütununa geçici olarak işlem yapılmasına geçici şerh denmektedir ve bu kişilere belirli bir süre verilir. Diğer prosedürler birbirini takip eder.
Üzerinde Şerh Olan Ev Satılabilir Mi?