Tanıma Tenfiz Davası Açılmasının Önemi
Tanıma Tenfiz Davası Açılmasının Önemi
TANIMA TENFİZ AVUKATI İÇİN BİZE ULAŞIN
İstanbul’da çalışmalarına devam eden Asal Hukuk Bürosu Tanıma Tenfiz avukatı olarak Türkiye’nin her yerinde müvekkillerine avukatlık ve hukuki danışma hizmeti vermektedir.
Bu konuda hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için iletişim sayfamızda bulunan, 0212 909 21 61 numaralı telefondan veya whatsapp uygulaması üzerinden bizimle temasa geçebilirsiniz.
Ayrıca asalhukukdanismanlik@gmail.com adreslerinden bilgi alabilir, Avukata Sor sayfamıza soru ve sorunlarınızı yazabilir ve bilgi formlarımız üzerinden görüş isteyebilirsiniz.
Tanıma Tenfiz Davası Açılmasının Önemi
Tanıma ve Tenfiz Davasının daha iyi yapılması için, Türk mahkemelerinin uluslararası boşanma kararlarının daha kolayca tanınmasını ve uygulanmasını sağlaması gerekiyor. Ayrıca, mahkemelerin uluslararası boşanma kararlarının neden olduğu tüm hakların eşit olarak uygulanmasını sağlamaları ve bu konuda daha fazla bilgilendirme yapmaları gerekiyor.
Yabancı mahkemece kesinleşmiş boşanma kararınızın, Türkiye’ de tanınması tanınabilir-uygulanabilir hale gelmesi için Tanıma tenfiz davası açmanız gerekmektedir. Yani yurt dışında alınmış kesinleşmiş boşanma kararının yanı sıra velayet, nafaka, tazminat gibi haklarınızın Türkiye’ de geçerli olması işlemidir.
Tanıma veTenfiz Davasını Kimler Açabilir?
Yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararını tanıma ve tenfiz davası açmak için, boşanma davasını açan taraf veya boşanma kararına taraf olan taraf tarafından açılabilir.
Tanıma ve Tenfiz Davası Açılmazsa Ne Olur?
Tanıma ve tenfiz davası açılmazsa, evli görünmeye devam edecek ve yeniden evlenemeyeceksiniz. Bu durumu çözmek için, Yurt dışındaki boşanma kararının Türkiye’de geçerli sayılması için tanıma ve tenfiz davası açmanız gerekmektedir. Tanıma ve tenfiz davasının başarılı olması durumunda, boşanma süreci geçerli olarak kabul edilecek ve yeniden evlenme hakkınızı kullanabileceksiniz.
Tanıma ve Tenfiz Davalarında Türkiye’ye Gelmem Gerekli Midir?
Tanıma ve tenfiz davası için avukata vekalet vermeniz halinde, Türkiye’ye gelmek zorunda değilsiniz. Avukatınız dava açma işlemlerini, davaya katılmak için gerekli evrakların toplanmasını, duruşmalara katılımını ve süreç takibini sizin yerinize yürütecektir.
Eğer avukatınız olmadığı durumda ise, dava açmak ve takip etmek için bizzat Türkiye’ye gelmeniz, davaya katılmak için gerekli evrakların toplanmasının yanı sıra duruşmalara da katılmanız gerekecektir.
Tanıma ve Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?
Tanıma Tenfiz Davasının süresi mahkeme yoğunluğuna göre değişmektedir.
Genellikle tarafların tebligat adreslerinin yurt dışında olması nedeniyle, zorunlu olan tebligatların yapılmasının uzun zaman almasıdır. Bu sebeple davaların ne kadar süreceği değişim göstereceğinden kesin bir süre belirlemek mümkün değildir.
Tanıma ve tenfiz davalarının süresinin kısaltılması için taraflar tarafından çeşitli önlemler alınabilir. Öncelikle tarafların, davanın başlangıcından itibaren mümkün olduğunca uygun bir şekilde hareket etmeleri gerekir.
Taraflar, davanın başlangıcından itibaren dava dosyasının tüm belgelerini eksiksiz sağlayabilir ve her iki tarafın da anlaşmazlıklara veya meselelere karşı uygun çözümler geliştirmek üzere çaba gösterebilir.
Taraflar, zorunlu olan tebligatların hızlı bir şekilde yerine getirilmesi için gerekli çalışmaları yerine getirebilir ve davaların kısa sürede sonuçlanmasını sağlayabilir.
Taraflar, dava süresinin kısaltılması için sözleşmeler, anlaşmalar ve diğer hukuki belgelerin hazırlanması ve imzalanması için gereken çalışmaları zamanında yerine getirebilirler. Tarafların her ikisinin de vekalet verip vermediği husus dava süresini etkileyecektir.
Tanıma ve tenfiz davalarında bir diğer dikkat edilmesi gereken önemli husus, davayı açan tarafın, dava dilekçesini eksiksiz hukuki gerekçeleri ile hazırlaması gerektiğidir. Aksi takdirde dava ortalama 1-3 yıl sürebilecektir.
Tanıma Tenfiz Dilekçe Önemi
Tanıma Tenfiz davası amacıyla yazılacak dava dilekçesinin eksik ya da yanlış olarak hazırlanmış olması halinde, davanın kabulü mümkün olmayacağı gibi, davanın reddine de neden olabilir. Bu nedenle, dava dilekçesinin düzgün ve doğru bir şekilde hazırlanması önemlidir. Taraflar, bu konuda uzman bir avukata vekalet vermeleri durumunda, tebligatların daha hızlı ve hak kaybı olmaksızın tek celsede sonuç alınmasını sağlayacaktır.
Tanıma ve Tenfiz Arasındaki Fark Nedir?
Tanıma, yasal kararların kesinleşmiş olan hallerinde alınan bir karar dır. Tenfiz, boşanma sonrası velayet, nafaka, mal paylaşımı, gibi hususlarda boşanma kararının Türkiye’de işletilmesi için gerekli olan bir karardır.
Tanıma kararı alınması için, öncelikle bir mahkeme kararı olması gerekir. Tenfiz kararı, icra kabiliyeti olan mahkeme kararlarının yabancı ülkeler tarafından Türkiye’de geçerli hale getirilmesi için verilebilir. Tanıma kararı alınması için tenfiz kararı alma gereği yoktur. Ancak, bir mahkeme kararının tenfizinin talep edilebilmesi için öncelikle Türk Mahkemeleri tarafından tanınması gerekir.
Apostil Şerhi Nedir ?
Apostil Şerhi mevzuatlara Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı’nda hazırlanan Türkiye’nin 08.05.1962 de imzaladığı ve 29.09.1985 tarihinde yürürlüğe soktuğu Yabancı Resmi Belgelerin Tasdik Mecburiyeti’nin Kaldırılması Sözleşmesi ile girmiştir. Bu sözleşme ile bir taraf devlet diğer taraf devlet makamlarınca düzenlenen Apostil Şerhli belgeyi kendi devlet kurumlarında başkaca bir tasdike gerek kalmadan geçerli kabul edecektir.
Apostil Şerhi, uluslararası sözleşmeye dayalı olarak ilgili devlet kurumları tarafından düzenlenen resmi evrakların başka bir devlet tarafından geçerli kabul edilmesi için kullanılan bir mühürdür. Yabancı devlet kurumu ilgili kararın arkasına Apostil Şerhini ekleyerek, yabancı devlet kurumlarında uygulanabilir hale getirmesidir.
Apostil Şerhi denilen mührün üzerinde Fransızca “Apostille Convention de La Haye Du 5 Octobre 1961” başlığının belirtilmesi zorunludur. Ayrıca şerh üzerinde veren makamın ismi, imzalayan şahsın görevi ve ismi ile imza ve mührünün bulunması gerekmektedir. Tasdik şerhinin boyutları dahi ilgili sözleşmede belirtilmiştir. Buna göre tasdik şerhi kare biçiminde olacak ve en az 9 santimetrelik kenarlara sahip olacaktır.
Apostil Şerhinin arandığı kararlara örnek vermek gerekirse, yabancı mahkeme kararlarının geçerlilik şartlarından biridir. Ayrıca yabancı ülkelerden alınan vekâletnamelerin de Türkiye’de kullanılması için Apostil Şerhi mecburiyeti söz konusudur. Bu nedenle, Türkiye’de geçerli kabul edilmesi için Apostil Şerhi taşıması gerekmektedir. Ayrıca, Tanıma ve Tenfiz Davasında da Apostil Şerhi aranmaktadır.
Tanıma Tenfiz Davası Açılmasının Önemi
Boşanma avukatının yardımıyla, mahkeme kararlarının tanıma ve tenfizi davasının kısa sürede ve hak kaybı olmadan sonuçlanmasının önüne geçilebilir. Boşanma avukatı, dava sürecini hızlandırmak için iki taraftan da vekaletname alarak bu süreci kolaylaştırır ve tarafların haklarını korur. Ayrıca, hâkim huzurunda bizzat olmak zorunda kalmadan, davalı eşin avukatının yardımı ile yurt dışında yaşayan kişilerin dava sürecinin sorunsuz bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlar. Boşanma avukatının hukuki yardımıyla, davalı tarafların haklarının korunması ve dava sürecinin hızlı ve hak kaybı olmadan sonuçlanması sağlanır.
Tanıma Davası İçin Konsolosluğun İstediği Belgeler
Yabancı Mahkeme boşanma kararı aslı
Kararın Kesinleşme şerhi
Apostille şerhi (bu şerh Almanya’da Landgericht’den alınmaktadır, diğer ülkelerde farklılık göstermektedir.
Karar + Kesinleşme Şerhi + Apostille bunların tamamı Yurtdışında Konsolosluk tasdikli yeminli tercümesi veya Türkiye’de Noter tasdikli yeminli tercümesi
Eğer boşandığınız eski eşiniz Türk vatandaşı değil ise ve konsolosluğa başvuru yapmıyorsa bu durumda eski eşinizin kimlik kopyası veya pasaport kopyası (yeminli tercümeli olarak).
Tanıma ve Tenfiz Davası Hangi Mahkemelerde Görülür?
Yabancı Mahkemelerce verilen Boşanma, Velayet, Nafaka Yükümlülüğüne ilişkin kararların Tanıma ve Tenfizi için Aile Mahkemesi, Asliye Hukuk Mahkemesi dava açılarak görülmekte ve karara bağlanmaktadır.
Tanıma Tenfiz Davası Harç
Her davada olduğu gibi tanıma tenfiz davalarını açarken belli bir miktarda avans ve harç yatırılması gerekmektedir. Boşanma kararının tanınması için açılacak olan davalarda maktu harç ödenecektir. Maktu harç, sabit olan ve bir yıl sabit olarak geçerli olan harç miktarıdır. Ancak tenfiz davalarında ise nispi harç ödenmektedir. Harçlar Kanunu tenfiz davalarında nispi harç ödenmesi gerektiğini belirtmiştir, nispi harç ise davanın değerine göre hesaplanan ve her davaya göre değişen harç miktardır.
Tanıma Davası İçin Gerekli Belgeler
Yabancı Mahkeme boşanma kararı aslı
Kararın Kesinleşme şerhi
Apostille şerhi
Karar + Kesinleşme Şerhi + Apostille bunların tamamı Yurtdışında Konsolosluk tasdikli yeminli tercümesi veya Türkiye’de Noter tasdikli yeminli tercümesi
Tanıma Tenfiz Davasının Duruşmalarına Tarafların Gelmesi Gerekli Midir?
Tanıma ve Tenfiz davaları Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na tabi olan davalardır ve bu davaların takibi zorunludur. Davacılar, duruşmalara kendilerinin ya da avukatlarının katılmaması halinde dava işlemden kaldırılır. Ancak, davacının duruşmalara katılmaması durumunda, dava yenilenmezse, “Davanın Açılmamış Sayılmasına” karar verilir.
Davalı hakkında karar verilirken, adaletli bir sonuca ulaşmak için tarafların savunmalarının adil bir şekilde dinlenmesi gereklidir. Davada özgürlükleri korunmuş ve güvencesi altına alınmış olan tarafların, duruşma sırasında kendi savunmalarını kendileri veya avukatları aracılığıyla, özgürce sunmaları sağlanmalıdır. Tarafların savunmaları, duruşma sürecinde adil bir şekilde değerlendirilmeli ve tarafların haklarının korunması sağlanmalıdır.
Tanıma ve Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?
Tanıma ve tenfiz davalarında, mahkeme tarafından verilecek kararın doğruluğu ve adaletli olması için, tarafların konuyu anlaması ve dava esnasında mümkün olan en iyi şekilde savunmalarını yapmaları gerekmektedir. Bunun için tarafların dava sürecinde sürekli bilgilendirilmesi ve davaya katılan herkesin konuyu en iyi şekilde anlaması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Bu sayede, taraflar adil ve hızlı bir şekilde karara ulaşabilirler. Tanıma ve tenfiz davaları genellikle birkaç ay gibi kısa bir sürede sonuçlanabilmektedir. Tanıma ve tenfiz davaları niteliği itibariyle teknik davalardır. Bu davalarda tanık dinletilemez, keşif yapılmaz, bilirkişi incelemesi zorunlu olmadığı müddetçe yapılmaz. Bu tür davalarda yargılama konusu yabancı mahkeme kararının tanıma ya da tenfiz koşullarını taşıyıp taşımadığı konusunun incelenmesi ile sınırlıdır.
Tanıma Tenfiz Avukatı
Tanıma tenfiz avukatı, bir müvekkili tanıma yetkisi ile kendi müvekkili hakkında bir mahkeme kararı almak için tecrübeli deneyimli avukattır. Tanıma Tenfiz avukatları genellikle müvekkilin haklarını korumak ve müvekkilin gelecekteki haklarının korunmasını sağlamak için müvekkilin hakkında mahkeme kararı almak için görevlendirilir. Tanıma tenfiz avukatları aynı zamanda mahkeme kararlarındaki hataların önlenmesi için de görevlendirilir.
Tanıma Tenfiz Davası Açılmasının Önemi