Velayet Davaları Kaç Yıl Sürer
Velayet Davaları Kaç Yıl Sürer
Çocuğun velayetinin kendisinde olmayan eşin diğer eşe karşı açtığı davaya velayet davası denilir. Bu dava doğrultusunda velayet değişikliği talep edilerek çocuğun anne veya babaya verilmesi gerçekleşir. Açılan bu davada velayetin değiştirilmesi talep edilerek birtakım şartlar koyularak velayet değişikliği oluşturulur.
Eğer anne ve baba henüz boşanmamışsa çocuk ergenliğine girene kadar hem anne hem de babanın velayeti altındadır. Yasal bir işlem olmadığı müddetçe bu durum böyle devam eder. Velayet anne ve babadan birinin öldüğü takdirde çocuk sağ kalan kişinin velayeti altına girer.
Velayet davasi kaç celsede biter?
Boşanma davalarının içerisinde görülen velayet davaları, boşanma davasının sonuçlanma, makul süresi olan 449 günlük süre içerisinde boşanma ile birlikte karar verilir.
Velayet davaları kaç yıl sürer?
Velayet davaları, boşanma davalarının kesinleşmesinden sonra bir yıl geçmesi halinde açılır. Velayetin değişmesini zorunlu hale getirecek durumlar ve çocuğun menfaatinin olması durumunda açılan bir davadır. Velayet davası, çocuğun bulunduğu aile mahkemesine velayeti elinde olmayan anne ya da baba tarafından açılabilir. Velayet davalarının daha hızlı bir şekilde sonuçlanabilmesi için belirlenmiş olan süre, 90 gün olarak hesaplanmıştır. Velayet davasının sonuçlanması 90 gün olarak belirlenmiş olsa da bu süre mahkemenin yoğunluğuna ve işleyişine göre değişiklik gösterebilir.
Velayet davasında nelere bakılır?
Velayet düzenlenirken çocuğun yararı öncelikle değerlendirilir. Çocuğun yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu, sağlık kurumlarından yararlanma kalitesi, eğilimleri, ailenin parçalanma olgusunu en az hissetmesi, anne sevgisine ihtiyacı gibi etkenler mutlak surette birlikte göz önünde bulundurulur.
Velayet Davasında Çocuğa Fikri Sorulur Mu?
Çocuğun velayetinin kime bırakılacağı konusunda çocuğa fikrinin sorulması mümkündür. Ancak bunun için çocuğun belli bir yaşın üzerinde olması gerekir. Yargıtay kararına göre çocuğa fikrinin sorulması gereken yaş 8 olarak belirlenmiştir. Yani 8 yaş ve üzerine çocuklara velayetin kime verilmesi gerektiği konusundaki fikri sorulmalıdır. 8 yaş ve üzerindeki bir çocuğun fikri alınmadan velayetin kime verileceğine karar verilmez.
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Velayeti
Evlilik dışı doğan çocuğun velayetinin anneye ait olduğu Türk Medeni Kanunu’nda belirtilmiştir. Ancak çocuğun menfaati gerektirdiği takdirde baba velayetin değiştirilmesi için dava açabilir. Böylece evlilik dışı doğan çocuk için en yararlı olacak karar verilmeye çalışılır.
Velayetin Verilmesinde Kusurun Önemi
Boşanmada kusurlu olan tarafa velayetin verilmemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kişi boşanmada kusurlu taraf olmasına rağmen çocuğun menfaati gereği velayetini alabilir. Ancak elbette kusur niteliğine göre velayet kararı verilirken göz önünde tutulacaktır. Boşanmaya sebep olan kusur çocuğun bakımını ve yetiştirilmesini etkileyecek bir şeyse bu durum velayetin kime bırakılacağı konusunda dikkate alınır.
Çocuğun Velayeti Kaç Yaşına Kadar Anneye Verilir?
Mahkemelerin genel olarak ufak yaştaki çocuklarının velayetini anneye verdiği görülmektedir. Bunun sebebi çocuğun psikolojik gelişiminin zarar görmemesidir. 0-7 yaş aralığındaki çocukların velayeti genel olarak anneye verilmektedir.
Eğitim çağına gelen çocuk için menfaat kriterleri de değişmektedir. Çocuğun anneye bağımlılığı ve muhtaçlığı da azalmaktadır. Bu nedenle belli bir yaştan sonraki çocuklar için daha iyi gelecek hazırlama ihtimali yüksek olan taraf velayet alma konusunda da ön plana çıkmaktadır. Ancak toplumda anne kavramının yeri sebebiyle velayet davalarının anne lehine sonuçlanma oranı daha yüksektir.
Velayetin Değiştirilmesi Davası Hangi Mahkemede Açılmalıdır?
Velayetin değiştirilmesi davası bakımından görevli mahkeme Aile Mahkemesi’dir. Taraflardan velayetin değiştirilmesi davası açmak isteyen Aile Mahkemesi‘ne başvurmalıdır.
Velayet davaları bakımından kesin bir yetki kuralı olmadığından yetkili mahkeme, çocuğun ikametgâhının bulunduğu yer Aile Mahkemesi veya davalının yerleşim yeri Aile Mahkemesi olabilmektedir.
Velayetin Değiştirilmesi Davası Hangi Süre İçinde Açılmalıdır?
Velayet değişikliği davası açabilmek için öngörülmüş bir süre olmayıp, velayet altındaki çocuğun menfaatinin zedelendiği bir durum olması halinde herhangi bir süreye tabi olunmaksızın velayet davası açılabilmektedir.
Velayet Davaları Kaç Yıl Sürer