MANŞET

Vergi Ceza İhbarnamesine İtiraz İstanbul 2023

Vergi Ceza İhbarnamesine İtiraz İstanbul 2023

VERGİ KAVRAMI

Vergiler, devletin kamu hizmetlerini yerine getirmek amacıyla, kişi ve kurumlardan, iradelerine bakılmaksızın, kanuna dayanılarak, cebren ve karşılıksız olarak mali güçlerine göre alınan ekonomik değerlerdir.

VERGİNİN AMAÇLARI

• MALİ AMAÇ – Bir vergi sisteminin en önemli işlevi kamu hizmetlerinin finansmanı için gerekli olan gelirlerin temin etmesidir.

• İKTİSAT POLİTİKASININ BİR ARACI OLARAK VERGİ – Konjönktür politikasına ilişkin amaç – Büyüme politikasına ilişkin amaç

• GELİRİN YENİDEN DAĞITIMINA İLİŞKİN AMAÇ – Yüksek gelirleri azaltıp, düşük gelirleri desteklemek • DİĞER AMAÇLAR – Nüfus politikaları – Eğitim, kültür, spor – Halk sağlığı – Dinsel vb.

VERGİNİN UNSURLARI

-Kamu Giderlerini karşılamak üzere alınabilir.

-Özel kesiminden kamu kesimine yapılan bir aktarımdır.

-Hukuksal zora dayanır

-Karşılıksızdır.

-Kesin bir ödemedir

-Parasal bir ödemedir.

Vergi Ziyaı Cezası Nedir?

Vergi ziyaı, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden, verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesi sonucu vergi kaybına neden olan mali nitelikte bir kabahattir (VUK m. 341). Uygulamada vergi ziyaı kabahatine “vergi ziyaı suçu” da denilmektedir. Vergi ziyaı kabahati nedeniyle vergi idaresince kesilen vergi ziyaı cezası da idari yaptırım niteliğinde bir para cezasıdır.

Şahsi, medeni haller veya aile durumu hakkında gerçeğe aykırı beyanlar ile veya sair suretlerle verginin noksan tahakkuk ettirilmesine veya haksız yere geri verilmesine sebebiyet vermek de vergi ziyaı olarak kabul edilmektedir.

Vergi Ceza İhbarnamesine İtiraz İstanbul 2023

Vergi Ceza İhbarnamesi Nedir?

Vergi ve ceza ihbarnameleri vergi daireleri tarafından tesis edilen ve vergi mükellefleri hakkında hukuki sonuç doğuran bireysel idari işlemlerdir. Vergi ve ceza ihbarnameleri diğer idari işlemler gibi hukuka uygunluk karinesinden yararlanırlar ve idari yargı yerlerince (vergi mahkemeleri) iptal edilene kadar hukuka uygun oldukları kabul edilir.

Vergi Ceza İhbarnamesine İtiraz

Vergi cezasına itiraz konusunda ele almamız gereken hususlardan ilki; vergi ceza ihbarnamesidir. Vergi cezasına itiraz edilmesi düşünülüyorsa bu ihbarnamenin tebliğ koşullarına uygun bir şekilde tebliğ edilip edilmediğinin incelenmesi gerekmektedir. Öncelikle vergi ceza ihbarnamesi tebliğ edilecek olan kişi vergi mükellefi olan kişidir. Fakat bunun yanı sıra kanuni temsilci ya da varsa vekillere de vergi ceza ihbarnamesinin tebliği mümkündür. Eğer bir tüzel kişiliğe vergi ceza ihbarnamesi tebliğ edilecekse, tebligatın başkan, müdür ya da kanuni temsilcilere yapılması uygundur.

Fakat eğer tüzem kişiliği olmayan bir kuruma tebligat yapılacaksa bu durumda kurumu idare eden kişilere ya da kurum temsilcilerine tebligatın gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Vergi ceza ihbarnamesinin mükellef dışında bir kimseye tebliği ya da yetkili olmayan kimseye tebliği vergi cezasına itiraz konusunda önem taşıyacaktır. Vergi ceza ihbarnamesi kişinin bilinen son adresine tebliğ edilmelidir.

ihbarnamenin üzerinde olması gereken bilgiler;

Mükellefin adı,

Tanzim tarihi,

Verginin matrahı.

İhbarnamede bulunan bu bilgiler doğrultusunda mahkeme de itiraza ilişki olan kararını verecektir.

Vergi Cezasına İtiraz Şartları Nelerdir?

Bir vergi cezasına itirazın söz konusu olabilmesi için bu cezanın kişiye tebliğ edilmesi gereklidir. Tebligatı yapılmamış olan cezalar için itiraz işlemi başlatılabilmesi mümkün değildir.

Vergi ceza ihbarnamesi tebliğine karşı dava açma süresi bu tebliğin edilmesinin ardından 30 gündür. 30 gün içerisinde itiraz edilmediği durumlarda bu borç kabul edilmiş sayılacaktır. Ancak ihtiyati haciz söz konusu olduğu durumda da itiraz süresi 7 gündür.

Vergi Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Vergi cezasına itiraz etmek mümkün olsa da bunu belirli koşullar dahilinde gerçekleştirmek gerekmektedir.

-Vergi cezasına itiraz etmek için, öncelikle bununla ilgili elinize ulaşan bir tebligat bulunması gerekmektedir.

-Vergi ceza ihbarnamesi elinize ulaştıktan otuz gün içerisinde, söz konusu uzlaşma talep edilebilecek konular içine girmekte ise bu konuda ilgili uzlaşma talep edilebilmektedir.

-Vergi cezasına uzlaşma ile birlikte otuz gün içerisinde itiraz etmek için mahkemeye başvurabileceğiniz gibi uzlaşma komisyonuna gidilmesine rağmen uzlaşma sağlanamaması halinde on beş gün içerisinde de dava açabilirsiniz.

-Verginin tarhiyat edilip edilmediği durumlarda itiraz edilmesi gerekmesi halinde, bu durum daha uzmanlık gerektiren bir mevzu olduğundan vergi mevzuatına hakim ve tecrübeli bir vergi hukuku avukatına danışılarak hareket edilmesi gerekmektedir. Zira mevzuat hükümleri çok karışık olması ve sürekli değişmesi nedeni ile kapsamlı bir araştırma da yapılması gerekmektedir. Burada genel hatları ile anlatılan hususlar haricinde itiraz için bir çok yol bulunmaktadır.

VERGİ ZIYA CEZASINDA ZAMANAŞIMI

Vergi ziyaı cezasının bağlı olduğu vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın birinci gününden başlayarak beş yıl geçtikten sonra vergi ziyası cezası kesilemez. Ceza, zamanaşımına uğramaktadır.

Ancak vergi ziyaı cezası ile usulsüzlüğün birleşmesi halinde kesilecek ceza, vergi ziyaı cezası için belli edilen zamanaşımı süresi içinde kesilir.

Bu süreler içinde ceza ihbarnamesi tebliğ edilmekle zamanaşımı kesilmiş olur.

Vergi/Ceza İhbarnamelerine Karşı Yürütmenin Durdurulması Kararı

Yürütmenin durdurulması kararı; idari işlemin yürütülmesini (icra edilmesini) açılan idari davanın sonuna kadar durduran ve dava konusu idari işlemin tüm hukuki sonuçlarını askıya alan tedbir mahiyetinde bir karardır. Yürütmenin durdurulması kararı, idari işlemin yürütülmesini askıya alır, böylece işlem nedeniyle ilgililerin mağdur olması engellenir.

Vergi mahkemelerinde, vergi/ceza ihbarnamelerinde yer alan vergi aslı veya cezasının iptali davasının açılması halinde, bu cezaların tahsil işlemi dava sonuna kadar durdurulur (İYUK m.27). Vergi aslı veya cezasının tahsilinin durdurulması için vergi mahkemesinden ayrıca yürütmenin durdurulması kararı alınmasına gerek yoktur, tahsil işlemleri kendiliğinden durmaktadır.

Vergi Ceza İhbarnamesine İtiraz İstanbul 2023

Vergi Cezasının İptali Dava

Mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilenler, tarh edilen vergilere ve kesilen cezalara karşı vergi mahkemesinde dava açabilirler.

Vergi mahkemesinde dava açabilmek için vergi ve cezanın belirli olmuş, tadilat ve takdir komisyonları kararları da taraflara tebliğ edilmiş olması gerekir. Ayrıca tevkif yoluyla alınan vergilerde istihkak sahiplerine ödemenin yapılmış ve ödemeyi yapan tarafından verginin kesilmiş olması lazımdır. Mükellefler beyan ettikleri matrahlara ve bu matrahlar üzerinden tarh edilen vergilere karşı dava açamazlar.

Vergi Cezasına İtiraz Davası Nerede Açılır?

Vergi cezalarına itiraz için görevli olan mahkeme de Vergi Mahkemeleri’dir. Kişilerin itiraz dilekçeleri ile Vergi Mahkemesi’ne giderek itiraz talebinde bulunabilmesi mümkündür.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu