MANŞET

Vergi Usul Kanunu 359 Madde ve Suç Sayılan Haller

Vergi Usul Kanunu 359 Madde ve Suç Sayılan Haller

Vergi Usul Kanunu 359 maddesi, vergi kaçakçılığı suçlarının nelerden oluştuğu ve ne tür yaptırımları vardır konusunu işlemektedir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, hapis cezası yaptırımı ile desteklenmiş olan tek vergi kanunu müessesesi vuk 359 ceza müessesesidir. Mezkur kanun maddesinde yer alan suç sayılan haller genel itibariyle şunlardan oluşmaktadır.

Defter, Belge ve Kayıtlarda hile yapmak,

Vergi incelemesine yetkili kişilere defter ve belgeleri ibraz etmemek(gizleme kabul edilir)

Sahte belge düzenlemek ve Sahte Belge Kullanmak.

Yukarıda genel hatları ile sayılan suçları işleyen mükellefler hakkında vergi incelemesine yetkili kişilerce hazırlanan raporlar ile cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur ve savcılık makamlarınca gerekli soruşturma başlatılarak mükellef hakkında vergi kanununa muhalefetten dava açılmaktadır.

Vergi Usul Kanunu 359.Maddede Yer Alan Cezalar

VUK 359 kapsamında ibraz etmeme ve gizleme ceza üst sınırı 5 yıl, sahte belge düzenleme ve kullanma ceza üst sınırı ise 8 yıl olmuştur. Matrah artırımı gibi nedenlerle vergi ve ceza kesilmemiş ancak ceza davası açılmış ise işbu hapis cezaları 1/2 oranında indirilecektir.

Ancak vergi dairesi hem vergi ve ceza kesmiş, hem de suç duyurusunda bulunmuşsa; savcılık aşamasında verginin tamamını ve cezanın yarısını öderseniz hapis cezası 1/2 oranında, mahkeme aşamasından karar verilene kadar öderseniz ise hapis cezası 1/3 oranında indirilecektir.

Vergi dairesi tarafından vergi ve ceza kesildi, ancak ödemek istemeyip vergi mahkemesinde dava açtıysanız ceza davasındaki indirimlerden yararlanmak için işbu davalarınızdan feragat etmeniz veya hiç vergi davası açmamanız gerekiyor.

Vergi Suçlarında Zamanaşımı

Vergi suçları, şikayete tabi suçlar arasında yer almadığından resen soruşturulur, bu suçlara dair herhangi bir şikayet süresi yoktur. Bu suçlarda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Vergi Kaçakçılığı Suçlarında Şikayet ve Uzlaşma

Uzlaşma genel olarak bir suç ile ilgili hakkında soruşturma veya kovuşturma yapılan sanık/şüpheli ile suçun işlenmesi nedeniyle mağdur konumunda olan kişilerin bir uzlaştırmacının aracılık etmesi ile iletişim kurarak anlaşması anlamına gelir. VUK 359 düzenlemesinde yer alan vergi kaçakçılığı suçu uzlaşma kapsamında olan suçlar arasında değildir.

Vergi ziyaı suçu şikayete tabi suçlar arasında değildir. Bu suç yetkili makamlar tarafından resen soruşturulur. Bu nedenle vergi ziyaı suçu için şikayette bulunma süresi belirlenmemiştir. Ancak vergi ziyaı suçuna ilişkin yargılama yapılırken zamanaşımına dikkat edilmelidir.

Vergi Usul Kanunu 359 Madde ve Suç Sayılan Haller

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu