MANŞET

Yabancı Derneklerin İzin Alma Yükümlülüğü

Yabancı Dernek Ve Vakıfların Türkiye Temsilcilikleri

Yabancı Derneklerin İzin Alma Yükümlülüğü

Yabancı derneklerin Türkiye’de faaliyette bulunması için öncelikle İçişleri Bakanlığından izin alınması gerekir. İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığının görüşünü alarak onayını verir. Gerekli belgelerle birlikte İçişleri Bakanlığına doğrudan başvuru yapılabilir. Eksikli olması halinde ilgiliye süre verilir ve tamamlatılır. Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde valiliğe 10 gün içerisinde bildirim yapılır.

Temsilcilik ve şube açmaya ilişkin olarak verilen izinler süresizdir. Yabancı derneklerin izin alarak Türkiye’de faaliyete geçmesiyle birlikte her yıl sonu o yıl içinde yapılan faaliyetlere ilişkin bildirim yapma yükümlülükleri vardır. Bu bildirim vakfın merkezinin bulunduğu yerdeki valiliğe yapılır. Valilik kendisine bildirilen bütün belgeleri İçişleri Bakanlığına gönderir.

Yabancı Derneklerin Şube Veya Temsilcilik Açması İçin Gerekli Belgeler

1. Yabancı STK’nın, apostil şerhi bulunan orijinal dilindeki statüsü ve statünün tamamının noter onaylı Türkçe tercümesi,
2. Yabancı STK’nın yetkili organı tarafından oy birliği veya oy çoğunluğu ile alınmış, temsilcilik kurucusu olarak görevlendirilen kişinin/kişilerin de belirtildiği, Türkiye’de temsilcilik açılmasına dair karar örneğinin ıslak imzalı orijinali ile noter onaylı Türkçe tercümesi,
3. Temsilcilik kurucusu olarak görevlendirilen kişi/kişiler tarafından veya yabancı STK’nın yetkilisi tarafından her sayfası imzalanmış Dernekler
Yönetmeliğinde belirtilen başvuru formu,
4. Temsilcilik kurucusu olarak görevlendirilen kişi/kişiler tarafından her sayfası imzalanmış, Dernekler Yönetmeliğinde bulunan örneğe uygun hazırlanmış Türkiye Temsilciliği Statüsü,
5. Temsilcilik kurucusu olarak görevlendirilen kişi/kişiler arasında yabancı uyruklular varsa, bunların Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olduklarını gösterir ikamet tezkeresinin (çalışma izni) aslı

Şube açılışı Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yapılacaksa, bütün belgeler birer fazla çıkarılması gerekir. Aynı zamanda belirtilmesi gerekir ki, bütün evraklar eksiksiz olsa dahi şube veya temsilcilik açılışı reddedilebilir. Çünkü bu konuda izin verme bakanlığın takdir yetkisindedir.

Yabancı Dernek Ve Vakıfların Türkiye Temsilcilikleri
Yabancı Dernek Ve Vakıfların Türkiye Temsilcilikleri

Yabancı Vakıfların İzin Alma Yükümlülüğü

Yabancı vakıfların Türkiye’de doğrudan faaliyette bulunamazlar. Öncelikle ilgili bakanlıktan izin alması gerekir. Yabancı bir ülkede kurulmuş olan vakfın, Türkiye’de şube veya temsilcilik açması için İçişleri Bakanlığı’ndan izin alınması gerekir. İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığının onayını alarak, izni verir.

Başvuru doğrudan İçişleri Bakanlığına yapılabilir. Bunun için gerekli belgelerinde toplanması gerekir. Belgelerde eksiklik olması halinde ilgiliye süre verilir ve tamamlattırılır. İçişleri Bakanlığı başvuruyu olumlu sonuçlandırırsa izni verir. Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde valiliğe 10 gün içerisinde bildirim yapılır.

Temsilcilik ve şube açmaya ilişkin olarak verilen izinler süresizdir. Yabancı vakıfın izin alarak Türkiye’de faaliyete geçmesiyle birlikte her yıl sonu o yıl içinde yapılan faaliyetlere ilişkin bildirim yapma yükümlülükleri vardır. Bu bildirim vakfın merkezinin bulunduğu yerdeki valiliğe yapılır.

Yabancı Bir Dernek Türkiye’de Faaliyette Bulunabilir Mi?

Yukarıda anlatıldığı üzere yabancı bir yerde kurulmuş olan dernek veya vakfın Türkiye’de temsilcilik, şube açabilmesi için İçişleri Bakanlığından izin alması gerekir. Böylece temsilcilik veya şube kurulabilir veya kurulan bir derneğe üye olunabilir.

Derneğin Temsilciliği ile Şubesi Arasındaki Fark Nedir?

Dernek şubesi; derneğin yürütülebilmesi için derneğe bağlı olarak açılan, tüzel kişiliği olmayan ve bünyesinde organları bulunan, derneğin bir alt birimdir. Derneğin şubesinin olup olmayacağı mutlaka tüzüğünde belirtilir. Şube genel kurul toplantıları merkez genel kurul toplantısından en az 2 ay önce bitirilir.

Temsilcilik dernek faaliyetlerini yürütülebilmesi için derneğe bağlı olarak açılır. Tüzel kişiliği ve bünyesinde organları bulunmaz. Bünyesinde organları bulunmadığı için genel kurul toplantısı yapamaz. Dernekler gerekli gördükleri yerlerde temsilcilik açabilirler. Temsilcilikler şube veya dernek kurullarında temsil edilmezler. Aynı zamanda şubeler temsilcilikte açamaz.

Yabancı Derneklerin İzin Alma Yükümlülüğü

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu