Yabancı Mahkeme Kararın Türkiye’de Geçerliliği
Yabancı Mahkeme Kararın Türkiye’de Geçerliliği
Mahkemelerin vermiş olduğu kararlar ‘ülkesellik prensibi‘ gereği ancak ülke sınırları içerisinde sonuç doğurur. Yurt dışında verilmiş boşanma kararının Türkiye’ de nüfus kayıtlarınızda görünebilmesi için tanıma davası açmanız gerekir. Aksi takdirde nüfus kayıtlarında evli görünmeye devam edersiniz.
Yurt dışında(Avusturya, Almanya, Belçika, İngiltere, Amerika, Fransa vs.) resmi makamlar önünde evlilik birliğini sona erdirmeniz Türkiye’ de boşandığınız anlamına maalesef ki gelmez.
Eşinizin Türk olup olmaması fark etmeksizin Türkiye’ de evlendiniz; ancak yurt dışında boşandınız, Türkiye’ de resmi kurumlar bakımından evli görünmeye devam edersiniz. Yahut yurt dışında evlendiniz ve yine yurt dışında boşandınız, Türkiye’ de evli görünmeye yine de devam edersiniz.
Yurtdışında alınan boşanma kararların Türkiye’de sadece tespit açısından geçerli olması isteniyorsa tanınma davası açılması yeterlidir. Fakat; boşanma kararında nafaka, velayet, tazminat gibi İcra yükümlülükleri de varsa, bir tenfiz davası açılmalıdır.
Dava ve duruşma için Türkiye’ ye gelmek zorunda mıyım?
Yurt dışındaki boşanmaya ilişkin mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi davasında, yurt dışında ikamet eden kişiler avukata vekâlet vermek suretiyle işlemlerini yürütebilir. Aksi takdirde dava işlemlerini bizzat yapmaları ve duruşmaya katılmaları gerekmektedir. Şayet dava işlemlerini bizzat yürütmek istiyorsanız ve yurt dışında iseniz gelmeniz gerekecektir.
Boşanmanın tanıması ve tenfizi davası açmak için hangi evraklar gerekiyor?
Yabancı mahkeme kararının(boşanma kararı) aslı
Yabancı mahkemenin boşanma kararının kesinleşmiş olduğunu gösterir şerh veya belge ve apostille
Yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının Türkçe’ ye yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesi ve bu tercümenin Noter veya Konsolosluktan onaylatılması
Pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopisi
Avukata vekâlet verilecek ve vekil tayin edilecekse resimli boşanma vekâletnamesi ve vekâletnamede ‘’yurt dışında verilmiş boşanma kararına ilişkin tanıma ve tenfiz davası açmaya yetki’’
NÜFUS KÜTÜĞÜNE TESCİL BAŞVURUSUNU YAPMAYA YETKİLİ KİŞİLER KİMLERDİR?
Konuyla ilgili kanun ilk yürürlüğe girdiği tarihte tarafların bu imkandan faydalanabilmesi için bu başvuruyu eşlerin birlikte başvuru şartı aranılıyordu. Fakat 25.03.2020 tarihinde yapılan değişiklikle; “taraflardan birinin ölmüş ya da yabancı olması halinde Türk vatandaşı olan diğer taraf veya vekilinin tek başına” başvuru yapabilmesi mümkün hale getirilmiştir.
Bu bağlamda 25.03.2020 tarihi itibariyle taraflardan birinin ölmüş ya da yabancı olması halinde Türk vatandaşı olan diğer tarafın tek başına başvuru yapması mümkündür.
Kanunda belirtildiği üzere tarafların vekilleri aracılığıyla başvuru yapabilmelerine de imkan tanındığından yurt dışında boşanmış olan kimselerin bu boşanma kararını nüfus kütüğüne tescil ettirmek için Türkiye’ye gelmelerine dahi gerek kalmamıştır.
Türkiye’den bir avukat tayin edip ona vekaletname vermek suretiyle yurt dışında alınmış olan boşanma kararının Türkiye’de geçerli hale getirilmesi olanağı sağlanmıştır.
Yabancı Mahkeme Kararın Türkiye’de Geçerliliği