Yakınım Tutuklandı Ne Yapmam Gerek
Yakınım Tutuklandı Ne Yapmam Gerek
Tutuklama, gözaltı, yakalama ve elkoyma gibi tedbirler ceza muhakamesinde “koruma tedbirleri” olarak adlandırılır. Koruma tedbirlerinin 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na aykırı uygulanması halinde ise “haksız tutuklama”, “haksız gözaltı”, “haksız yakalama”, “haksız el koyma” söz konusu olur.
Gözaltına alınmak polis veya jandarmanın savcılık kararı ile şüphelinin gözetim altında tutulması aynı zamanda özgürlüğüne sınırlandırma getirilmesidir. Bu durumda gözaltı nedenlerinin detaylarını öğrenmek ve ihtiyaç duyulduğu takdirde bir avukata başvurmak gerekebilmektedir. Gözaltı nedenleri genellikle bir koruma niteliği taşımaktadır. Bu aşamadan sonra mahkeme sürecinin başlatılması ya da gözaltından çıkartılması için ifade alma işlemlerinin tamamlanması gerekebilmektedir.
Gözaltına Alınma Nedenleri Nelerdir?
Öncelikle yakınınızın gözaltına alınma nedenlerini ve bu koşullar altındaki hakları ile ilgili araştırma yapılması gerektiğini bilmeniz gerekmektedir. Şüpheli olarak alındığı gözaltında tutulması için somut delilerin bulunması gerekmektedir. Keyfi olarak ya da kişisel ceza olarak içeride tutulması halinde polis veya jandarmaya dava açılabilmektedir.
Soruşturma nedeniyle gözaltına alınmada, soruşturma sonrası gerçek ortaya çıkana kadar gözaltına tutulabilmesi için suçlu sıfatının kendi olması, şüpheli olduğu takdirde somut delilerin sunulması gerekmektedir. İfade alınması, parmak izi ve teşhis edilmesi için yapılmakta olan bütün işlemler bu sürece tabi olabilmektedir. Bu sürecin uzman bir avukat yardımıyla yürütülmesi için Hukuk ve danışmanlık bürosundan destek alabilirsiniz.
Gözaltı Kararını Kim Vermektedir?
Cumhuriyet savcılığı kanunlarına göre verilmekte olan gözaltı kararları, şüphelinin savcılığa bağlı bir kolluk tarafından özgürlüğünün kısıtlanması hakkını polis ve jandarmaya vermektedir. Gerçek ortaya çıkana kadar ve suçlunun ifadesi alındıktan sonra bağlantılı diğer kişilerle de iletişime geçilir. Kavgaya karışma, yaralama ve benzeri durumlara karşı önlem alınması için mağdur ve suçlu ayrı şekilde tutuklanabilmektedir. Azmettirici suçlarla bağlantılı olarak bu durumda da verilen kararların doğruluğu için avukat danışmanlığı faydalı olacak, özellikle ifade alımında yapılması gerekenlerle ilgili fikir alış verişi yapılabilecektir. yakınım gözaltına alındı ne yapmak gerek sorusunun en net cevabı o anda bir avukata başvurulara alınabilecektir.
Yakınım Tutuklandı Ne Yapmam Gerek?
Cumhuriyet savcılığına bağlı olan her bir birimin uyması gereken temel kurallar bulunmaktadır. Bu kurallarda, suçlunun gözaltına alınma sebebi siyasi, azmettirici veya kişisel nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Bu durumda en bilinçli yönlendirmeyi yapacak kişi avukat olacaktır.
Yakınım Tutuklandı hangi olaydan veya nasıl bir haldedir sorularının en temel cevabı soruşturma ve ifade alma evresine geçmeden hemen bir avukatla iletişime geçmek olabilmektedir.
12 yaşındaki küçük çocuklar 2253 sayılı kanuna göre çocuk mahkemesinde yargılanmak üzere gözaltına alınabileceği gibi 18 yaşından küçük her vatandaş için velisi gelmeden işlem yapılamamaktadır. Her kim olursa olsun, tutuklanma evresinde şiddet görmesi suç sayılacağı için bu evrede tazminat davası açılabilmektedir.
Çocuk ve genç olmak üzere şüpheli olarak alındığı gözaltında, kanunlara yönelik bir tavır sergilenmediğinde avukatla görüşerek bu evrede yaşananlar hakkında da tazminat davası açma hakkında her ebeveyn sahiptir. Yetişkinler için de tutuklanma evresinde yaşananlar için mahkemeye başvurma hakkı bulunmaktadır.
Basit Dolandırıcılık Suçu – Görevli Mahkeme
Dolandırıcılık suçunun TCK.’nun 157. Maddesi kapsamında (Basit Dolandırıcılık Suçu) kalması halinde, görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Basit Dolandırıcılık Suçu – Şikayet ve Uzlaşma
Dolandırıcılık suçunun TCK.’nun 157. Maddesi kapsamında (Basit Dolandırıcılık Suçu) kalması halinde, suçun takibi şikayete tabi değildir. Yani soruşturma ve kovuşturma re’sen yürütülür.
Yine 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’n 253. Maddesi uyarınca Basit Dolandırıcılık Suçu uzlaşma kapsamında bulunmaktadır.
Basit Dolandırıcılık Suçunun Cezası (Yaptırımı)
Basit dolandırıcılık suçunun yaptırımı bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve beşbin güne kadar adli para cezasıdır. Adli Para cezasının alt sınırı 5 gün olup belirlenen gün sayısı en az 20 TL. en fazla 100 TL. çarpımı sonucu hakim tarafından takdir ve tespit edilir.
Nitelikli Dolandırıcılık Suçu
Nitelikli dolandırıcılık suçları 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’n 158. Maddesinde düzenlenmiştir. Dolandırıcılık suçunun bu maddede bentler halinde sayılan şekillerde işlenmesi halinde “Nitelikli Dolandırıcılık” suçu oluşacaktır. Bu suçlar bakımından takibi şikayete tabi değillerdir. Bu suçların soruşturulması ve kovuşturulması re’sen yürütülür. Nitelikli dolandırıcılık suçunda şikayet yokluğu veya şikayetten vazgeçme hususu faili cezadan kurtarmayacaktır.
Nitelikli dolandırıcılık suçlarında görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir.
Yakınım Tutuklandı Ne Yapmam Gerek