MANŞET

Yapı Ruhsatı Verilmesi Talebinin Reddi Kararına Karşı İptal Davası Adana

Yapı Ruhsatı Verilmesi Talebinin Reddi Kararına Karşı İptal Davası Adana

Yapı Kullanama İzin Belgesi Nedir?

Bir yapı için inşaata başlanmadan önce “yapı ruhsatı” alınması gerekir. Aksi halde yapılan yapı hukuka aykırı olur. Aynı zamanda uygulama imar planı olmadan yapı ruhsatı verilmez. Uygulama imar planı 1/1000 ölçeklidir. Yapı için ruhsat alındıktan sonra değişiklikler yapılacaksa yeniden yapı ruhsatı alınması gerekir. Ancak iç dış sıva, döşeme, tavan kaplama gibi tadilat ve tamirat işleri için yeniden ruhsat alınmasına gerek yoktur.

Yapılacak olan inşaat alınan yapı ruhsatına uygun olarak tamamlanmalıdır. Yani yapının verilen projeye ve dolayısıyla verilmiş olan projeye göre alınmış olan ruhsata aykırı yapılar hukuka aykırı olacaktır. İnşaatın yapı ruhsatına uygun olarak yapılması ve süresi içerisinde tamamlanmasıyla birlikte yapının kullanılması için “yapı kullanma izin belgesi” alınmalıdır.

 

Yapı Ruhsatı Alma Şartları 

  • Tapu
  • Yapıya ait mimari proje
  • Statik proje
  • Elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları
  • röperli veya ebatlı kroki

Yapı ruhsatı almak için sunulacak olan dilekçeye bu belgelerin sunulması gerekir. Yapı ruhsatı almak için belediye veya valilik bürolarına müracaat edilebilir. Belediye veya valilik sunulan evrakların incelemesini yapar. inceleme sonucunda eksiklik olduğu görülürse başvuru tarihinden itibaren 15 gün içerisinde eksik ve yanlışlıklar için bildirim yapılır. Eksik hususların tamamlanmasıyla birlikte 15 gün içerisinde yapı ruhsatı verilir.

Yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içerisinde yapının yapılmaya başlaması gerekir. Aksi halde verilen yapı ruhsatı hükümsüz hale gelir. Aynı zamanda yapının inşaatı başmışsa 5 yıl içerisinde tamamlanması gerekir. Aksi halde yine alınan ruhsat hükümsüz olacaktır. Yeniden yapı ruhsatı alınması gerekir.

 

Yapı Ruhsatı Verilmesi Talebinin Reddi Kararına Karşı İdareye Başvuru

Yapı ruhsatı için başvuruda bulunulmasının ardından idare tarafından hukuka aykırı olarak reddedilmişse, idari yargıda iptal davası açılabileceği gibi öncelikle idareye de başvuruda bulunularak kararın kaldırılması istenebilir. Ancak idareye başvuru zorunlu değildir.

İptal davası açılmadan önce, ruhsat talebinin reddi kararının tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde üst makamdan, eğer ki üst makam yoksa kararı veren idari makamdan kararın kaldırılması istenebilir. İdareye ret talebinin kaldırılması için başvuruda bulunulduğu zaman idari dava açma süresi duracaktır. İdareye yapılan başvuruya 60 gün içerisinde cevap evermesi gerekir. Eğer ki 60 gün içerisinde cevap vermezse başvuru reddedilmiş olur. Bu tarihten itibaren idari yargıda işlemin iptali için dava açılabilir.

Veyahut idare 60 gün içerisinde başvuru talebinin reddine karar vermiş olabilir. Yine bu tarihten itibaren idari yargıda iptal davası açılabilir.

 

Yapı Ruhsatı Verilmesi Talebinin Reddi Kararına Karşı İptal Davası 

Yapı ruhsatı talebinin idare tarafından reddi halinde kararın kaldırılması için idareye başvurulabileceği gibi doğrudan iptal davası da açılabilir. Veya idareye başvuru olumsuz sonuçlanmışsa yine bu halde de iptal davası açılabilir. Ruhsat talebinin reddi kararının tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde iptal davası açılabilir.

Hukuka uygun olarak ruhsat talebinde bulunulması halinde idare tarafından hukuka aykırı olarak reddedilmişse iptal davası açılabilir. İptal davasında idari işlemin hukuka aykırı olduğu ileri sürülmelidir. İdari işlemin yetki, şekil, sebep, konu, maksat yönlerinden birine yahut birkaçının ihlal edildiği ileri sürülebilir.

 

Yetki: Ruhsat talebinin yetkili olmayan makam tarafından reddedilmesi idari işlemin yetki bakımından hukuka aykırılığını doğurur. Ruhsat talebinde yetkili merci belediye veya valiliktir.

Şekil: Ruhsat talebi usulüne uygun olarak tebliğ edilmesi gerekir. Usulüne uygun olmayan bir tebligat yapılmışsa bu halde de idari işlemin şekil bakımından hukuka aykırılığı doğacaktır.

Maksat: İdari işlem yapılırken kamu yararına uygun olarak yapılmalıdır. Ruhsat talepleri kamu yararı dışında keyfi olarak reddedilmişse yapılan işlem hukuka aykırı olur.

Konu: Ret işleminin konusu mevzuata uygun olmalıdır.

Yapı Ruhsatı Verilmesi Talebinin Reddi Kararına Karşı İptal Davası Adana

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu