MANŞET

Yeni Yasaya Göre Malulen Emeklilik | Bursa 2023

Yeni Yasaya Göre Malulen Emeklilik | Bursa 2023

Bir kimsenin belirli bir yaşa kadar prim veya kesenek ödeyerek çalışması ve genellikle ihtiyarlaması, bu yüzden fikri ve bedeni gücünü kısmen kaybetmesi sebebiyle bu hususdaki kanuni şartlara haiz olduğu takdirde eski maaşının bir kısmına herhangi bir hizmet karşılığı olmaksızın hak kazanması halidir. Emeklilik, kişilerin yasalarca belirlenen uzunca bir süre çalıştıktan sonra çalışma hayatından tamamen çekilmeleri durumudur. Bu kimselere emekli veya tekaüt denir.

Kısmi Emeklilik Nedir?

Emekli olma yollarından bir tanesi de kısmi emekliliktir. Kısmi emeklilik aslında oldukça bilinen bir kavramdır. Yaştan emekli olma durumuna kısmi emeklilik denilmektedir. Kısmi emeklilikte yaştan emekli olabilmek için belirli bir prim gününün, sigortalılık süresinin ve yaşın doldurulması gerekmektedir.

Kısmi Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Yaştan emekli olabilmek için 3 dönem önemlidir. Yaştan emeklilikte 3600, 4500 ve 5400 prim günü ile emekli olabilirsiniz.

Kısmi emekli olabilme şartları;

15 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş olmak,

3600 gün prim ödemiş olmak,

Erkekler de 60, kadınlar da 58 yaşını doldurmuş olmak,

Erkekler İçin Gerekli Şartlar;

25 yıllık sigorta sürecini tamamlamış olmak,

4500 gün prim ödemiş olmak,

60 yaşını doldurmuş olmak,

Kadınlar İçin Gerekli Şartlar;

25 yıllık sigorta sürecini tamamlamış olmak,

4500 gün prim ödemiş olmak,

58 yaşını doldurmuş olmak,

Malullük Nedir?

Malullük, 5510 sayılı Kanun’un 25. Maddesinde düzenlenen, çalışma ve meslekte kazanma gücünün kaybedilmesini ifade eden bir kavramdır. Malul sayılabilecek kişiler yasada şu şekilde ifade edilmiştir:

Sigortalı çalışan, çalışma hayatı esnasında çalışma gücünde bir zayıflık meydana getirecek hastalık ya da kaza neticesinde %60 ve üzeri düzeyde kayıp yaşamışsa,

Kişi, çalışma sürecinde iş kazası ya da meslek hastalığı neticesinde kazanma gücünü %60 ve üzeri bir oranda kaybederse,

Malul kapsamında değerlendirilir. Kamu çalışanları söz konusu olduğunda, ifade edilen iki haldeki malullüklerden biri mevcut olmasa da meslekte kazanma gücünü, ifa ettiği kamu görevini yapamayacak şekilde kaybederse ve bu kayıp raporla desteklenirse malul statüsünde kabul edilir.

Yeni Yasaya Göre Malulen Emeklilik | Bursa 2023

Malulen emeklilik nedir?

Malulen emeklilik yaşına bakılmaksızın çalışma işgücünü en az yüzde 60 oranında kaybedip de çalışamaz duruma düşen SSK’lı ve Bağ-Kur’lu sigortalıların hayatını idame ettirebilmesi için SGK kanununda sayılan sigorta şartlarını karşılamaları kaydıyla, kendilerine tanınan erkenden emekli edilebilme imkânıdır.

Yeni Yasaya Göre Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Malullüğe başvuru yapan çalışanın sigortalılık başlangıç süresi üzerinden 10 yıl geçmesi gereklidir. Bu madde toplam sigortalılık süresi değildir. Örneğin 1 Ocak 2022 tarihinde malullüğe başvuru yapacak bir çalışanın sigortalılık başlangıç süresinin en az 1 Ocak 2012 olması gereklidir. Bu tarihten itibaren sigorta primlerinin aralıksız olması şart değildir. Prim gün şartı en az 1800 gün olması gereklidir.

10 yıl boyunca devam eden bu sigortalılık süresinin içinde en az 1800 günlük bir hizmet süresinin olması.

Sağlık Kurulu tarafından çalışanın en az %60 ve üstünde bir güç kaybının olduğunun tespitinin yapılması ve bu durumun işe giriş tarihinden daha sonra meydana gelmesi.

4A kapsamında çalışan kişilerin işten ayrılması

4B kapsamında çalışanların ticari faaliyetlerine son vermiş olmaları ve buna ek olarak prim borçlarının da bulunmaması

4C kapsamında çalışan kişilerin de görevinden ayrılması şartlar arasındadır.

SGK’na dilekçe başvurmanız gereklidir.

Malulen Emeklilik Heyet Raporu Nereden Alınır?

Maluliyet raporunu, Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet üniversitelerine bağlı hastaneler ve TSK’ya bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri vermektedir. Sigortalıların yaşadıkları şehirlerde bu saydığımız hastanelerin bulunmaması durumunda; Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş devlet hastaneleri, belgelenmek şartıyla, herhangi bir üniversite hastanesi veya devlet hastanesi de malullük raporu verebilir. Buna ilave olarak, yoğun bakımda tedavi olan ve başka bir hastaneye nakli hasta için hayati risk oluşturuyorsa bulunduğu hastane de yetkilidir.

Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Süresi Ne Kadardır?

Mevzuata göre işçinin sağlık kurulu kararının kendisine tebliğinden itibaren 6 ay içerisinde Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz hakkı bulunmaktadır.

Kontrol Muayenesi Nedir?

Maluliyet kararı, hastalık, engel oranına uygun olarak, durumunun değişmesi muhtemel kişiler belirli periyotlarda kontrol muayenesinden geçer. Sağlık kurumu kararına yapılan itiraz neticesinde malulen emeklilik maaşı kesilir. Üçüncü şahıslar tarafından yapılan itiraz, şikâyet ve ihbar neticesinde kontrol muayenesi yapılır.

Kurum tarafından yürütülen bazı soruşturmalarda ya da denetimlerde, kontrol muayenesi tüm malul olanlara uygulanabilir. Gereken kontrol muayenesi sonucu yapılan itirazlar, şikayetler ve ihbarlar neticesinde, kişinin maluliyetinin devamına ilişkin çıkan rapora göre maaş almaya devam eder. Maluliyet hali bu süreçte ilerleyen ve muhtaç duruma düşen kişiler hakkında maluliyet aylığı yeniden hesaplanır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu