MANŞET

Yıkım Kararına İtiraz

Yıkım Kararına İtiraz

Yıkım Kararı

Belediye encümeni tarafından imara, usule, mevzuata aykırı yapılar için en son seçenek yaptırım olarak verilen karara yıkım kararı denir.

Yıkım Kararının Verilmesi

Yıkım kararının verilebilmesinin dayanağı, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. Maddesidir ve bu madde; ‘’ Bu Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur.

Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine aşılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılır. Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını ister. Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir. Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.’’

Anılan kanuna göre, ruhsata uygun olmayan yapının ruhsata bağlanması veya ruhsata uygun hale getirilmesi için verilen süre içerisinde uygun hale getirilmemesi halinde, belediye encümeni tarafından yıkım kararı verilir.

Yıkım Kararına İtiraz

Yıkım kararının hukuki dayanağı

Yıkım yetkisinin kullanılmasında en önemli husus, yıkım kararının kimler tarafından ve nasıl verileceğidir. İdarenin vereceği yıkım kararı kanuni ve idare mahkemelerinde itiraz edilebilir nitelikte olmalıdır.

Yıkım Kararına İtiraz Ve Dava Yolu

İdare tarafından verilen yıkım kararında hukuka aykırılık oluşturan bir durumun mevcut olması halinde, yapı maliklerinin başvurabileceği hukuki yollar bulunmaktadır. Bunlar idari işlemin iptali için itiraz ve dava yoludur. Hakkında yıkım kararı bulunan yapı maliklerinin yıkım kararını vermiş idari merciye başvurarak bu kararın kaldırılmasını talep etmelerine yıkım kararına itiraz denir.

İlgili kanun düzenlemesine göre, yıkım kararının verilmesinin ardından bu kararın ilgilisi olan kişiler, yıkım kararın kaldırılmasını idari makamlardan isteyebilirler. Önemle belirtmek gerekir ki yıkım kararına karşı iptal davası açılması için öncelikli olarak itiraz yoluna başvurulması zorunlu değildir. Yani yıkım kararına karşı direkt olarak iptal davası açılması mümkündür. Karara itiraz için idareye yapılan başvuru, yıkım kararının tebliğinden itibaren 60 günlük süre içinde yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu