Yurtdışı Mahkemesinin Tanıma Tenfiz Davası
Yurtdışı Mahkemesinin Tanıma Tenfiz Davası
Yurtdışı mahkemesinin tanıma ve tenfiz davası bir yabancı mahkemenin kararlarının geçerli olması için açılan dava türüdür. Bu davada mahkeme kararının gerçerli olup olmayacağı değerlendirir. Yabancı mahkeme kararının ülkedeki mevcut hukuk kurallarına uygunluğu da göz önüne alınır. Tanıma ve tenfiz davası yabancı mahkemenin kararının ülkedeki hukuki etkiye sahip olmasını sağlayan önemli bir dava türüdür. Yurtdışı mahkeme kararının ülkedeki yargı kararlarıyla uyumlu olması gerekir.
Tanıma tenfiz davası, yabancı ülke mahkemesinde verilen bir kararın ülkemizde de geçerli olabilmesi için açılan dava türüdür. Bu davayı açmadan yabancı ülke mahkemesinden alınan kararın Türkiye’de geçerliliği olmaz.
Maddi ve şekli anlamda kesin hüküm teşkil eden yabancı mahkeme kararları için tanıma tenfiz yapılabilir.
Tanıma tenfiz davası, bir yabancı ülke mahkemesi tarafından verilen mahkeme kararının Türkiye’de kesin hüküm ve kesin delil niteliği kazanmasını için açılan davadır.
Tenfiz davası; yabancı devlet mahkemelerinde görülen davalarda, kişilerin özel hukuk ilişkilerine dair icra nitelikli hükümler içeren mahkeme kararlarının Türkiye’de hukuken geçerli olması adına açılan davadır. 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un 50. ve 59.maddeleri arasında, tanıma ve tenfize dair temel hükümler düzenlenmiştir.
Tanıma ve Tenfiz Davası Şartları
Tanıma ve tenfiz davası şartları, esasa ilişkin koşullar ve ön koşullar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun madde 50’ye göre tanıma ve tenfiz kararının verilebilmesi için gerekli olan ön koşullar şunlardır:
Yabancı bir mahkeme tarafından verilmiş ilamın bulunması
Yabancı mahkeme kararının hukuk davalarına ilişkin olması
Kararın kesinleşmiş olması
Tanıma ve tenfiz talebinin kabul edilebilmesi için gereken esasa ilişkin şartlar ise Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun madde 58’de düzenlenmiştir.
Bunlar:
Türk mahkemeleri yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi davasında sadece tanıma veya tenfiz şartlarının bulunup bulunmadığı hususunda incelemede bulunabilir. Türk mahkemelerinde yabancı mahkeme kararında yer alan maddi ve hukuki tespitlerin yada uygulanan usulün doğruluğu incelenemez.
Tanıma ve Tenfiz Davasında Gerekli Belgeler
Tanıma ve tenfiz davası açmak suretiyle yabacı ülke mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi için gereken belgeler şunlardır:
Yabancı mahkeme tarafından verilen kararın aslı,
Kararın kesinleştiğini gösteren şerh veya belge,
Apostil şerhi (apostil şerhi, makalemizin devamında kısaca özetlenmiştir.),
Yabancı mahkeme kararının yeminli tercüman tarafından Türkçeye tercüme edilmesi ve tercümenin noter ya da konsolosluktan onaylatılması,
Pasaport,
Nüfus cüzdanı fotokopisi,
Vekaletname.
Apostil; resmi makamlar tarafından düzenlenmiş resmi bir belgenin, bir başka ülkede geçerlilik kazanması adına yapılan işleme denir. Aposil şerhi, tanıma ve tenfiz davası için mecburi unsurlardandır.
Tanıma ve Tenfiz Davaları Ne Kadar Sürmektedir?
Davanın özelliklerine ve koşullarına göre değişmekle birlikte, tanıma ve tenfiz davalarının altı ay ile bir yıl arasında süreceğini ifade edebiliriz.
Yurtdışı Mahkemesinin Tanıma Tenfiz Davası