5395 sayılı yasaya göre koruma kararı nedir?
5395 sayılı yasaya göre koruma kararı nedir?
İstek, korunmaya ihtiyacı olan mağdur çocuk hakkında 5395 sayılı yasaya göre bakım ve sağlık tedbiri alınmasına ilişkindir. Çocuk mahkemesi, asliye ceza mahkemesi ile sulh ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlar bakımından, suça sürüklenen çocuklar hakkında açılacak davalara bakar ( 5395 s. ÇKK md. 26/1 ).
5395 kanunu nedir?
5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında Alınan Sağlık Tedbir Kararları Değerlendirme Toplantısı. 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunun amacı, korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların korunmasına, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınmasına ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.
Koruma kararı kaç yaşına kadar uzatılır?
Yükseköğrenime devam edenlerin 25 yaşına kadar korunma kararları uzatılabilir. b) Öğrenime devam etmeyen 18 yaşını doldurmuş çocukların bir iş veya meslek sahibi edilerek kendi kendilerine yeterli olabilmelerinin sağlanması amacıyla 20 yaşına kadar korunma kararları uzatılabilir.
Tedbir kararı ne oluyor?
Tedbir Kararlarında Usul
Velayet, vesayet, kayyım, nafaka ve kişisel ilişki kurulması hususlarında verilecek kararlar hariç olmak üzere, suça sürüklenen ve ceza sorumluluğu olmayan çocuklarla korunma ihtiyacı olan çocuklar hakkında, duruşma yapılmaksızın tedbir kararı verilir.
Koruma kararı ne demek?
Koruma kararları özü gereği aciliyeti olan kararlardır. Şiddet görenin can tehlikesiyle karşı karşıya olduğu varsayımı göz önüne alınmıştır. Bu sebeple koruma kararları, hiçbir delil aranmaksızın, beyan esas alınarak en geç 24 saat içinde verilen acele kararlardandır.
2828 Sosyal Hizmetler Kanunu Nedir?
Bu Kanunun amacı; korunmaya, bakıma veya yardıma ihtiyacı olan aile, çocuk, engelli, yaşlı ve diğer kişilere götürülen sosyal hizmetlere ve bu hizmetleri yürütmek üzere kurulan teşkilatın kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile faaliyet ve gelirlerine ait esas ve usulleri düzenlemektir.
Suça sürüklenen çocuğun ifadesi nasıl alınır?
D ifadesinin alınması için Cumhuriyet savcısına getirilir ve Cumhuriyet savcısı tarafından ifadesi alınır. Çocuğun ana-babası veya vasisi çocuğun ifadesi alınırken hazır bulunabilir (YGİAY m.19/b-4). SSÇ’nin ifadesinin alınması sırasında SÇG bulundurulabilir (ÇKK m.15/2).
Yetimhanede kaç yaşına kadar kalınır?
Türkiye’de yasalara göre, yurtlarda kalan çocukların koruma kararı genel olarak reşit olana kadar, yani 18 yaşına kadar devam ediyor.
Suça sürüklenen çocuğun cezası nedir?
Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde onsekiz yıldan yirmidört yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde oniki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.