CEZA HUKUKUEN SON EKLENENLERTRAFİK HUKUKU

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Nedir?

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Nedir?

TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKMA (TCK m. 179)

5237 sayılı TCK’nın “Trafik güvenliğini tehlikeye sokma” başlıklı 179. maddesinin üçüncü fıkrasında; “Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek hâlde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır” hükmüne yer verilip, fıkranın uygulanma şartları ise gerekçesinde; “Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek hâlde olmasına rağmen araç kullanan kişinin cezalandırılması öngörülmüştür.

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu, trafik kanunlarına karşı ihlal edilmesi durumunda TCK 179. maddesi gereğince cezalandırılmaktadır. Suçun ciddiyetine göre, hapis cezasından para cezasına kadar değişik şekillerde cezalandırılabilir.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçunun Hukuki Niteliği

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu, genel güvenliğe karşı suçlar başlığı altında TCK md.179’da düzenlenmiştir. İlgili madde bakımından, ilk iki fıkrada tehlikenin varlığı aranmıştır. Yani somut tehlike suçu olarak düzenlenmiştir. Üçüncü fıkrada ise soyut tehlike suçu niteliğinde düzenlenmiştir.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokan Davranışlar

Trafik güvenliğini tehlikeye sokan davranışlar şu şekildedir:

Alkollü araç kullanmak

Aşırı yük taşınması
Uykulu araç kullanmak
Ehliyetsiz araç kullanılması
Uyuşturucu etkisi altında araç kullanmak
Araç kullanma kurallarının dışında hareket edilmesi
Yol kurallarına uymayan yönlendirmeler yapılması ve aşırı hız yapılması
İşaret ve levhalara uyulmaması

Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak memuriyete engel mi?

Taksirle İşlenen Suçlar ;

DMK 48/5 bendine göre taksirli suçlardan alınan cezanın miktarı ve yaptırımı ne olursa olsun memuriyete engel değildir. Örneğin trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma suçundan 3 yıl hüküm giyilmesi durumunun memuriyet açısından bir sakıncası bulunmamaktadır.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokmak Seri Muhakeme

Seri muhakeme usulü, savcılık soruşturması sonunda kamu davası açılması yerine, alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak öngörülmüştür. Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun da 2. ve 3. fıkraları seri muhakeme usulüne tabidir.

Cumhuriyet savcısı tarafından yapılan seri muhakeme usulünün uygulanması teklifinin şüpheli tarafından müdafii huzurunda kabul edilmesi gerekir. (CMK m.250/3)

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun kasti şekilde işlenmesinin cezası ilgili fiil TCK 179/1 kapsamında ise 1 yıldan 6 yıla kadardır.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçunun Diğer Suçlar İle İlişkisi

TCK m.179 ve 180’de trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu ve trafik güvenliğini taksirler tehlikeye sokma suçu düzenlenirken kanun koyucu tarafından ilgili suçu oluşturan faaliyetlerinin yanında kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışarıda bırakılmıştır. Bu demektir ki kanunen farklı bir suçun konusunu oluşturan bir fiil nedeniyle suç unsuru ortaya çıkmış ise o noktada trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu üzerinden cezalandırma yapılamaz.

Trafik Güveliğini Tehlikeye Sokmak HAGB

Trafik güvenliğini kasten veya taksirle tehlikeye sokma suçunu işleyen kimseye Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) kararı verilebilir.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokmak Tekerrür

Trafik Güvenliğini tehlikeye sokma suçunu ikinci kez işleyen kişi hakkında ikinci kez Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) kararı verilemez. Daha önce HAGB’si bulunan bir kişi, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu işlerse, önceden herhangi bir suç nedeniyle verilen HAGB’si bozulacaktır.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokmak Cezası

TCK m.179/2 alkollü veya uyuşturucu madde etkisinde araç kullanmayı düzenleyen fıkra 3 kapsamında ise 3 aydan 2 yıla kadar, hapis cezasıdır. Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokmak Zamanaşımı

Kamu davası beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl geçmesiyle birlikte dava düşer. Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun işlendiği günden itibaren sekiz yıl geçmesiyle birlikte dava düşer.

Görevli ve Yetkili Mahkeme

5235 Sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemeleri Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanunun 14. Maddesine göre “Mahkemelerin görevlerinin belirlenmesinde ağırlaştırıcı veya hafifletici nedenler gözetilmeksizin kanunda yer alan suçun cezasının üst sınırı göz önünde bulundurulur”. Hükmüne yer verilmiştir.

Bu kapsamda Türk Ceza Kanunun 179. Madde bakımından cezaların üst sınırı on yıldan fazla olmaması nedeniyle Asliye Ceza Mahkemesi görevlidir.

5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 12 Maddesine göre davaya bakmak yetkisi suçun işlendiği yer mahkemesi yetkilidir.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçunda Ceza Avukatının Önemi

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu, ağır bir suçtur. Bu suçtan dolayı ceza almak için, çoğu zaman mahkeme sürecinde avukatın önemi çok büyüktür. Avukat, haklarınızı korumak ve haklarınızın korunmasına yardımcı olmak için, suçun özelliklerini ve kanunların gereğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Avukatlar, suçun arkasındaki sebepleri ve çözümleri hakkında size danışmanlık hizmeti de verebilir.

Avukat, kolluk kuvvetlerinin sizi mahkemeye çağırmamak için her türlü çabayı gösterecektir. Ayrıca, kanunların verdiği en iyi sonucu elde etmek için delil ve kanıtlarınızın değerlendirilmesi ve sunulması konusunda size yardımcı olacaktır. Belge, kanıt ve ispatlarınızı, sonuçlarınızın iyileşmesi için avukatınız tarafından sunulması, suçlamaların hafifletilmesi veya cezanın azaltılması gibi faydalı olacaktır.

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu açısından bir soruşturma veya kovuşturma ile karşı karşıya kaldıysanız ve savunma hakkınızı sonuna kadar kullanarak olabilecek en az hasarla bu süreci atlatmak amacındaysanız, ceza hukuku alanında çalışan ve deneyim sahibi bir avukat ile bu süreci takip etmek herhangi bir hak kaybı yaşamanızı önleyecektir. Hukuki süreci doğru ve lehinize bir şekilde yönetebilmek adına bu alanda çalışan bir ceza avukatından yardım almanız tavsiye edilir.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Nedir?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu