Kiracının İhtiyaç Nedeniyle Tahliyesi
Kiracının İhtiyaç Nedeniyle Tahliyesi
Kiracının ihtiyaç nedeniyle tahliyesi mümkündür. Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 350 ve 351’inci maddeleri kiraya verenden kaynaklı tahliye sebeplerini düzenlemiştir.
Kira sözleşmeleri uygulamada taraflar arasında en çok ihtilaf yaşanan hukuki ilişkilerden bir tanesidir. Kanun koyucu genel olarak sözleşmede zayıf konumda olan kiracıyı korumak için düzenlemeler getirirken aynı zamanda kiraya verene de haklı nedenlerin varlığı halinde taşınmazın tahliyesini talep etme hakkı tanımıştır.
Kira sözleşmelerini düzenleyen 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununu 350. maddesi hükümleri gereğince, kira sözleşmesinin sona erdirilebilmesi için iki ana şart aranmaktadır.
Bunlardan birincisi, ihtiyaç iddiasında olan kişilerin kiraya veren veya kiraya verene belli bir yakınlığa sahip olmasıdır. Kanun gereği bakmakla yükümlü olunan diğer kişiler kapsamının ise, TMK’nın madde 364 hükümleri çerçevesinde belirlenecektir. Bu nedenle kiraya verenin bakmakla yükümlü olduğu kardeşleri ve nafaka vermekle yükümlü olduğu altsoy, üstsoyunun konut veya iş yeri ihtiyacı sebebiyle tahliye hakkı vermiştir.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davasında Zamanaşımı ve Hak Düşürücü Süre
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası belirli süreli kira sözleşmelerinde sürenin bitiminden itibaren, belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise kira yılının dolmasından itibaren 1 ay içinde açılmalıdır.
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açılmasına ilişkin bu süre kamu düzeniyle ilgili olduğu için hakim tarafından re’sen dikkate alınır. Dolayısıyla burada zamanaşımı yerine hak düşürücü süre söz konusudur. Bu süre geçtikten sonra açılan tahliye davaları hak düşürücü süre nedeniyle hakim tarafından reddedilir.
Kiraya Veren Torununun İhtiyacı Dolayısıyla Tahliye Davası Açabilir mi?
TBK m.350 göre; kiralayan kendisi, eşi, altsoy, üstsoy ve kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler için tahliye davası açabilir. Dolayısıyla kiraya verenin altsoyu niteliğinde olan torunun konut veya işyeri ihtiyacı dolayısıyla tahliye davasının açılması mümkündür.
Kiraya Verenin Oğlu Tahliye Davası Açabilir Mi?
Tahliye davaları bizatihi kiraya verenin kendisi tarafından açılabilmektedir. Dolayısıyla tahliye davaları her ne kadar kiraya verenin kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyacı sebebiyle açılabiliyor olsa da, bu dava yalnızca kiraya verenin bizatihi kendisi tarafından açılabilmektedir. Bu nedenle tahliye davası, konut ihtiyacı bulunsa dahi kiraya verenin oğlu tarafından açılamayacaktır.
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, kiralayan veya kiralayanın yakınları tarafından kiralanan taşınmaza ihtiyaç duyulması halinde açılan ve kiracının tahliyesini sağlayan davadır. Bu dava, ihtiyaç hususu kanıtlandığı takdirde kira sözleşmesini sona erdirerek kiracının taşınmazdan tahliyesini sağlamaktadır.
Ev sahibinin ihtiyaç nedeniyle tahliye ne kadar sürer?
İhtiyaçtan kira tahliye davaları mahkemelerin yoğunluğuna göre 2 ile 3 ay gibi sürede karara bağlanır. İhtiyaçtan kira tahliye davasında, mahkeme kararına dayandırılarak tahliye edilen taşınmaz, kişinin kendisi, bakmakla yükümlü olduğu kişiler, alt soy ve üst soydan biri dışında kiraya verilemez.
Ev sahibinin eve ihtiyacı olması durumunda ne yapılır?
Ev sahibinin gereksiniminin zorunlu ve gerçek olması durumunda kiracıya tahliye davası açabilir. Kiracı, tahliye taahhütnamesini kabul ediyorsa süreç çok uzamadan anlaşmaya varılabilir. Aksi halde dava sonuçlanana kadar kiracı evden çıkmama hakkına sahiptir.
Ev sahibi istediği zaman evden çıkarabilir mi?
Ev sahipleri, sözleşme devam ettiği sürece kiracıyı istediği an evden çıkaramaz. Haklı gerekçeler varsa öncelikle kiracıya ihtarname çekilir. Bir yılda iki ihtarname gönderilen kiracı için tahliye kararı çıkarılabilir.
Ev satılan kişi ne kadar sürede boşaltılır?
Kanun gereğince yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır.
Ev sahibi kendim oturacağım deyip oturmazsa ne olur?
Ev sahibi ‘Oğlum oturacak’ demesi durumunda da daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Aksi halde kiracıya tazminat ödemek zorunda. Ev satılsa dahi kiracıya 6 ay süre verilmesi şart.
Kiracı en hızlı nasıl tahliye edilir?
Kira borcunu ödemeyen kiracıların tahliyesi için en hızlı yol, kiracı hakkında tahliye talepli icra takibi başlatılmasıdır. Bu icra takibinde, kiraya veren tarafından hem birikmiş kira alacağı hem de tahliye talep edilmelidir.
Ev sahibi hangi durumda evden çıkarabilir?
Kiralanan taşınmazda kiracının esaslı bir tadilata ev sahibinden habersiz girişmesi, yıkım yapması, kiralanan taşınmazda uyuşturucu ticareti veya fuhuş gibi yüz kızartıcı eylemler tespit edilirse tahliye talep edebilir. Usulüne uygun bir tahliye taahhüdünü elinde bulunduran ev sahibi kiracıyı evden çıkartabilir.
Kiracıyı çıkarmak için haklı sebepler nelerdir?
Kiracı tahliye sebepleri; ödenmeyen kira bedeli, tahliye taahhüdü, kiralayanın konut ve işyeri ihtiyacı, sebebiyle, taşınmazın yeniden inşası, kira akdinin 10 seneyi doldurması ve haklı sebeple 2 ihtar yapılmasıdır.
Kiracının İhtiyaç Nedeniyle Tahliyesi
Tahliye Davası ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmek için bizleri sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz. Instagram hesabımızda güncel hukuki paylaşımları yaptığımız gibi blog sayfamızdan da güncel haber ve yazılarımıza ulaşabilirsiniz.