GAYRİMENKUL HUKUKU

Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası / İsim Düzeltme Davası

Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası / İsim Düzeltme Davası

Tapu kaydında taşınmaz türü, boyutu, mali değeri gibi bilgiler yer almaktadır. Fakat zaman zaman bu bilgilerde yanlışlıklar ve hatalar yapılabilmektedir.

Bu hatalar tapu sicil müdürlüklerindeki çalışanlar tarafından yanlışlıkla yapılabilir.

Aynı zamanda bazı durumlarda tapuların hak sahiplerinin kimlik bilgilerindeki hatalardan, yanlışlıklardan da kaynaklanabilir. Bu gibi hatalar tapu sahibinin ölümü sonrasında yapılan düzeltmelerde de sık sık karşımıza çıkmaktadır.

Bir başka sık karşılaşılan yanlışlık da kadastro işlemleri sırasında veya sonrasında yapılan hatalı kayıtlardır. Bu ve benzeri hatalar oluşması durumunda tapu sahipleri zaman zaman zor durumlarda kalabilmektedir.

Örneğin bir taşınmaz sahibi, malına ait tapuda kimlik bilgileri farklı yazıldığı için yasal birtakım işlemlerde sıkıntı yaşayabilmektedir. Bu gibi durumların önüne geçmek için hukukumuz Tapu kaydının düzeltilmesi davası açma hakkı sunmuştur. Bu dava yoluyla hatalı tapu kayıtları düzeltilebilmekte ve saydığımız gibi sorunların önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Tapu kaydının düzeltilmesi davasını kimler açabilir?

Tapu kayıtları, taşınmaza ve taşınmazın sahibine ilişkin bilgileri içeren resmi kayıtlardır. Bu nedenle kayıtlar oldukça önemlidir. Bu bağlamda tapu kaydının düzeltilmesi davasını açabilecek kişiler tapu konusu malın sahipleridir.

Aynı zamanda mal sahibinin mirasçıları da bu davayı açabilir. Bir diğer olasılık da malın birden fazla sahibinin olmasıdır. Hukuken el birliği ile mülkiyet olarak adlandırılan bu durumda mal, birden çok kişinin ortak malıdır. Bu durumda da ortaklardan hepsi dava açma hakkına sahiptir. Hepsi birden açabileceği gibi ortaklar tek tek de dava açabilir.

Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet hakkı sahibinin isim, soy isim, baba adı gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı işlenmesi, kayıt düzeltme davalarının kaynağını oluşturur.

Bu tür davalarda kimlik bilgileri düzeltilirken, taşınmaz malikinin değişmemesi, diğer bir anlatımla mülkiyet aktarımına sebep olunmaması gerekir.

Tapu sicilindeki isim yanlışlığının düzeltilmesi için nüfustan alınacak bütün belgeler-özellikle bilirkişilerin tespiti amacıyla maliklerin sağ olup-olmadıkları, kayıt malikinin nüfus kaydı, kayıt maliki dışında aynı ad-soyadında ikinci bir kimsenin olup olmadığı ve tapu kayıtlarında yazılı olan ad ve soyadında birisinin olup olmadığı, veraset ilamına göre dâhili davacılar belirlenmiş oluyor.

GÖREV

Tapu kayıtlarında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi davaları 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 382. Maddesinde belirtilen çekişmesiz yargı işlerindendir.

Kaldı ki, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 382. Maddesinin 2-ç/1 fıkrasında “taşınmaz üzerinde taraf oluşturulmasına ve hak ihlaline sebebiyet vermeyecek düzeltmelerin yapılması” çekişmesiz yargı işi sayılmış olup niteliği itibariyle tapu kayıtlarında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi davalarından başka bu tarife uyacak bir dava türü de bulunmamaktadır.

Aynı kanunun 383. Maddesinde de, çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkemenin aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemesi olacağı hükmüne yer verilmiştir.
Bu durumda, 6100 Sayılı HMK.’nun yürürlüğe girmesinden sonra 02.11.2011 tarihinde açılan tapu kayıtlarında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi isteğine ilişkin uyuşmazlık, çekişmesiz yargı işi niteliğinde olup, Sulh Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.

Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası / İsim Düzeltme Davası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu