Çekin Karşılıksız Çıkması ve Cezası
Çekin Karşılıksız Çıkması ve Cezası
Çekin Karşılıksız Çıkması Nedir
ÇEKİN KARŞILIKSIZ ÇIKMASI HALİNDE BORÇ NASIL TAHSİL EDİLEBİLİR?
Çekin karşılıksız çıkması halinde ilk olarak çeki düzenleyen kişinin sorumluluğu doğmaktadır.
Kişiler kendi hesaplarında mevcut olan paradan daha fazlası için çek düzenleyemezler. Çünkü çek bir ödeme aracı olduğundan bankaya ibraz edilmesi halinde çekte belirtilen bedelin derhal ödenmesi gerekmektedir.
Öncelikle hamil bankaya başvurarak çekin karşılıksız olduğunu tespit ettirmeli ve bankanın sorumluluğunda olan 2.670 TL olan sorumluluk bedelini almalıdır.
Çekin karşılıksız olduğunun banka kanalıyla tespitinin ardından çekin tahsili için kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla icra takibi yoluna başvurulmalıdır. Eğer borçlunun mal kaçırma şüphesi var ise ihtiyati haciz kararı da alınabilmektedir.
Çeki düzenleyen kişi ile beraber eğer çeki ciro eden kişilerde var ise, cirantalara karşı da icra takibi yoluna başvurulmalıdır.
Aleyhine icra takibi başlatılan kişilere ödeme emri gönderilir. Beş gün içerisinde itiraz edilmemesi halinde onuncu günün sonunda icra takibi kesinleşir.
Haciz aşamasına geçilir ve borçluların malları borç miktarı oranında satılarak çek bedeli, karşılıksız çek tazminatı, faizler ve harici masraflar alacaklıya ödenir.
Çek ödenmezse ne olur 2021?
Çek Süresi İçerisinde Tahsil Edilmezse
Bu çeklerle avukat aracılığı ya da icra yolu ile tahsil edilme yoluna gidilebilir. Bu da yasal takip sürecinin başlaması demektir. Bu durum da aşama aşama ilerlenir. Gerektiği takdirde haciz işlemleri başlatılıp borçlu kişinin malvarlığına haciz konulabilir.
Çekte hapis cezası ne zaman kalkacak 2020?
Koronavirüs tedbirleri kapsamında karşılıksız çek mahkûmlarının cezalarının infazı 26 Mart 2020 tarihi itibarıyla durdurulmuş ve tahliye tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının 10’da birini ödeme zorunluluğu getirilmişti.
Karşılıksız çek davaları ne kadar sürer?
Bu rakamın üzeri için, karşılıksız çek suçundan verilen karara tarafların İstinaf ( Bölge Adliye Mahkemesi) yoluna başvurması hakkı vardır. Kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde başvuru yapılır. İstinaf mahkemesinin yoğunluğuna göre sonuçlanması ortalama 2 ay ile 1 yıl arasında olabilir.
Karşılıksız çek şikayeti için icra takibi şart mı?
Uygulamada öncelikli olarak karşılığı çıkmayan çek için alacaklılar icra takibi yoluna gitmeyi tercih etseler de bu durum karşılıksız çek şikayetinde bulunmak için zorunlu bir unsur değildir.
Karşılıksız çek ne zaman suç oldu?
09.08.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6728 sayılı Kanunun 63. maddesi ile 5941 sayılı Çek Kanunu’nun 5. maddesi değiştirilmiştir
Karşılıksız çek şikayet süresi ne zaman başlar?
Karşılıksız çek keşide etme suçunda görevli mahkeme, icra ceza mahkemeleridir. Bu suç, şikayete tabi bir suç olup, İcra ve İflas Kanunu m.347’de yer alan düzenleme gereğince şikayet süresi fiilin öğrenildiği tarihten itibaren 3 ay ve her halükarda fiilin işlendiği tarihten itibaren 1 yıldır.
Çek neden karşılıksız çıkar?
Bir çekin karşılıksız çıkmasının nedeni, ödeme tarihi geldiği zaman keşidecinin hesabında çekin üzerinde yazılı olan rakamın hazır bulunmamasıdır. Çekin karşılıksız olduğunun belirlenebilmesi için, alacaklı tarafından tam gününde bankaya ibraz edilmiş olması gerekmektedir.
Çekin Karşılıksız Çıkması ve Cezası