MİRAS HUKUKU

Vasiyeti Yerine Getirme Görevlisi

Vasiyeti Yerine Getirme Görevlisi

Vasiyeti yerine getirme görevlisi bir kişi olabileceği gibi birden çok kişi de olabilir.
Vasiyetname açıldığında, sulh hakimi, vasiyeti yerine getirme görevlisine görevini bildirir.
Görevli 15 gün içerisinde görevi kabul etmediğini bildirmediği takdirde görevi kabul etmiş sayılır.

Kimler vasiyeti yerine getirme görevlisi olabilir?

Miras bırakan bir veya birden çok kişiyi vasiyeti tenfiz memuru olarak atayabilir. Vasiyeti yerine getirme görevlisi gerçek kişi, tüzel kişi ya da tüzel kişiliği olmayan bir makam da olabilir. Örneğin bir avukat, bir şirket ya da bir üniversitenin dekanlıklarından birisi bu göreve atanabilir.

Vasiyeti yerine getirme görevlisinin görevi ne zaman başlar?

Vasiyeti yerine getirme görevlisinin, göreve başladığı sırada fiil ehliyetine sahip olması gerekir. Vasiyeti yerine getirme görevlisine sulh hâkimi tarafından bu görevi bildirilir; bildirim tarihinden başlayarak 15  gün içinde kabul edilmediği sulh hâkimine bildirilmezse, görev kabul edilmiş sayılır.

Vasiyeti yerine getirene ne denir?

Vasiyeti yerine getirme görevlisini miras bırakan, mümessili mirasçılar veya hakim tayin eder. Görev ve yetkileri farklıdır.

Vasiyetnamenin tenfizi davası ne demek?

Vasiyetnamenin tenfizi, bir kimsenin ölümünden sonra hüküm doğurmak üzere yapmış olduğu irade beyanına verilen isim olmakla beraber vasiyetnamenin tenfizi ise beyan edilen irade beyanının yerine getirilmesi anlamına gelmektedir. Yani vasiyetin tenfizi vasiyetnamenin yerine getirilmesi anlamına gelmektedir.

Vasiyetname Ölümden Sonra Bozulur Mu?

Vasiyetname, kanunda belirtilen şekil şartlarına uygun olarak düzenlenmemiş ise vasiyetname iptal edilecektir.

Vasiyeti Yerine Getirme Görevlisinin Görevine Son Verilmesi ?

Vasiyeti yerine getirme görevlisinin ölümü veya atanmasını geçersiz kılan bir sebebin varlığı halinde görev sona erer. Bununla birlikte görevli de görevi, sulh hakimine bildirerek bırakabilir. Ancak bu bırakmanın uygunsuz bir zamanda olmaması gerekir.

Vasiyeti Yerine Getirme Görevlisi Nasıl Denetlenir?

Böyle önemli ve büyük sorumluluk taşıyan bir görevle görevlendirilenin denetimi sulh hakimi tarafından yapılacaktır. Denetim re’sen olabileceği gibi şikayet halinde de olabilir. Şikayeti yapanın kim olduğu önemsizdir.

Eğer görevlendirilen kişinin yetersiz olduğu, görevini kötüye kullandığı veya ağır ihmali tespit edilirse, görevine sulh hakimi son verir.

Görüleceği üzere vasiyeti yerine getirme görevlisinin keyfi davranışları, hem miras bırakanın vasiyeti ile koyduğu kurallarla hem de sulh hakimi denetimi ile engellenmiştir. Bununla birlikte görevlinin ilgililere karşı sorumluluğu bir vekil gibidir.

Vasiyeti Yerine Getirme Görevlisine Ücret Ödenir mi?

Vasiyetin yerine getirilmesi mesai harcanması gereken ve sorumluluk yükleyen bir iştir. Dolayısıyla görevlinin ücret talep etme hakkı bulunmaktadır. Bu ücretin miras bırakan tarafından vasiyette belirtilmesi en doğru yoldur. Eğer bu yapılmamışsa görevli ile mirasçıların anlaşmaları beklenir. Bunun da mümkün olmaması halinde sulh hakimi tarafından bir ücret miktarı belirlenecektir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu