Müteahhitten Alınan Kira Yardımı

Müteahhitten Alınan Kira Yardımı
6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklikle kentsel dönüşüm kapsamında arsa payı karşılığı müteahhitle yapılacak olan anlaşmalarda fesih konusunda önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre artık sadece müteahhit değil, arsa veya daire sahipleri de sözleşmeden belirli şartlar altında cayabilecek.
Yönetmelik değişikliği Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle bu şartlar şöyle belirlendi:
“Hak sahipleri ile müteahhit arasında imzalanmış olan gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin feshi, hak sahiplerince aşağıda belirtilen şartlar dahilinde talep edilebilir.
1 YIL İÇİNDE İNŞAAT BAŞLAMAZSA FESİH HAKKI GELDİ
Fesih hakkının kullanılabilmesi için;
Bütün maliklerle anlaşma sağlanmasından veya hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar alınıp bu karara katılmayanların hisselerinin satışından sonra müteahhitten kaynaklanan sebeplerle bir yıl içinde yeni yapının yapım işine başlanılmamış olması gerekir.
Sözleşmelerin bu gerekçe ile fesih edilebilmesi için, sözleşme hükümlerine göre yapım işinin başlanılmasından önce hak sahiplerince yerine getirilmesi gereken edimler var ise bunların yerine getirilmiş olması, yapım işine başlanılmasına engel teşkil edecek bir yargı kararı, idare kararı, idare uygulaması veya benzeri geçerli bir gerekçe olmaması ve yapım işine müteahhitten kaynaklanan sebeplerle başlanılmamış olması gerekir.
İNŞAAT 6 AY DURURSA VEYA ÇOK YAVAŞ İLERLERSE FESİH YAPILABİLECEK
Kentsel dönüşümde para ödeniyor mu?
Kentsel dönüşüm kapsamında olan binaların işlemlerinde belediyeler tarafından alınan ödemeler, tapu masrafları, döner sermaye harçları, noter ücretleri, imar kapsamında alınan tüm vergi, harç ve ücretler alınmıyor.
Kentsel dönüşüm de kaç metrekare ye daire verilir?
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır.
Müteahhitten Alınan Kira Yardımı
Kentsel dönüşümde ev sahipleri para öder mi?
Kentsel dönüşüm dahilinde gayrimenkul sahiplerine, dairenin bedeli nakit olarak ödenebilmektedir. Devlet destekleri ise devlet bankaları ve özel bankaları anlaşmaları ile kentsel dönüşüm konut kredisi olarak veriliyor.
Kentsel dönüşümde ev sahipleri para ödeyecek mi?
Kentsel dönüşüm için yıkımına karar verilmiş binadaki mülk sahiplerine TOKİ tarafından yapılmış evler veriliyor. TOKİ anlaşmasını tercih etmeyen ev sahipleri içinse yıkılan dairenin bedeli için nakit ödeme yapılabiliyor. Ayrıca yıkım kararı sebebiyle tahliye edilen ev sahipleri için kredi desteği de bulunuyor.
Kentsel dönüşüm devlet desteği ne kadar?
Devlet çürük konutunu yıktırana yenisini yapması için 23 bin lira faiz desteği verecek. Ayrıca 8 bin lira tutarındaki KKDF, BSMV, damga vergisi ile belediye ve tapu harçlarını da almayacak.
Evler kaç yılda kentsel dönüşüme girer?
30 yıllık binalar ekonomik ömrünü tamamlamış olarak gözüküyor. Yani binanız 30 yaşındaysa kentsel dönüşüm kapsamında değerlendiriliyor.
Kentsel dönüşüm süreci ne kadar sürer?
15 günlük süre sonrasında itiraz edilmemesi ya da yapılan ikinci incelemede de binanın riskli yapı olarak tescil edilmesi halinde idari karar kesinleşir ve yıkım süreci başlar. Kentsel dönüşüm yıkım kararı çıkan binalar 60 gün içerisinde yıkılmaktadır.
Kentsel dönüşüm nasıl yapılır?
Kentsel dönüşüm adı verilen uygulama ülke genelinde yer alan depremlere karşı dayanıksız olan yapıların baştan aşağı yenilenmesini öngören bir uygulamadır. Kentsel dönüşüm kapsamında, riskli alanlarda yer alan binalar veya riskli alanda yer almayan riskli yapılar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor.
Kentsel dönüşüm kredisi herkese çıkar mı?
Tek başına konut almak isteyen kiracı hak sahipleri istedikleri bankadan kredi alabilirler. Birbirinden farklı kat maliki hak sahiplerinin olduğu/ apartmanda oturan kat maliki hak sahipleri ortak olarak riskli yapıyı yıkıp yeni bir bina yaptıracaksa aynı bankadan kredi almaları gerekecektir.
Müteahhitten Alınan Kira Yardımı