Vasiyetname Nasıl Düzenlenir?
Vasiyetname Nasıl Düzenlenir?
Vasiyetname Nedir?
Vasiyetname, miras bırakan kişinin vefat etmeden önce son istek ve arzuları ile bırakacağı mirasına ilişkin paylaşıma yönelik taleplerini sözlü veya yazılı olarak kayıtlara geçirme durumudur.
Vasiyetname Nasıl Düzenlenir?
Miras Hukukunda Medeni Kanun’da düzenlenen 3 adet vasiyetname çeşidi vardır. Bu vasiyetnamelerin çeşitleri düzenlenmeleri bakımından farklılık gösterirler. Bunlar:
Resmi Vasiyetname,
El Yazılı Vasiyetname,
Sözlü Vasiyetname,
Resmi Vasiyetname Nedir Ve Nasıl Düzenlenir?
Resmi vasiyetname resmi memur önünde yapılır. Genellikle resmi vasiyetname noter huzurunda yapıldığı için resmi memur olarak noterleri söylemek mümkündür. Ayrıca hakimler ve yine kendisinin yetki verdiği kişiler de resmi memur olarak nitelendirilebilir.
Noter huzurunda vasiyetname düzenlemek isteyen kişiden Noter tarafından akıl sağlığının yerinde olduğuna dair bir sağlık raporu talep edilecektir.
Aynı zamanda resmi memur ile birlikte vasiyetnamenin düzenlenmesi sırasında iki tane de şahit olması gerekir. Resmi vasiyetname TMK’nın 532.maddesinde düzenlenmektedir.
Şahit olması istenen kişilerin, fiili ehliyeti bulunmuyorsa, kamu hizmetinden yasaklıysa, okuması ve yazması yoksa, miras bırakacak kişinin eşiyse veya alt ve üst soyundan biriyse ya da kardeşiyse vasiyetnamenin düzenlenmesinde şahit olarak yer alması mümkün değildir. Aynı zamanda bu kişiler şahit olamayacakları gibi resmi memur olarak da görev yapamazlar.
Bu kişiler vasiyetnamenin düzenlenmesinde şahit olarak ya da resmi memur olarak görev yaparlarsa düzenleyecekleri vasiyetname sakat olur ve ileride bu durumun ispatı halinde vasiyetnamenin iptali istenilebilir.
El Yazılı Vasiyetname Nedir Ve Nasıl Düzenlenir?
Eğer kişi vasiyetnamesini el yazısı ile düzenlemek istiyorsa o halde tüm vasiyetnameyi kendi el yazısı ile yazması zorunludur. Yani kendi el yazısı ile yazılmayan vasiyetnamen el yazısı niteliğini taşımaz. Örneğin bilgisayar ile yazılan veya daktilo ile yazılan vasiyetname el yazısı niteliğinde olmaz.
Ayrıca sadece el yazısı ile yazılması değil aynı zaman da yazılmış olan günün tarihi ve kişinin imzasının da atılması gerekmektedir. Kişi tarihi atarken de ay, gün ve yıl olarak açıklayıcı şekilde atmalıdır. Yine atacağı imzanın da el yazısı ile kendisine ait olduğu imzayı atması gerekmektedir. Kişiye ait kaşenin veya parmak izinin basılması geçerli olmaz.
El yazısı ile yazılan vasiyetnamenin hangi dili kullanılarak yazıldığı önem arz etmez. Kişi dilediği dili ve yazı stilini kullanabilir. Vasiyetnamenin geçerli olması için en önemlisi el yazısının okunaklı olmasıdır.
Sözlü Vasiyetname Nedir? Nasıl Düzenlenir?
Sözlü vasiyetname diğer iki vasiyetname çeşitlerine göre daha farklılık göstermektedir. Zira sözlü vasiyetname sadece olağanüstü durumlarda düzenlenebilir. Ayrıca sözlü yapılması dışında başka bir vasiyetnamenin yapılmasının mümkün olmadığı hallerde yapılabilir. Bu hallere örnek olarak savaş halinde olunması, kişinin ölüm tehlikesi duyması veya ulaşımın sağlanamadığı durumlar gösterilebilir. Olağanüstü haller TMK’nın 539.maddesinde de belirtilmiştir.
Sözlü vasiyetnamede de iki tanığa ihtiyaç vardır. Kişi vefatından sonraki isteklerini iki şahide anlatır ve bu isteklerini kanuna uygun ve geçerli vasiyetname olarak düzenlenmelerini ister.
Yine burada şahitlerin fiili ehliyetine sahip, kamu hizmetinden yasaklı olmaması, kişinin alt ve üst soyundan olmaması ve kardeşi olmaması gerekmektedir. Burada okuması ve yazması olmaması şahitliğe engel teşkil etmez.
Şahitler sözlü vasiyetname için görevlendirilmelerini kabul ederlerse vasiyetnamenin hayata geçirilmesi için iki şekilde hareket edebilirler. İlk olarak kişinin sözlü vasiyetnamesini yazıya dökerek Sulh Hakimliğine veya Asliye Hukuk Hakimliğine giderek yazıya döktükleri sözlü vasiyetnameyi vermeleri gerekir.
Şahitler yazıya dökerken tarihi belirtmek ve kendi imzalarını atmak zorundadırlar. İkinci seçenek olarak da yazıya dökmeksizin kişinin sözlü vasiyetnamesini vakit kaybetmeden yine ilgili hakimliklere giderek vasiyetnamenin tutanak hale getirilmesini isteyebilirler. Miras bırakan vasiyetname ile birlikte;
TMK m.510’daki koşulların varlığı halinde mirasçılardan biri veya birkaçı mirasçılıktan çıkarılabilir,
Mirasçı atayabilir,
Mirasçılardan birine veya üçüncü bir kişiye belirli mal vasiyeti yapabilir,
Mirasçılara yönelik koşullar ve yükümlülükler koyabilir, yedek veya art mirasçı atayabilir,
Mirasçılarına vakıf kurulmasını vasiyet edebilir.
Vasiyetname Düzenleyebilmenin Şartları Nelerdir?
Türk Medeni Kanunu m.502 uyarınca vasiyetname düzenleyebilmek için kişinin ayırt etme gücüne sahip olması ve 15 (onbeş) yaşını doldurmuş olması gereklidir. Bunlar dışında aşağıda bahsedilecek vasiyetname türlerine göre çeşitli şartlar mevcuttur ve ilgili vasiyetname türüne getirilmiş şartlar sağlanmadan vasiyetname geçerli olamayacaktır.
Vasiyetname Türleri
Resmi Vasiyetname: Resmi vasiyetname, resmi memurun önünde iki tanık ile birlikte düzenlenen vasiyetname türüne verilen addır. Bu noktada resmi memur sulh hukuk hakimi noter veya özel olarak kanunla yetkilendirilmiş herhangi başka bir görevli olabilir. Vasiyetnameyi yazan kişi resmi memurdur, miras bırakan okuyup imzalar. Tanıklar da bu duruma şahit oldukları belirtisiyle vasiyetnameyi okuyarak imzalarlar.
Tanıklar ve resmi memurlara ilişkin katılma yasağı da mevcuttur. Buna göre fiil ehliyeti bulunmayanlar, bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar, okur yazar olmayanlar, miras bırakanın eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri, resmî vasiyetnamenin düzenlenmesine memur veya tanık olarak katılamazlar. Tüm bu özel şartlar ve yukarıda belirtilen genel şartlar mevcut ise resmi vasiyetname geçerli olur.
El Yazılı Vasiyetname: El yazılı vasiyetname isminden de anlaşıldığı üzere miras bırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olan vasiyetname türüdür. Bu vasiyetname türünde önemli olan bir diğer nokta ise vasiyetnamenin yapıldığı tarih gün, ay ve yıl şeklinde yine miras bırakanın el yazısı ile belirtilmelidir. Dilenirse bu vasiyetname sulh hukuk hakimine veya notere açık/kapalı olarak saklanmak üzere bırakılabilir.
Sözlü Vasiyetname: Miras bırakanın resmi veya el yazılı vasiyetname yapamadığı olağanüstü durumlarda sözlü vasiyetname yolu kullanılabilir. Bahsedilen olağanüstü durumlar ise yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi durumlardır. Miras bırakan, sözlü beyanlarını iki tanığa bildirir ve onlardan yazılı olarak vasiyetnamesini düzenlemelerini ister. Resmi vasiyetnamede belirtilen tanıklara ilişkin yasaklar, okur yazar olma dışında, sözlü vasiyetnamede de geçerlidir.
Mirasbırakan tarafından görevlendirilen tanıklardan biri, kendilerine beyan edilen son arzuları, yer, yıl, ay ve günü de belirterek hemen yazar, bu belgeyi imzalar ve diğer tanığa imzalatır.
Yazılan belgeyi ikisi birlikte vakit geçirmeksizin bir sulh veya asliye mahkemesine verirler ve mirasbırakanı vasiyetname yapmaya ehil gördüklerini, onun son arzularını olağanüstü durum içinde kendilerine anlattığını hâkime beyan ederler. Tanıklar, daha önce bir belge düzenlemek yerine, vakit geçirmeksizin mahkemeye başvurup yukarıdaki hususları beyan ederek mirasbırakanın son arzularını bir tutanağa geçirtebilirler. Bu koşullar yerine getirildiği takdirde sözlü vasiyetnamenin belgelenmesi de sağlanmış olur.
Vasiyetname türleri arasında en güvenilir ve garanti olanlar resmi vasiyetname ve el yazılı vasiyetnamedir. Vasiyetname düzenlemesi sırasında miras hukuku alanında aktif bir şekilde çalışan bir avukatın danışmanlığını almanız ve hem hukuki olarak geçerli, hem de içerik olarak hukuka uygun ve haklarınızı koruyan, kanunu aşmadan taleplerinizi karşılayan bir vasiyetname düzenlemenizde size yardımcı olacaktır.
Vasiyetname Nasıl Düzenlenir?
Vasiyetname Nedir?,
Vasiyetname Nasıl Düzenlenir?,
Resmi Vasiyetname Nedir Ve Nasıl Düzenlenir?,
El Yazılı Vasiyetname Nedir Ve Nasıl Düzenlenir?,,
Sözlü Vasiyetname Nedir? Nasıl Düzenlenir?,
Vasiyetnameyi Kimler Düzenleyebilir?,
Vasiyetnamenin Düzenlenmesinde Aranan Şartlar Nelerdir?,
Vasiyetnamenin Geçersiz Olduğu Durumlar,
Vasiyetname İptal Edilebilir mi?,
Vasiyetnamenin İptali Davası Nedir? Kimlere Karşı Açılır?,
Vasiyetnamenin İptali Davasının Süreleri,