TİCARET VE ŞİRKETLER HUKUKU

Anonim Şirket

Anonim Şirket

Anonim Şirket Nedir ?

Anonim şirket; sermaye şirketi olmanın bütün özelliklerini üzerinde barındıran, büyük hedeflerin gerçekleşmesi amacıyla kurulan, tüm ekonomik faaliyetlerde yer alabilen kurullar ile çoğunluk esasıyla yönetilen, hisse senedi, tahvil gibi menkul kıymet çıkarabilen bir şirket türüdür.

Türk Ticaret Kanunu’na göre; bir unvana sahip, esas sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından ötürü yalnız mal varlığı ile ortaklarının sorumluluğu, taahhüt etmiş oldukları sermaye payı ile sınırlı bulunan şirketlere anonim şirket denir.

Türk Ticaret Kanunu’nun 329. maddesine göre, pay sahiplerinin şirkete karşı sorumlulukları yalnızca taahhüt etmiş oldukları sermaye paylarıdır.

Anonim şirketi ilkeleri;
Çoğunluk ilkesi,
Mal varlığının korunması ilkesi,
Teknik kadrolarca dışarıdan yönetme ilkesi,
Kuruluş,
İşleyiş,
Devletin ilgilenme yetkisi,
Sona erme ilkesi gibi ilkeler ile yönetilir.

Anonim şirketlerin özellikleri nelerdir?

Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir. Pay sahipleri, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile ve şirkete karşı sorumludur. Şirketler, kanunen yasaklanmamış her türlü ekonomik amaç ve konular için kurulabilir.

Anonim şirket ve limited şirket nedir?

Anonim şirket kuruluşu, limited kuruluşuyla neredeyse aynıdır. Anonim şirketlerde ilk yönetim kurulu üyeleri esas sözleşme ile atanır.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olmayan ortakların kamu borçlarından dolayı sorumluluğu yoktur. Limited şirketlerde ise her ortak hissesi oranında sorumludur.

Anonim Şirket nedir ticaret hukuku?

(Yeni TTK 329) maddesinde anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız mal varlığıyla sorumlu bulunan şirket olarak tanımlanmıştır. Pay sahipleri, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile ve şirkete karşı sorumludur.

Anonim ortaklık kurmak için neleri dikkate almak gerekir?

Şirketlerin gerçek ya da tüzel şahıs tarafından en az 50 bin TL’lik sermaye ile kurulması gerekmektedir. Anonim şirketlerin esas kuruluş amaçları ileride gerçekleşme ihtimali olan büyük ekonomik faaliyetlerin yönetilmesidir. Bu yönetim çoğunluk esasına dayanmaktadır

Anonim şirketlerde kar dağıtımı nasıl yapılır?

Kar payı avansı, ortaklara ara dönem kârı üzerinden dağıtılacak avanstır. Anonim şirketler, iş yılı sonunda düzenlenen bilânçoya göre ve herhâlde genel kurulun bilânço, kâr ve zarar hesabının kabulüne ve kârın dağıtımına ilişkin kararına dayanarak kâr dağıtabilirler.

Anonim ortaklık türleri nelerdir?

Ortak Sayısı ve Özelliklerine Göre Şirket Türleri
Halka açık olan anonim şirketler.
Halka kapalı olan anonim şirketler.
Özel kanunlar çerçevesinde kurulum yapılan kamu anonim şirketleri.
Çok uluslu kurulum yapılan anonim şirketler.
Holdingler.

Anonim şirketler hangi gruba dahildir?

Anonim şirketler ve Limited şirketler, ticaret şirketlerinin bir türü olarak, sermaye şirketleri alt grubu içerisinde sayılmıştır. Her iki şirket türünde de kuruluşta sermayenin en az ¼’ünün yatırılması, kalanının ise kuruluş tescilini izleyen 24 ay içinde tamamlanması gerekmektedir.

Anonim şirketlerin sakıncaları nelerdir?

Şirketin başlıca sakıncaları: Çoğunluk ilkesine göre yönetildiği için bazen örgütlü küçük bir azınlık şirket yönetimini ele geçirerek şirketi kendi çıkarlarına göre yönetebilir. Çok sayıda ortağı olabilmesine rağmen, ortakların büyük kısmı genel kurul toplantılarına ilgisiz kalmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu