Deport Nedir – Tahdit Kodu Nedir *2024

Deport Nedir - Tahdit Kodu Nedir *2024 Deport, yabancıların bir ülkede kalma hakkının ellerinden alındığı bir süreçtir. Bu sürecin nasıl işlediği, nedenleri ve sonuçlarıyla ilgili...

Ecrimisil Davası Nedir | Ecrimisil Davasının Şartları

Ecrimisil Davası Nedir | Ecrimisil Davasının Şartları Ecrimisil Nedir? Ecrimisil bir tazminat türü olarak karşımıza çıkar. Haksız işgal edilerek kullanım sebebiyle ödenecek tazminattır. Bir başkasına ait...

Deport Kararının İptali ve Kaldırılması 2023

Deport Kararının İptali ve Kaldırılması 2023 Sınırdışı edilme, diğer bir deyişle deport kararı, yabancı bir kişinin bir ülkeden çıkarılması anlamına gelmektedir. Bu tür bir kararın...
TİCARET VE ŞİRKETLER HUKUKUWeb Sitesinde Gerekli  Sözleşmeler

Web Sitesinde Gerekli  Sözleşmeler

-

- Advertisment -spot_img

Web Sitesinde Gerekli  Sözleşmeler

Bir e-ticaret sitesinin sitesine olması gereken sözleşmeler ve sitenin önem vermesi gereken hukuki metinler esasen her siteye göre farklılık gösterse de genel olarak şu şekilde sayılabilir:

  • Mesafeli satış sözleşmesi
  • Ön bilgilendirme formu
  • Üyelik sözleşmesi
  • Gizlilik sözleşmesi
  • Tüketici cayma hakkı
  • Kredi kartı kullanım sözleşmesi
  • Satıcıya ilişkin bilgiler

Mesafeli satış sözleşmesi;

Alıcı ve satıcının karşı karşıya gelmediği, arada bir mesafenin bulunduğu (Online satışlar mesafeli satışlar olarak değerlendirilir) alışveriş işlemlerinde uygulanan bir sözleşmedir.

Mesafeli satış sözleşmesi, e-ticaret siteleri üzerinden bir alışveriş yapılırken, uyulması gereken maddeleri, satıcının sorumluluklarını, iade ve garanti koşullarını barındırır.

Bu sözleşme geniş kapsamlı bir hukuki metin olduğu için, e-ticaret sitesinin ihtiyaçlarına göre bu sözleşme genişletilebilir ve özelleştirilebilir.

İnternet üzerinden satışların onaylanabilmesi için tüketicilerin mesafeli satış sözleşmelerini okumaları ve sözleşmeyi kabul ettiklerini bildirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde satın alma işlemi tamamlanmaz.

Mesafeli satış sözleşmesi 06.03.2011 tarihli resmi gazetede 27886 sayılı yönetmelik ile düzenlenmiştir. Satıcının bu sözleşmenin onaylanmış halini en az 3 yıl boyunca saklaması gerekmektedir.,

Ön Bilgilendirme Formu;

Ön bilgilendirme formu, alıcının satıcı hakkında fikir sahibi olmasını ve satın alınacak olan ürünün giderini eksiksiz olarak öğrenmesi için imkan sağlanması; şikayet, cayma hakkı gibi opsiyonların hangi şart ve koşullarda nasıl kullanacağının gösterilmesi için oluşturulan bir metindir.

Üyelik Sözleşmesi;

Üyelik gerektiren B2C e-ticaret sitelerinde kullanıcıların üye olurken onaylaması gereken ve kullanıcının üye olarak hak ve sorumluluklarını belirleyen sözleşmedir.

Gizlilik sözleşmesi;

Web Sitesinde Gerekli  Sözleşmeler
Web Sitesinde Gerekli  Sözleşmeler

Gizlilik Politikasının temeli Veri Koruması Hukuku’na Kişisel verilerin korunması ile ilgili çeşitli kanunlara dayanmaktadır.

Belirli yöntemlerle kullanıcıların bilgilerini ister üyelik, kullanım veya anket soruları sorarak ya da isterse arka planda kullanıcıların başka bir uygulama vasıtası ile örneğin yukarıda bahsettiğimiz çerezler ile bilgileri toplayabilirler.

Yani her türlü internet sitelerinde buna e-ticaret siteleri de dahil olmak üzere kullanıcıların kişisel bilgileri alınmaktadır.

İnternet siteleri; kullanıcıların bu kişisel bilgilerinin nasıl toplandığını, bu veriler ile neler yapılacağı, ne kadar süre ile verilerin sistemlerinde tutacaklarını ve nasıl işleneceği hususları konusunda kullanıcılarını bilgilendirmek zorundadır.

Bu bilgilendirmenin yapıldığı metne de ‘’Gizlilik Politikası’’ denir. Kullanıcılar ziyaret ettikleri e-ticaret siteleri de dahil olmak üzere tüm internet sitelerinde bu gizlilik politikasına onay verebilirler.

E-Ticarette Cayma Hakkı

Cayma hakkı hem hukuki süreç bakımından hem de tüketicilerin bu hakkı gerekli gereksiz kullanıyor olması bakımından satıcıları en çok yoran hukuki imkandır.

Ancak belirtmemiz gerekir ki e-ticaretin hukuki zeminini cayma hakkı hükümlerini göz önünde bulundurarak oluşturan e-ticaret sitesi bundan etkilenmeyecektir.

Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun madde 48 hükmü cayma hakkı ile ilgili ayrıntıları içerir.

Ancak aşağıda bahsedeceğimiz mevzuat düzenlemelerinin çoğu cayma hakkına ilişkin bir takım hükümler içerir. Tamamına burada ayrıntılı olarak değinmemiz mümkün değildir.

Genel bir açıklama yapmak gerekirse internet ortamında yapılan mesafeli satışlarda satıcının 14 gün içerisinde oldukça geniş alanda kullanabileceği bir cayma hakkı söz konusudur.

Öyle ki bu hak ürünün ambalajı açılsa veya ürün denense dahi kullanılabilir. Tabi bazı ürünlerde cayma hakkı kullanılamaz.

 

En Son Eklenenler

Ç-120 Deport Kodu Kaldırma 2023 – Asal Danışmanlık

Ç-120 Deport Kodu Kaldırma 2023 - Asal Danışmanlık   Yabancılar Neden Deport Olur Yabancılar vize ihlali yaptıklarında, ahlaka ve kanunlara aykırı hareketler...

Ç-119 Deport Kodu Kaldırma 2023 – Asal Danışmanlık

Ç-119 Deport Kodu Kaldırma 2023 - Asal Danışmanlık   Yabancılar Neden Deport Olur Yabancılar vize ihlali yaptıklarında, ahlaka ve kanunlara aykırı hareketler...

Ç-118 Deport Kodu Kaldırma 2023 – Asal Danışmanlık

Ç-118 Deport Kodu Kaldırma 2023 - Asal Danışmanlık   Yabancılar Neden Deport Olur Yabancılar vize ihlali yaptıklarında, ahlaka ve kanunlara aykırı hareketler...

Ç-117 Deport Kodu Kaldırma 2023 – Asal Danışmanlık

Ç-117 Deport Kodu Kaldırma 2023 - Asal Danışmanlık   Yabancılar Neden Deport Olur Yabancılar vize ihlali yaptıklarında, ahlaka ve kanunlara aykırı hareketler...
- Advertisement -spot_imgspot_img

N-95 Deport Kodu Kaldırma 2023 – Asal Danışmanlık

N-95 Deport Kodu Kaldırma 2023 - Asal Danışmanlık   Yabancılar Neden Deport Olur Yabancılar vize ihlali yaptıklarında, ahlaka ve kanunlara aykırı hareketler...

N-96 Deport Kodu Kaldırma 2023 – Asal Danışmanlık

N-96 Deport Kodu Kaldırma 2023 - Asal Danışmanlık   Yabancılar Neden Deport Olur Yabancılar vize ihlali yaptıklarında, ahlaka ve kanunlara aykırı hareketler...

Yargıtay Kararları

Avukat Mazeret Dilekçesi Sunarken Başka Mahkemeyi Belirtmeli

Avukat Mazeret Dilekçesi Sunarken Başka Mahkemeyi Belirtmeli Yargıtay 21. Hukuk...

Yanlış Tedavi Sonucu Uzuv Kaybı Nedeniyle Tazminat Talebi

Yanlış Tedavi Sonucu Uzuv Kaybı Nedeniyle Tazminat Talebi T.C. YARGITAY 13. HUKUK...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Bunları da beğenebilirsinİLGİLİ
size önerilen