TİCARET VE ŞİRKETLER HUKUKU

Uluslararası Ticaret Hukuku

Uluslararası Ticaret Hukuku

Farklı ülkelerde ikamet eden şirketler veya yabancı uyruklu tacirler arasında mal ve hizmetler ile uluslararası ticari sözleşmeleri ele alan hukuk dalıdır.

Küresel ekonominin neredeyse her alana yayılması ve artan ithalat ihracat faaliyetleri sonucu uluslararası ticaret hukuku çok daha fazla önem kazanmıştır. Bu konuda öncelikle uluslararası ticaret hukukunun kamu hukuku ve özel hukuka tabi olduğu birtakım düzenlemeler mevcuttur.

Ticari uyuşmazlıkların uluslararası çözümü, korunma önlemleri ve vergiler kamu hukuku alanına ilişkin belirtebileceğimiz hususlardır. Uluslararası mal satışları, uluslararası ticaret hukuku sözleşmeleri, kullanılan teslim şekilleri, uyuşmazlıkların çözümü ve ödeme şekilleri uluslararası ticaret hukukunun özel hukuka tabi olduğu konuların başlıcasıdır.

Şirket Birleştirilmesi

Şirket birleşmesi devrolunan ticari şirketin malvarlığı karşılığında, devralan şirket paylarının belirli değişim oranına göre devrolunan şirket paydaşlarınca başka bir işleme gerek kalmaksızın iktisap edilmesidir. Farklı ülkelerde faaliyet gösteren şirket birleşmeleri ise sınır aşan şirket birleşmeleridir.

Şirket birleşmeleri ekonomik problemler yaşayan ve problemleri aşmak isteyen şirketlerin başvurduğu bir yol olduğu gibi ekonomik anlamda güçlü şirketler tarafından, verimlilik, vergi teşviklerinden yararlanma vb. nedenlerle yapılabilmektedir. Şirket birleşmelerinde temel fayda bir artı birin üç etmesidir.

Toplu alım fırsatları, organizasyon kolaylığı, üretimin artması ile maliyetlerin düşürülmesi gibi birçok fayda sağlayan şirket birleşmeleri ekonomik krizlerin atlatılmasında büyük destek sağlamaktadır. Lloyds TSB ve HBOS birleşmesini bu hususa değerlendirmek mümkündür.

Küreselleşen ve sınırları gitgide silikleşen dünyada şirketler faaliyetlerini dış pazarda da sürdürmek istemektedir. Bu bağlamda yeni bir şirket kurmak yerine o pazarda var olan bir şirketin devralınması daha makul olmaktadır.

1980’li yıllarda sermaye serbestleşmesine geçilmiş ve küreselleşme ile şirket birleşmeleri önemli bir dışsal büyüme yöntemi haline gelmiştir. İçsel büyüme işlemleri sonuç vermediğinde ya da çok uzun bir sürede gerçekleşeceği anlaşıldığında; maliyetleri düşürmek, daha fazla kar etmek, riskleri minimize etmek, teknolojik transfer yapmak ve daha birçok sebeple şirketler dışsal büyüme yolunu seçmektedir.

Türk Hukukunda şirket birleşmelerine uygulanacak hukuk konusunda temel prensipler yabancılık unsurunun tespiti ve şirketlerin tabiiyetinin tespitidir. Ancak hukukumuzda detaylı bir düzenleme yapılmamıştır.

Uluslararası şirket birleşmelerinde ortaya çıkan uyuşmazlıklar ve her türlü hukuki işlem için MÖHUK md. 9/4 uygulanmaktadır. Madde “Tüzel kişilerin veya kişi veya mal topluluklarının hak ve fiil ehliyetleri, statülerindeki idare merkezi hukukuna tâbidir. Ancak fiilî idare merkezinin Türkiye’de olması hâlinde Türk hukuku uygulanabilir.” hükmünü amirdir.

AB hukukunda bu hususta yazılmış altı adet direktif 2017/1132/EU sayılı Direktif’te toplanmıştır. Sınır aşan şirket birleşmeleri de bu direktifte düzenlenmiştir. Direktif birleşmelere ilişkin detaylı bilgi içermektedir.

İsviçre Hukuku ise sınır aşan şirket birleşmelerini detaylı olarak düzenlemiştir. İsviçre Milletlerarası Özel Hukuk Kanunu 150 vd. Maddelerinde yer alan şirket birleşmeleri hükümleri tüzel kişiliği bulunan ya da bulunmayan tüm medeni, ticari veya kamusal türdeki ortaklık ve müesses çeşitlerini içermektedir. Ülkemizde sınır aşan şirket birleşmeleri konusunda detaylı bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır.

Şirket birleşmeleri nasıl yapılır?

Şirket birleşmesi; devrolunan şirketin mal varlığı karşısında, devralan şirketin paylarının bir değişim oranına bağlı olarak, devrolunan şirketin ortakları tarafından kendiliğinden iktisap edilmesiyle gerçekleşmektedir. Birleşme esnasında en az bir şirket tasfiyesiz olarak sona etmektedir.

Şirket birleşme türleri nelerdir?

Sermaye şirketleriyle, Kooperatiflerle ve Devralan şirket olmaları şartıyla, kollektif ve komandit şirketlerle, birleşebilirler. Şahıs şirketleri; Şahıs şirketleriyle, Devrolunan şirket olmaları şartıyla, sermaye şirketleriyle, Devrolunan şirket olmaları şartıyla, kooperatiflerle, birleşebilirler.

Hangi şirketler arasında birleşme olmaz?

Anonim veya limited gibi sermaye şirketlerinin devrolunan şirket sıfatı ile kollektif veya komandit gibi şahıs şirketleriyle birleşmesi yasaktır.

Şirketlerin tam birleşmesine ne denir?

Birleşmeyle devralan şirket devrolunan şirketin malvarlığını bir bütün halinde devralır. Birleşme iki türlü olur; Bir ticaret şirketinin diğerini devralması, “devralma şeklinde birleşme” Ticaret şirketlerinin yeni bir şirket içinde bir araya gelmeleri “yeni kuruluş şeklinde birleşme”

Ltd ile aş birleşebilir mi?

Bir anonim şirket ya da limited şirket ya da bir gerçek kişi veya kanun ya da sözleşme dolayısıyla bağlı bulunan kişi grupları, birleşmeye katılan anonim ya da limited şirketlerinin oy hakkı veren tüm paylarına sahipse kolaylaştırılmış düzene göre birleşebilir.

Limited şirket kollektif şirkete dönüşebilir mi?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 181 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre bir kollektif veya komandit şirket, bir anonim veya limited şirkete dönüşebilecektir. Bu tür değişikliklerinde yeni kurulacak olan anonim ve limited şirketlerin kuruluş hükümleri uygulanır.

Uluslararası Birleşme Nedir?

Şirket birleşmesi devrolunan ticari şirketin malvarlığı karşılığında, devralan şirket paylarının belirli değişim oranına göre devrolunan şirket paydaşlarınca başka bir işleme gerek kalmaksızın iktisap edilmesidir.

Uluslararası ticari sözleşmeler nelerdir?

“Uluslararası ticari sözleşme” ise, yabancılık unsuru taşıyan sözleşmeler için kullanılan isimdir. Bir görüşe göre; bir sözleşmenin uluslararası karakterde olabilmesi için sözleşmenin birden çok hukuk sistemi ile olan irtibatı esas alınmalıdır.

Uluslararası ticarette sözleşme neden yapılmalıdır?

Alıcı satıcı arasında ticaretin belirlenen standartta ve şartlarla ilerlemesini sağlar. Her aşamada ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların çözümü, hukuki platforma taşınması gerekliliğinde sözleşmeler temel alınır. Uluslararası ticareti düzenleyen ortak bir hukuk sistemi yoktur.

Ticari hizmet sözleşmesi nedir?

Hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirsiz süreyle iş görmeyi ve işverenin de işçiye ” zamana veya yapılan işe göre” ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmelerdir.

Sözleşme Türleri Nelerdir?

Sözleşme çeşitleri; satış sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi, trampa (takas) sözleşmesi, bağışlama sözleşmesi, kira sözleşmesi, kullanım ödüncü sözleşmesi, tüketim ödüncü sözleşmesi, hizmet sözleşmesi, evde hizmet sözleşmesi, eser sözleşmesi (istisna sözleşmesi), yayım sözleşmesi, vekalet (vedia) sözleşmesi, kefalet sözleşmesi

ULUSLARARASI TİCARİ UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜM YOLLARI

Uluslararası ticaret hukukunda sözleşmelerin titizlikle ve tarafların ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde hazırlanması önemlidir. Buna rağmen karşılıklı ilişkiler neticesinde sözleşme tarafların gereksinimlerini karşılayamayacak duruma gelebilir.

Böyle durumlarda uluslararası ticari uyuşmazlıkların alternatif çözüm yolları tarafların başvurabileceği bir yoldur. Uyuşmazlıkların alternatif çözüm yolları içerisinde en yaygın başvurulan çözüm yolu Uluslararası Tahkim müessesesidir.

Tahkim; tarafların isteğine bağlı ve yazılı bir anlaşmaya bağlı olarak uyuşmazlığın ulusal mahkemeler dışında bir veya birden fazla hakem heyeti tarafından çözümünün gerçekleştirilmesidir.

Tarafların tahkim yolunu seçmesindeki en büyük faktör tahkimin yerel mahkeme işlemlerinden daha hızlı işlemesidir.

Uluslararası ticaret hukuku içerisinde yabancılık unsuru bulunduğu için bu konuda faaliyet gösteren avukatların da hem ulusal hukuka hem de uluslararası hukuka ve ticaret hukukuna hakim olması gerekmektedir.

Kadromuzda bulunan deneyimli uluslararası ticaret avukatlarıyla müvekkillerine kaliteli bir hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir.

Hukuk büromuz, birçok ülkeden yabancı hukuk ofisleriyle ve ayrıca birçok ülkenin başkonsolosluğuyla irtibat halinde hukuki işlemlerinizi çözüme kavuşturmaktadır.

Ayrıca hukuk büromuzun amacı müvekkillerin sadece mevcut problemlerini değil, muhtemel problemlerini de kontrol altına almaktır.

İstanbul Avukatlık Büromuzun sizlere vereceği başlıca uluslararası ticaret hukuku hizmetleri şunlardır:

1-Türk şirketlerinin uluslararası şirketlerle yapacağı ticari sözleşmelerin hazırlanması, düzenlenmesi, yorumlanması
2-Yabancı şirketlerin Türkiye’de yapacağı ticari işlerde hukuki destek verme ve hukuki zemin yaratma
3-Türk şirketlerinin yabancı ülkelerdeki şirket kurma, ticari iş yapma gibi hukuksal işlemlerde hukuki görüş vermek, danışmanlık yapmak ve yabancı mevzuatların analizini çıkartmak
4-Franchising, distribütörlük sözleşmelerinin hazırlanması
Yabancı unsurlu anlaşmalarda uyuşmazlık çıktığı zaman bu ihtilafı çözüme kavuşturma
5-Uluslararası yatırımlarda vergilendirme konusunda hukuki görüş bildirme ve yatırımlarda hukuki destek
6-CISG (Uluslararası Satış Sözleşmesi) ile ilgili doğan sıkıntılar ve bu sözleşmelerin oluşturulması
7-Uluslararası alacakların tahsili ve icra kanallarından alacağın temin edilmesi
8-Uluslararası Tahkim yollarını kullanarak uyuşmazlıkların çözümünü sağlama
9-Uluslararası şirketler arasındaki rekabet yasağı ve marka-patent uyuşmazlıklarını ilgilendiren konularda hukuki destek verme

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu