MANŞET

Avukat Nedir | Avukatın Görevi Nedir

Avukat Nedir | Avukatın Görevi Nedir

Avukat Nedir?

Avukat, yargı önünde; gerçek ya da tüzel kişilerin haklarını savunan, hukuk ve yasa işlerinde yol gösterici nitelik taşıyan kişiye verilen mesleki unvandır.

Avukatın görevi nedir?

Yargı önünde gerçek ve tüzel kişilerin haklarını savunmak, yasal ve hukuki açıdan yol gösterici bir çalışma sağlamak avukatın yaptığı işlerdir. Aynı zamanda anlaşmazlıklar konusunda orta yolu bulmak, gerektiği zaman hukuki görüş beyan etmek gibi pek çok görevi bulunmaktadır.

Avukat Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

1136 numaralı kanunda, ‘kamu hizmeti ve serbest meslek’ olarak tanımlanan avukatlık mesleği, temel olarak, hukuki mesele ve anlaşmazlıkların yasalara uygun bir şekilde çözümlenmesini sağlayan şahısları temsil eder.

Mesleki yükümlülükleri ise şu başlıklar altında toplanabilir;

Davaların takibine ilişkin işlemleri yürütmek ve sonuçlandırmak,
İlgili hukuki konularda istenildiği takdirde hukuki görüş beyan etmek,
Kurumun menfaatlerini koruyucu, anlaşmazlıkları önleyici hukuki tedbirleri almak, anlaşma ve sözleşmelerin bu esaslara uygun olarak yapılmasını sağlamak,
Sözleşme ve şartname taslaklarını, kurum ile üçüncü kişiler arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin işleri inceleyip hukuki mütalaa bildirilmek,
Hukuki süreçlere (karar tashihi, itiraz, temyiz, vb.) ilişkin iş ve işlemleri yürütmek

Avukat Nedir | Avukatın Görevi Nedir

Avukatlık stajı nasıl yapılır?

Bir yıllık bir süreyi kapsayan avukatlık stajının ilk altı ayı mahkemelerde ve kalan altı ayı da bir avukat yanında yapılır. Son altı aylık staj dönemi, baro levhasına kayıtlı ve meslekte en az beş yıl kıdemi bulunan bir avukat yanında gerçekleştirilir.

Avukatta Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Sistematik düşünme şekline sahip olma
Problemlerin çözümünde başrol oynama
Etkili konuşma kabiliyetine sahip olma
Analiz gücü yüksek olma

Kimler Avukatlık Yapamaz?

Kasten işlenen bir suç nedeniyle 2 yıldan fazla hapis cezası almış olmak
Devletin güvenliğine karşı suç işlemiş olmak
Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suç işlemiş olmak rüşvet, sahtecilik, İrtikap, zimmet, hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık gibi suçlarından mahkûm olmak.

Avukatlık Mesleği Kamu Görevi midir?

Avukatlık mesleği Avukatlık Kanunu uyarınca kamu görevi ve serbest meslek statüsünde olan nadir mesleklerdendir. Avukatlık hem kamu görevi hem de serbest meslektir. Avukatlık yargının üç sac ayağından birini temsil eder.
Avukatlık mesleği tek bir kişinin hakkını tüm güçler karşısında korumak için hukuku kuşanmaktı

Avukat Branşları Ve Çeşitleri Nelerdir?

Avukat olmak için uzun ve zorlu geçen bir eğitim sürecini başarıyla bitirmek gerekiyor. Bitirdikten sonra baro stajı ve tecrübeli avukat yanında 1 yıllık stajı da başarıyla bitirmek gerekiyor.

Hukukun da çok sayıda alt dalı bulunuyor. Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Ticaret Hukuku, İş Hukuku, Borçlar Hukuku, İdare Hukuku, Miras Hukuku, Aile Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Vergi Hukuku, Sözleşmeler ve Tüketici Hukuku, Bilişim Hukuku, Ceza Hukuku, Kooperatifler Hukuku gibi onlarca hukuk çeşidi bulunuyor. Dolayısıyla bu hukuk dallarına yönelik avukatların branşlaşma çalışmaları oluyor.

Avukatların seçebileceği avukatlık çeşitleri ise şöyle:

Boşanma Avukatı
Ceza Avukatı
Borç-Alacak Avukatı
Tazminat Avukatı
Yabancılar Avukatı
Miras Avukatı
İşçi-İşveren Avukatı
Sigorta Avukatı
Bilişim Avukatı
Şirket ve Ticaret Avukatı
Arabulucu Avukat
Kamu-İdari Avukat
İflas Avukatı
Uzlaştırmacı Avukat
Doktor ve Hekim Avukatı
Trafik ve Kaza Avukatı
Uluslararası Hukuk Avukatı
Vergi Avukatı
Temyiz Avukatı
Emlak ve Emlakçı Avukatı
İcra Takip Avukatı
Tüketici Avukatı
İstinaf Avukatı
Patent Marka Avukatı

Avukat Nedir| Avukatın Görevi Nedir

Ceza Avukatı Nedir?, Ceza Avukatı Ne İş Yapar?

Ceza davalarına giren, soruşturmalarda şüphelileri savunan, müşteki veya mağdur vekilliği yapan, kısaca ceza hukukuyla ilgili işlemleri takip edip savunma görevi icra eden ceza avukatları halk dilinde bu şekilde adlandırılmaktadır.
Ceza avukatının temel görevi suç isnadıyla karşılaşan kişileri savunmaktır. Savunma faaliyeti hem maddi gerçeğin doğru bir şekilde ortaya konulmasını hem kişilerin savunma hakkını güvenceleyerek ceza muhakemesinin önemli bir parçası olarak işlev görür.

Boşanma Avukatı Nedir?, Boşanma Avukatı Ne İş Yapar?

Boşanma avukatı nedir; medeni hukukun bir alt dalı olan aile hukukunda yaşanan uyuşmazlıklar sonucu yapılacak hukuki işlemleri yapan dava vekilidir. Boşanma ve boşanmanı süreç içerisinde nafaka, velayet, mal paylaşımı gibi işlemleri hukuki yollarla çözmeye çalışır. Avukatın sadece halk arasında boşanma avukatı olarak anıldığı görülür.

Bazen de aile avukatı olarak da bir söylenilebiliyor. Halk arasında denilmesinin sebebi ise boşanma avukatı adında bir avukatlık dalı tanımlanmaması mevzuatta olmamasındandır. Yasal olarak adı olmasa da halk bu şekilde isimlendirmeyi yapmıştır.
Boşanma avukatı, boşanma sürecinde müvekkilin ihtiyaç duyduğu hukuki desteği sağlar. Dava sonucunda elde edilebilecek olan hukuki hakların kazanımı için bir boşanma avukatının boşanma davasına müdahil olması çok önemlidir.

Tecrübeli boşanma avukatı, bilgi toplama ve bu bilgilerin sunulması aşamasında yeterli olmalıdır. Bilginin sadece elde edilmesi, iyi bir sunumla birleşmediği sürece fayda sağlamayacaktır.
Deneyim ve hukuki bilgi konusunda yeterlilik iyi bir boşanma avukatının özellikleri arasında yer alır. Dava sürecindeki taleplerin veya savunmanın hukuki bir temele dayandırılması için hukuk bilgi son derece önemlidir.

Borçlar Avukatı Nedir? ,Borçlar Avukatı Ne İş Yapar?

Borçlar hukuku avukatı, eşitler arası meydana gelen borç ilişkilerini inceleyen hukuk dalında faaliyette bulunan hukuk kişiliğidir
Borçların oluşumu sözleşme, haksız fiil veya sebepsiz mal edinme (zenginleşme) kaynaklı olabilmektedir. Borçlar Hukukunu düzenleyen kanun ise 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’dur. Borç avukatı, Borçlar Kanunu çerçevesinde müvekkilinin haklarını korumak için gerekli olan hukuki argümanları üretmektedir.

Avukat Nedir| Avukatın Görevi Nedir

Tazminat Avukatı Nedir? ,Tazminat Avukatı Ne İş Yapar?

Tazminat hukuku avukatı haksız fiil ya da eylem nedeniyle uğranılan zararların tazmini noktasında hukuk yardımı yapar. Maddi ve manevi tazminat gerektiren davaların takibi ve tazminatın tahsili noktasında tazminat hukuku avukatı desteği alarak yaşanan mağduriyetin telafisine yönelik geçecek süreyi kısaltabilirsiniz.
Maddi tazminat davaları, malvarlığı değerinin zarar görmesi, ölüm kaynaklı yoksun kalma veya maluliyet ve işgücü kaybı bedensel zararlardan kaynaklanabilmektedir. Manevi tazminat davaları ise haksız fiil veya işlem sonrası davacının ruhsal bütünlüğünü bozan manevi acılardan kaynaklanabilmektedir.

İcra Avukatı Nedir? İcra Avukatı Ne İş Yapar?

İcra avukatı, borçlunun borcunu ödememesi halinde alacaklının talebi ile İcra ve İflas Müdürlükleri vasıtasıyla borçlunun taşınır ve taşınmaz varlıklarını tespit eder, İcra ve İflas Kanunu kapsamında borcun tahsil edilmesini sağlamak için çalışır.
İcra ve İflas avukatı; İcra ve iflas hukukuna hakim ve bu konuda yetkin olmalıdır. İş bitirici, araştırmacı ve azimli olmalıdır. Borçlu ile iletişim içerisinde olacağından ikna kabiliyeti güçlü olmalıdır. Borçlu olduğunuz icra takip dosyalarında dosya gelişmelerini ilk elden takip edebilmeli ve harekete geçebilmelidir.

Yabancılar Avukatı Nedir? ,Yabancılar Avukatı Ne İş Yapar?

Yabancılar Avukatı, bir devletin veya ülkenin bir ülkeye gelen yabancılar için uyguladığı kanunların oluşturduğu hukuk dalıdır. Yabancılar hukuku genel anlamda mütekabiliyet ilkesine dayanmakta olup, yabancılara Türkiye’de uygulanacak olan hukuk kuralları yabancının vatandaşı olduğu ülkeye göre farklılık göstermektedir.

Yabancılar hukuku avukatı, yabancılık unsuru içeren konularda hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti veren avukat olarak tanımlanabilir.
Ülkemizde bulunan yabancıların çalışma, ikamet, vatandaşlık, deport kaldırma ve benzeri ülkemizde yaşadığı tüm hukuki sorunlara yabancılar hukuku avukatı hizmet vermektedir.

Miras Avukatı Nedir?, Miras Avukatı Ne İş Yapar?

Miras hukuku alanında uzmanlaşmış olan ve bu alanda yer alan tüm davalara bakan avukata miras avukatı denmektedir. Miras avukatı, miras nedeni ile oluşan anlaşmazlıkları sonuca ulaştırmak ve müvekkillerinin menfaat ve haklarını korumak için çalışmakta olan avukatlardır.
Miras avukatı, verasetin alınması, vasiyetnamenin düzenlenmesi ve gerektiği zaman iptal edilmesi, mal kaçırma davaları, miras paylaşımı, ortaklığın giderilmesi gibi davalarda görev alırlar. Bunun yanında tenkis davaları, mirasçılık belgesi ve mirasın reddedilmesi için davaları da müvekkili adına yürütür.

Miras davası açacak kişi avukat ya da kendisi de dilekçe hazırlayarak ilgili mahkemeye dava açar. Fakat miras davalarında her zaman profesyonel destek almak büyük avantajdır. Miras davasında avukat ücretini kim öder diye merak edenler için bu ücreti dava açan şahıs ya da ortak dava açan şahıslar ödüyor.

Avukat Nedir| Avukatın Görevi Nedir

İşçi İşveren Avukatı Nedir?, İşçi İşveren Avukatı Ne İş Yapar?

İş avukatı, iş hukuku yasaları çerçevesinde işçi ve işverenin herhangi bir hak kaybına uğramasını önlemeye çalışan ya da ortada bir hak ihlali var ise bunun tazmini için gerekli hukuki süreci yürüten avukattır. İş hukuku avukatı iş hukuku alanının tüm alanlarında danışmanlık ve dava takibi hizmeti vermektedir.

İş davalarında vekil olarak yer alan avukatın iş hukukuna hakim ve bu konuda yetkin olması gereklidir. İş hukuku davaları dikkat ve özen gösterilmesi gereken davalar olup avukatın bu doğrultuda dosyaya gereken dikkat ve özeni göstermesi gerekir.
İş davalarında avukatlık ücreti yüzde olarak da belirlenebilmekte olup yapılacak hukuki işlemin niteliğine göre değişecektir. Her somut olay için ayrı ayrı değerlendirmelerde bulunulacak olup açılacak davalar konusunda bu değerlendirmeye göre ücret belirlenebilecektir.

Sigorta Avukatı Nedir?, Sigorta Avukatı Ne İş Yapar?

Sigorta sözleşmeleri veya herhangi bir alanı ile ilgili uyuşmazlıklarda hukuki yardım sağlayan, problem öncesinde danışmanlık vererek sürecin sağlıklı işlemesi için çalışan, uyuşmazlıklarda dava takibi hizmeti veren avukatlara sigorta avukatı denir.
Sigorta şirketi avukatı, sigorta şirketleri ile sözleşme imzalamış, sigorta şirketi adına vekillik yapan avukattır. Sigorta avukatı, sizi sigorta şirketleri ile sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan yaşadığınız her türlü uyuşmazlıklarda temsil eder ve sizin haklarınızı savunur
Sigorta Hukuku ticaret hukuku kapsamında bulunan özel bir hukuk koludur. Sigorta Hukuku hayat, sağlık, işletme, konut, yangın, deprem, araç vb. hayatın her alanına ilişkin rizikoları teminat altına alan poliçelerin sözleşme hükümlerine uygun bir şekilde yürütülmesini sağlar.

Bilişim Avukatı Nedir?, Bilişim Avukatı Ne İş Yapar?

Bilişim avukatı, internet ortamında işlenen suçlar ile bilişim sistemlerinin kullanıldığı özel hukuk (boşanma, tazminat vb.) Bu bilişim sistemleri üzerinden işlenen suçlara veya özel hukuka ilişkin davalara bakan avukatlara da halk arasında internet avukatı veya bilişim avukatları denilmektedir.
Bilişim avukatı hukuk bilgisinin yanı sıra elektronik mecralar, sosyal medya ortamı, adli bilişim, bilişim hukuku konularında uzmanlaşmış olmalıdır. Bu alanda uzmanlık belirten bir sertifika, belge mevcut olmasa da avukatın geçmiş iş ve deneyimleri tercihinizi etkilemelidir.

Avukat Nedir | Avukatın Görevi Nedir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu