Babalık Davası Nasıl Açılır ?
Babalık Davası Nasıl Açılır?
Babalık davası açmak isteyen kişi çocuğu ile baba arasında bir soy bağının kurulmasını istemektedir. Soymağı bir kimsenin ana ve babası arasındaki bağdır. Başka bir deyişle Çocuk ile ana baba arasındaki bağ soy bağıdır.
Soy bağının kurulması için çocuk ile anne ve baba arasında bir kan bağının olması gerekir. Bununla birlikte Soymağı evlat edinme ilişkisi ile de kurulması mümkündür.
Evlat edinmede anne baba ve çocuk arasındaki baba evlat edinme ilişkisi yoluyla kurulan soy bağıdır. Biyolojik Anne baba ile çocuk arasındaki soymağı ise kan bağına dayanır. Kan bağına dayanan soy bağının kurulmasında anne yönünden doğum, baba yönünden ise evlilik, tanıma ve babalık davası gereklidir.
Soybağı Nasıl Kurulur?
Bir çocuk ile anne arasında soy bağının kurulması için doğum gerekir. Doğum ile anne ve çocuk arasında soymağı kurulur. Baba ile çocuk arasında soy bağının kurulması ise farklıdır. Çocuk ile baba arasında soy bağının kurulması için gerekli olan bazı hükümler vardır. Çocuk ile baba arasında soy bağının kurulması için babanın anne ile evli olması tanıma veya hâkim hükmü gereklidir. Bu üç durumda çocuk ile baba arasında soymağı kurulur. Bunun dışında Soy bağı evlat edinme yoluyla da kurulur.
Çocuğun annesi ile arasında soy bağının kurulması
Çocuk ile anne arasında soy bağının kurulması için anne tarafından çocuğun doğduğunun tespit edilmiş olması yeterli olur. Kanuna göre anne ile çocuk arasında soy bağının kurulması için doğum olgusunun varlığı yeterli bir durumdur. Kadının çocuğun annesi olması için yani kadının çocuğun annesi olarak hukuken tanınması için kadının evli olmasına gerek yoktur. Evlilik anne ile çocuk arasındaki soy bağının kurulmasında bir önem teşkil etmez.
Çocuğun babası ile arasında soy bağının kurulması
Çocuk ile baba arasında soy bağının kurulması için üç farklı gereklilikten bahsetmiştik. Bunlar anne ile evlilik tanıma ve mahkeme kararı idi.
Çocuk ile baba arasında soy bağının kurulması için tanıma durumu
Evlilik dışı doğmuş olan çocuğun kanunda öngörülen şekil şartlarına uygun bir şekilde çocuk ile baba ile arasında soy bağının kurulmasına sağlanmasını tanıma denir. Tanıma tek taraflı bir irade beyanıdır. Tanımına özelliği sebebiyle sadece annesi ile soy bağı tespit edilmiş çocukların tanınması sağlanabilir.
Eğer çocuğun annesi tespit edilememişse çocuğun tanıması mümkün olmaz. Bununla birlikte tanıma beyanı evlilik dışı olan çocuk ile babası arasında soy bağının kurulmasında kanunla düzenlenmiş olan şekil şartlarına uygun olarak yapıldığı zaman mümkün olur. Babanın çocuğun onun biyolojik çocuğu olduğunu açıklayan bir beyan ile tanıma beyanı gerçekleşir. Eğer böyle bir beyan yoksa çocuğun mirasçı olarak atanması tanımı niteliği taşımamaktadır.
Bununla birlikte çocuğa nafaka verilmesi tanıma niteliği taşımaz. Tanıma beyanının herhangi bir kişiye yöneltilmesi gerekli değildir. Bu yüzden tanımanın gerçekleşebilmesi için annenin ya da çocuğun rızasına gerek yoktur. Yani tanıma anne veya çocuğun rızası ile bağlı değildir. Tanıma beyanı için herhangi bir süre de yoktur.
Tanıma için babanın nüfus memuruna yapıcı bir beyan gerçekleştirici olur. Bununla birlikte tanımı babanın mahkeme yazı başvurusu ile yapacağı bayanla da olur. Babanın resmi senette veya vasiyetnamesinde yapacak olduğu beyan tanımanın oluşmasını sağlar. Eğer tanıma beyanında bulunmak isteyen kişi küçük veya kısıtlı olduğu durumlarda farklı haller ortaya çıkar.
Tanıma beyanında bulunmak isteyen kişi eğer küçük veya kısıtlı ise bu kişinin veli veya vasisinin rızası gereklidir. Böyle bir durumda veli veya vasisinin rızası önem teşkil eder. Tanımının gerçekleşmesini isteyen babanın tanımak istediği çocuk başka bir erkek ile soy bağı içinde bulunuyorsa böyle bir durumda bazı haller ortaya çıkar. Tanımanın babanın nüfus memuruna veya belirtilen diğer yerleri yapıcı beyanla olduğunu söylemiştik.
Ancak böyle bir durumda tanımı babanın nüfus memurluğu veya ilgili yerleri yapıcı beyanla gerçekleşmez. Tanımının gerçekleşmesi için çocuğun başka bir erkekle olan soy bağının geçersiz kılınması gerekir. Eğer başka bir erkekle sobayı bulunan Çocuğun bu erkek ile arasındaki bağ geçersiz kılınmadıysa tanınması mümkün değildir.
Tanımının geçersizliği
Eğer tamamının geçerlilik şartları eksik ise tanımının kesin olarak hükümsüzlüğü söz konusu olur. Örneğin tanıma beyan kanunun öngördüğü şekil şartlarına uyumadan gerçekleştirmesi durumunda tanıma küstün hükümsüz olur. Başka bir örnek olarak tanıyan kişinin ayırt etme gücüne sahip olmadığı durumda tanıma kesin hükümsüz olur. Tanıma beyanında bulunan kişinin küçük veya kısıtlı ise veli veya vasisinin rızasının gerekli olduğunu söylemiştik. Eğer yasal temsilcinin rızasının bulunmaması söz konusuysa tanımak kesin hükümsüz olur.
Bununla birlikte eğer tanınmak istenen çocuk bir başka erkekle Soy bağı var ise tanıma kesin hükümsüz olur. Yani bu durumlarda gerçekleşen tanımının kesin hükümsüz olduğu açıktır. Eğer tanıyan kişinin tanıma beyanında irade sakatlığı varsa bu irade sakatlığına dayanarak İptal davası açması tanımayı geçersiz hale getirebilir. Tanıyan kişi yanılma aldatma veya korkutma sebebiyle tanınmanın iptal edilmesini talep etme hakkına sahiptir. Bu iptal davasının çocuğa ve anaya karşı açması gerekir.
Tanıyan kişinin irade sakatlığına dayanan iptal davasını kazanabilmesi için bu tanıyan kişinin çocuğun babası olduğu hususunda yanıldığını ispat etmesi gerekir. Veya bu tanıyan kişinin çocuğun babası olduğu hususunda tehdit altında tanıma beyanında bulunduğunu ispatlaması gereklidir. Burada yanılma kavramından kas tanımı beyanında bulunmadaki olgular da yanılmayı ifade eder. Yani tanıyanın baba olduğu hususunda yanılması anlaşılması gerekir.
Tanıyan kişinin çocuğun annesiyle çocuğun anne rahmine düştüğü dönem içerisinde cinsel ilişkiye giren tek erkek olduğu konusunda yanılmış olması bu durumdadır.
Tanıyan kişinin babam olduğu hususunda ki yanılmasının dışındaki olgularda yanılmış olma tanımanın yanılma aldatma veya korkutma sebebiyle iptalinin dava edilmesine dayanak teşkil etmez. Yanılma tanıyan kişinin anne veya bir üçüncü kişi tarafından aldatılması sonucu gerçekleşebilir. Tanımadın iptali için dava edilmesine yol açacak bir diğer konu olan korkutmanın niteliği konusunda bir açıklık yoktur.
Çocuk ile baba arasında soy bağının kurulması için babalık hükmü
Çocuk ile baba arasında soy bağının kurulması için anne ile evliliğin Bir seçenek olduğunu söylemiştik ve bununla ilgili açıklamalarda bulunmuştuk. Bunun yanı sıra çocuk ile baba arasında soy bağı kurulmasının bir diğer yolu ise tanıma ile Tanıma ile ilgili de uzun açıklamalarda bulunduk. Çocuk ile baba arasında soy bağı kurulmasının bir diğer yolu ise babalık hükmü idi. Babalık hükmü ile çocuk ile baba arasında bir soy bağı gerçekleşebilir. Bunun için anne veya çocuk tarafından açılmış olan babalık davası sonucunda verilecek babalık hükmü gereklidir.
Babalık Davası Nasıl Açılır
Anne ve çocuğun açmış olduğu babalık davası sonucunda verilecek olan karar babalık hükmünü gerçekleştirir. Babalık davasının çocuk ile baba arasında bir soymağı kurabilmesi için bazı durumlar söz konusudur. Öyle ki çocuk ile başka bir erkek arasında soy bağının bulunmaması gerekir. Eğer çocuk ile başka bir erkek arasında soymağı kurulmuş ise bu soy bağı ortadan kaldırılmadığı sürece Babalık davasının açılması mümkün değildir. Diğer yandan babalık davası sadece anne ile soymağı bulunan çocuklar açısından söz konusu olur.
Annesi belli olmayan çocuklar için babalık davasının açılması mümkün değildir.
Babalık davası açma hakkı anne ve çocuğa verilmiştir. Çocuk ile baba arasında soy bağının mahkeme tarafından belirlenmesine anne ve çocuk isteyebilir. Burada anne ve çocuğun dava hakları birbirinden ayrıdır.
Yani anne ve çocuğun dava hakları birbirinden bağımsız olduğu söylenebilir. Anne ve çocuğun ayrı ayrı dava açmaları mümkündür. Bununla birlikte babalık davası açmak için anne ve çocuk bir araya da gelebilir. Yani babalık davasını anne ve çocuğun birlikte açması da mümkündür.
Anne ve çocuğun dava haklarının birbirinden bağımsız olmasının önemi eğer anne veya çocuktan biri açmış ve davayı kaybetmiş ise veya bunlardan biri davadan feragat etmiş ise diğerinin dava hakkı etkilenmemesi durumunda ortaya çıkar. Babalık davası açma hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Eğer kişi ayırt etme gücüne sahipse bu hakkı kendisi kullanır.
Eğer Anne veya çocuk ayırt etme gücüne sahip ve küçük veya kısıtlı ise dava açmak için yasal temsilcilerinden rıza almalarına gerek yoktur. Yasal temsilcilerinin rızası olmadan babalık davası açabilirler. Ancak anne veya çocuk ayırt etme gücüne sahip değillerse babalık davası yasal temsilcileri tarafından açılır.
Çocuğun babalık davası açma hakkını küçük yaşta henüz ayırt etme gücüne sahip olmadığı bir dönemde kullanılabilmesi için bu çocuğa kayyım atanması gerekecektir. Babalık davası açılması konusunda çocuk ile annenin çıkarlarının çatışması söz konusu olabileceğinden annenin kayyım olarak atanması mümkün değildir.
Kayyım yasalar tarafından belirlenmiş olan bazı durumlarda Başkasına ait olan bir işin görülmesi veya bir malın idare edilmesi için atanmış olan kimseye denir.
Babalık Davası Nasıl Açılır ?