Delil Tespiti ve Yargıtay Kararları
Delil Tespiti ve Yargıtay Kararları
Delil tespiti ileride açılacak veya açılmış olan bir davayla ilgili delillerin zarar görmesi veya yok olması gibi tarafın hakkını önemli ölçüde zedeleyen durumlara karşı güvence altına alınmasını sağlamak amacıyla kabul edilmiş bir kurumdur.
Delil tespiti, bir dava olmayıp geçici hukuki koruma tedbiridir.
Delil Tespiti ve Diğer Geçici Hukuki Korumalar
Delil tespitinin istenebileceği hâller
MADDE 400- (1) Taraflardan her biri, görülmekte olan bir davada henüz inceleme sırası gelmemiş yahut ileride açacağı davada ileri süreceği bir vakıanın tespiti amacıyla keşif
yapılması, bilirkişi incelemesi yaptırılması ya da tanık ifadelerinin alınması gibi işlemlerin yapılmasını talep edebilir.
(2) Delil tespiti istenebilmesi için hukuki yararın varlığı gerekir.
Kanunda açıkça öngörülen hâller dışında, delilin hemen tespit edilmemesi hâlinde kaybolacağı yahut ileri sürülmesinin önemli ölçüde zorlaşacağı ihtimal dâhilinde bulunuyorsa hukuki yarar var sayılır.
Görev ve yetki
MADDE 401- (1) Henüz dava açılmamış olan hâllerde delil tespiti, esas hakkındaki davaya bakacak olan mahkemeden veya üzerinde keşif yahut bilirkişi incelemesi yapılacak olan şeyin bulunduğu veya tanık olarak dinlenilecek kişinin oturduğu yer sulh mahkemesinden istenir.
(2) Noterlerin, 18/1/1972 tarihli ve 1512 sayılı Noterlik Kanunu uyarınca yapacağı vakıa tespitine ilişkin hükümler saklıdır.
(3) Esas hakkında açılan davada, delil tespiti yapan mahkemenin yetkisiz ve görevsiz olduğu ileri sürülemez.
(4) Dava açıldıktan sonra yapılan her türlü delil tespiti talebi hakkında sadece davanın görülmekte olduğu mahkeme yetkili ve görevlidir.
Delil Tespiti – Temyiz
Delil tespiti ileride açılacak olan asıl davanın eki olup nihai karar değildir. Bu nedenle delil tespiti temyiz edilemez.
Y. 4. HD. E: 2016/2113 K: 2016/3814 T. 23.03.2016
Delil Tespiti Giderleri – Yargılama Giderleri
Delil tespiti dosyası asıl dava dosyasının eki niteliğinde olup; yapılan giderler asıl davanın konusu olarak talep edilebilecek alacaklar değildirler.
Y. 4. HD. E: 2014/8918 K: 2015/4201 T.06.04.2015
Delil Tespiti – Kesinleşme
Karayollarına Açılan Dava: Delil tespiti dosyasındaki bilirkişi raporuna davalı tarafça itiraz edildiğinden delil tespiti dosyasının kesinleştiğinden söz edilemez.
Bu konuda yeniden keşif yapılmalı ve yeni bir bilirkişi raporu alınmalıdır.
Karayollarına karşı Adli Mahkemelerde dava açılamaz.
Y. 4. HD. E:2016/14515 K: 2019/1059 T: 27.02.2019