Deport İşlemleri
Deport İşlemleri
SINIRDIŞI ETME (DEPORT) KARARININ SONUÇLARI NELERDİR?
1) TÜRKİYE’Yİ TERKE DAVET
Hakkında sınır dışı etme kararı alınanlara, sınır dışı etme kararında belirtilmek kaydıyla, Türkiye’yi terk edebilmeleri için on beş günden az olmamak üzere otuz güne kadar süre tanınır. Türkiye’den çıkış için süre tanınan kişilere, “Çıkış İzin Belgesi” verilir. Türkiye’yi terke davet edilenlerden, süresi içinde ülkeyi terk edenler hakkında giriş yasağı kararı alınmayabilir. Süresi içinde Türkiye’yi terk etmeyen yabancılar, idari gözetim altına alınır.
2) İDARİ GÖZETİM KARARI
Sınır dışı etme kararı alınanlardan aşağıda sayılanlar hakkında valilik tarafından Türkiye’yi Terke Davet edilmeksizin idari gözetim kararı alınır:
a) Kaçma ve kaybolma riski bulunanlar,
b) Türkiye’ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal edenler,
c) Sahte ya da asılsız belge kullananlar,
d) Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye’den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayanlar,
e) Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar
hakkında yetkili makamlar tarafından idari gözetim kararı alınan yabancılar Geri Gönderme Merkezlerinde (GGM) gönderilir ve orada altı ayı geçmeyecek gözetim süresince tutulurlar.
İdari gözetiminin devamında zaruret olmadığı değerlendirilenler derhal ilgili Bakanlığa bildirilir. Bakanlığın uygun görmesi halinde yabancı hakkındaki idari gözetim kararı kaldırılır ve kendisine Çıkış İzin Belgesi verilir. Bu yabancılardan belli bir adreste ikamet etmeleri veya istenilen şekil ve sürelerde bildirimde bulunmaları istenebilir.
Ayrıca belirtmek gerekir ki; İdari gözetim altına alınan kişi veya yasal temsilcisi ya da avukatı, idari gözetim kararına karşı sulh ceza hâkimine başvurabilir. Ancak başvuru idari gözetimi durdurmaz. Sulh ceza hâkimi incelemeyi beş gün içinde sonuçlandırır. Sulh ceza hâkiminin kararı kesindir.
SINIR DIŞI ETME (DEPORT) KARARININ KALDIRILMASI
6458 Sayılı kanuna göre, kural olarak hakkında sınır dışı edilme (deport) kararı olan yabancı, yurda giriş yasağı süresi dolmadan Türkiye’ye giriş yapamaz. Ancak bu durumun bazı istisnaları mevcuttur.
SINIR DIŞI ETME (DEPORT) KARARININ DAVA YOLUYLA KALDIRILMASI
İdari gözetim kararı, gerekçesiyle birlikte yabancıya veya yasal temsilcisine ya da avukatına tebliğ edilir. Yabancı veya yasal temsilcisine ya da avukatı, sınır dışı etme kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren on beş gün içinde dava açmak suretiyle itiraz yoluna başvurabilir.
İdari işlem niteliğindeki deport kararına karşı yetkili idare mahkemesinde dava açılmalıdır. Hukuk mecrasında, hakkında dava açılmayan idarenin kararları hukuka uygun kabul edilmektedir.
Mahkemeye başvuran kişi, sınır dışı etme kararını veren makama da başvurusunu bildirir. Burada önemli olan husus şudur ki; yabancı hakkında kolluk kuvvetleri veya İl Göç İdaresi işlemlere başladıktan sonra 48 saat içinde yabancı GGM gönderilecektir.
Eğer yabancı hukuki bir yardımdan faydalanmak istiyorsa, hızlı davranmalıdır. Zira avukatın yapması gereken işlemlerinde bir süreç gerektirdiği aşikardır.
Yabancının rızası saklı kalmak kaydıyla, dava açma süresi içinde veya yargı yoluna başvurulması hâlinde bazı durumlar hariç olmak kaydıyla, yargılama sonuçlanıncaya kadar yabancı sınır dışı edilmez. Bu durum da yabancı için avantajlı bir durum oluşturur. ,
SINIR DIŞI ETME (DEPORT) KARARININ MEŞRUHATLI VİZE ALARAK KALDIRILMASI
Sınır dışı edilme kararı ile birlikte hakkında belirli bir süre Türkiye’ye giriş yasağı verilen yabancı, meşruhatlı vize almak suretiyle bu süreyi beklemeksizin Türkiye’ye giriş yapabilir.
Yabancı;
a) Evlilik sebebiyle vize,
b) Çalışma vizesi,
c) Tedavi amaçlı vize,
d) Eğitim vizesi
alması ve bu amaçlardan biri ile ülkeye geldiğini destekleyici belgelere sahip olması halinde yasak süresi dolmadan ülkeye girebileceklerdir. Aksi halde başvurusu reddedilir.
Bazı yabancıların meşruhatlı vize talep etmeleri mümkün değildir. Burada terör örgütü üyeliği ve devlet aleyhine faaliyet gösterme gibi kamu güvenliği açısından tehlike oluşturan nedenlerle sınır dışı edilme durumları kastedilmektedir.
Bu kişiler meşruhatlı vize talep ederek ülkeye giremez ancak idare mahkemesinde deport kararının iptali talepli bir dava açmaları ve bu davanın yabancı lehine sonuçlanmasıyla deport kararı kaldırılması ve Türkiye’ye giriş yapabilmeleri mümkün hale gelecektir.
DEPORT İŞLEMLERİ
Türkiye’de vize ve kanun ihlali nedeniyle deport “GİRİŞ YASAĞI” konularak “SINIR DIŞI” edilmiş yabancılara alanında uzman ve profesyonel olan avukatlarımızla sizlerin tüm deport ile ilgili tüm işlemlerde hizmet vermekteyiz.
Pasaport Deport “Giriş Yasağı” Kaldırma,
Pasaport Tahdit Kodu Kaldırma,
Pasaport Tahdit Kodu Sorgulama,
Pasaport Deport Sorgulama,
Türkiye’ye Giriş Yasağı Sorgulama,
Deport Kaldırma Davası Açma,
TÜRK VATANDAŞLIK İŞLEMLERİ
5901 Sayılı kanun kapsamında Türk vatandaşlığı alma hakkını sahip yabancıların Türkiye’de vatandaşlık başvurusu, dosyasının hazırlanması, takibi vb. tüm işlemlerde alanında uzman avukatlarımızla hizmet vermekteyiz.
EVLİLİK & BOŞANMA İŞLEMLERİ
Türkiye’de yabancı uyruklu vatandaş ile Türk vatandaşının evlilik işlemleri, boşanma işlemleri ve dosyalarının hazırlanması ve takibi konusunda , Tanıma Tenfizi Davaları alanında uzman avukatlarımızla hizmet vermekteyiz.
Türkiye Giriş Yasağı Kaldırma
2021 yılı ve geçmiş yıllarda bir çok yabancı uyruklu Türkiye’den vize ihlali, ülkeye kaçak giriş, fuhuştan, yasa dışı işlerde bulunan vb. kanunda belirtilen (adli veya idari) olarak nitelendirilen suçlardan birini işlediği tespit edilen yabancı ülkemizden sınır dışı edilmek üzere ülkeye giriş yasağı kodları dediğimiz ”tahdit kodları” konularak ülkemizden deport edilmiştir.
Bu nedenle birçok ülke vatandaşının en büyük sorunu yada isteği giriş yasağı / deport kaldırma yapılarak tekrar Türkiye’ye girmek istemektedir.
İçişleri bakanlığı; Emniyet genel müdürlüğü ve Göç idaresi genel müdürlüğü projesi olan idari tahdit kodları yabancının işlediği veya ihlal ettiği kanunlara göre deportu’nun kalkması ve ülkeye giriş yapabilmesi giriş yasağı koduna göre değişmektedir.
İçişleri bakanlığının çıkarmış olduğu genelge, kanun ve yönetmeliklere göre tahdit kodlarının yani giriş yasağının kaldırılması belirli başvuru yapıldıktan sonra bakanlığın değerlendirilmesi olumlu olması sonucunda deport kaldırma yapılabilmektedir.
Tahdit kodları
KODU SÜRE AÇIKLAMA
V 84 10 GÜN İÇİNDE İKAMET İZNİ ALMAK ŞARTI İLE GİRİŞ YAPANLAR,
V 69 İKAMET İZNİ İPTAL EDİLENLER,
V 71 ADRESTE BULUNAMAYANLAR,
V 77 AHISKA TÜRKÜ OLMADIĞI HALDE MÜRACAAT EDENLER,
O 100 5 YIL GİRİŞİ BAKANLIK İZNİNE TABİ,
G 78 SÜRESİZ BULAŞICI HASTALIK TAŞIYAN YABANCILAR,
Ç 113 2 YIL YASADIŞI GİRİŞ-ÇIKIŞ YAPANLAR,
Ç 114 1 YIL HAKLARINDA ADLİ İŞLEMLER YAPILANLAR,
Ç 115 1 YIL CEZA EVİNDEN TAHLİYE OLAN YABANCILAR,
Ç 116 1 YIL GENEL AHLAK – KAMU SAĞLIĞINI TEHDİT EDENLER,
Ç 117 1 YIL PARASIZ KAÇAK ÇALIŞANLAR,
Ç 118 5 YIL İKAMET İZNİ GEÇERSİZ KILINANLAR,
Ç 119 5 YIL KAÇAK ÇALIŞMAKTAN VERİLEN PARA CEZASINI ÖDEMEYENLER,
Ç 120 5 YIL VİZE İHLALİ – İKAMET İHLALİNDEN KAYNAKLANAN PARA CEZASINI ÖDEMEDEN ÇIKANLAR,
Ç 135 5682 SKM İDARİ PARA CEZASI,
Ç 136 SINIRDIŞI SEYAHAT MASRAFLARI,
Ç 137 TERKE DAVET EDİLEN YABANCILAR,
Ç 138 İNAD YOLCU,
N 99 SÜRESİZ GİRİŞİ İNTİZANLI VİZEYE TABİ,
Yine aynı genelge kaçak çalışmaktan dolayı taahhüt ettirilen idari para cezasını ödemeden sınır dışı edilen yabancılar hakkında “Ç” kodlu tahdit programında yer alan 119 suç kodu ile, ödeyenlerin ise 117 suç kodu ile işlem yapılacağı, yabancının para cezasını ödemediği taktirde iki yıl süreyle ülkeye girişine izin verilmeyeceği, para cezasını ödeyerek girmek isteyenlerin tahdit düşümlerinin yapılması ve ülkemize girişlerinin sağlanması ise İçişleri Bakanlığı’ndan alınarak talimatla yapılacağı açıklanmıştır.
Sınır Dışı Etme Kararı Alınmayacaklar
54 üncü madde kapsamında olsalar dahi, aşağıdaki yabancılar hakkında sınır dışı etme kararı alınmaz:
Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunanlar
Ciddi sağlık sorunları, yaş ve hamilelik durumu nedeniyle seyahat etmesi riskli görülenler
Hayati tehlike arz eden hastalıkları için tedavisi devam etmekte iken sınır dışı edileceği ülkede tedavi imkânı bulunmayanlar
Mağdur destek sürecinden yararlanmakta olan insan ticareti mağdurları
Tedavileri tamamlanıncaya kadar, psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddet mağdurları
Söz konusu durumların sona ermesi hâlinde bu yabancılar hakkında sınır dışı etme kararı alınacaktır.
Bu Karara Karşı Yargı Yolu
Sınır dışı etme kararı, gerekçeleriyle birlikte hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancıya veya yasal temsilcisine ya da avukatına tebliğ edilir. Hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancı, bir avukat tarafından temsil edilmiyorsa kendisi veya yasal temsilcisi, kararın sonucu, itiraz usulleri ve süreleri hakkında bilgilendirilir.
İdare mahkemesine başvuru ve özellikleri:
Yabancı veya yasal temsilcisi ya da avukatı, sınır dışı etme kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren on beş gün içinde idare mahkemesine başvurabilir.
Mahkemeye başvuran kişi, sınır dışı etme kararını veren makama da başvurusunu bildirir.
Mahkemeye yapılan başvurular yedi gün içinde sonuçlandırılır.
Mahkemenin vermiş olduğu karar kesindir.
Yabancının rızası saklı kalmak kaydıyla, dava açma süresi içinde veya yargı yoluna başvurulması hâlinde 54’üncü maddenin birinci fıkrasının (b), (d) ve (k) bentleri ile ikinci fıkrası kapsamındakiler hariç, yargılama sonuçlanıncaya kadar yabancı sınır dışı edilmez.
Bireysel başvuru hakkı Anayasa ile herkese tanındığından, hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancı da, idare mahkemesinin kararı üzerine Anayasa Mahkemesine başvurabilir.