GÜNCEL HABERLER

Eşya Hukuku

Eşya Hukuku ne demek?

Eşya hukuku, Medeni Hukuk dalıdır ve Medeni Kanun’un 4. kitabında genel olarak düzenlenmiştir.. Kişilerin eşya üzerindeki mutlak haklarını (ayni haklar) düzenler.

Eşya, bağımsız nesne olarak maddi bir varlıktır.

Sınırlı ayni haklar ise irtifak hakkı, rehin hakkı, taşınmaz yükünden doğan hak’tır.

Eşya kavramı nedir?

EŞYA NEDİR

Maddi varlığı olması: Cismani varlığı olan şeyler eşya olarak kabul edilir.

Ancak kanun koyucu bazı cismani olmayan şeyleri de eşya ile bir tutarak eşyaya ilişkin kuralların bunlara da uygulanabileceğini kabul etmiştir.

Eşya hukukundaki mutlak haklara ne denir?

Mallar üzerindeki en geniş yetkiyi veren mutlak hak, mülkiyet hakkıdır. Mülkiyet hakkı, bir mal üzerinde sahibine bu malı kullanma, bu maldan yararlanma ve bu mal üzerinde tasarruf etme yetkilerini verir. Mülkiyet hakkı dışında mallar üzerinde daha sınırlı yetki veren sınırlı ayni haklar vardır.

Eşya Türleri Nelerdir?

  • Taşınır Eşya – Taşınmaz Eşya.
  • Misli Eşya – Misli Olmayan Eşya.
  • Tüketilebilen Eşya – Tüketilemeyen Eşya.
  • Bölünebilen Eşya – Bölünemeyen Eşya.
  • Alışverişe Konu Olabilen Eşya – Alışverişe Konu Olamayan Eşya.
  • Sahipli Eşya – Sahipsiz Eşya.
  • Özel Mülkiyete Tabi Eşya – Kamu Malları
  • Basit Eşya – Bileşik Eşya.

Eşya Hukuku hangi kanun?

4721 sayılı TÜRK MEDENİ KANUNU (EŞYA HUKUKU) Madde 618- Bir şeye malik olan kimse, o şeyde kanun dairesinde dilediği gibi tasarruf etmek hakkını haizdir; haksız olarak o şeye vaziyed eden herhangi bir kimseye karşı istihkak davası ikame ve her nevi müdahaleyi menedebilir.

Misli eşya ne demek?

Özüne zarar vermeksizin bir yerden başka bir yere taşınabilen eşya taşınır, taşınamayanlar ise taşınmaz eşya olarak adlandırılır.

MİSLİ EŞYA – GAYRIMİSLİ EŞYA: Alışveriş hayatında kural olarak sayma veya tartma veya ölçme ile belirli hale gelen eşya misli eşyadır. Ör. pirinç, pamuk, şarap, kömür vs.

TMK 737 nedir?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu: Madde:737-Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkilerini kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür.

Kişisel haklar nelerdir eşya hukuku?

Medeni Hukuk‘un bir dalı olan Eşya Hukuku ile kişilerin eşyalar üzerindeki hakimiyet ve hakları düzenlenmiştir.

Bir başkasının ayni hakkına dayanmak suretiyle, kişinin eşya üzerindeki egemenliğini sağlayan ve bu nedenle sadece taraf olan muhataplara karşı tesis edilebilen haklara şahsi haklar adı verilir.

Belirlilik ilkesi nedir Eşya Hukuku?

Belirlilik ilkesi, tesis edilen rehnin, taşınmazın tamamını kapsayacağını da ifade etmektedir. Bir taşınmazın ayrı parçaları hukuki manada eşya niteliğine sahip olmadığından bağımsız olarak rehne konu edilemezler.

Eşya Hukuku eklenti nedir?

Eklenti, asıl şey malikinin anlaşılabilen arzusuna veya yerel âdetlere göre, işletilmesi, korunması veya yarar sağlaması için asıl şeye sürekli olarak özgülenen ve kullanılmasında birleştirme, takma veya başka bir biçimde asıl şeye bağlı kılınan taşınır maldır.

Bileşik eşya ne demektir?

Birleşik eşya ise, birden çok şeyin ayrılmaz biçimde birleşmesinden meydana gelen; ancak onu meydana getiren şeylerden ayrı bir varlığı olan eşyadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu