Evlat Edinme 2023
Evlat Edinme 2023
Evlat Edinme 2023 Kimler evlat edinebilir?
Yasanın 306. maddesine göre, bir kimsenin evlat edinebilmesi için, en az 5 yıldan beri evli olmaları veya otuz yaşını doldurmuş bulunmaları gerekir. Evlat edinebilmek için kişilerin medeni durumlarına bakılmaz; ancak eşler, birlikte evlat edinebilir, evli olmayanlar birlikte evlat edinemezler.
Evlatlık almak istiyorum yaş sınırı kaç?
Çalışmaları tamamlayan Bakanlık Evlat Edinme Yönergesini yürürlükten kaldırdı. Böylelikle “evlat edinme uygulamalarında, evlat edinilecek çocuk ile evlat edinecek aile arasında en fazla 40 yaş fark olması gerekir.” hükmü de tarihe karışmış oldu.
Evlat edinirken para veriliyor mu?
Evlat edinme için her hangi bir ücreti talep edilmemektedir. Koruyucu aile olmak için belirli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Ancak evlat edinmek isteyenlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Evlat edinmek için nereye başvurmak gerekir?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kuruluşlara evlat edinme şartları sağlanarak başvuru gerçekleştirilmelidir. Evlat edinme çocuğun biyolojik ailesinden veya vasisinden yapılabilmektedir. Bu durumda başvurulacak kurumlar Aile Mahkemeleri’dir.
2023 yılında evlat edinme için ailede aranan şartlar şöyle sıralanmaktadır:
Kişilerin en az ilkokul mezunu olmaları gerekir.
Evlat edinilecek çocuğun ailesi hayattaysa ailesinden izin alınmalıdır.
Evlat edinilecek çocuğun vasileri varsa, vasilerden izin alınmalıdır.
Evlat edinilecek çocuğun farık mümeyyiz olması durumunda çocuğun izninin alınması gerekir.
Evlat edinmek isteyen kişi ile evlat edinilen kişi arasında en az 18 yaş fark olmalıdır.
Evlat edinmek isteyen çiftlerin en az birinin 30 yaşını doldurmuş olması ve evliliklerinin 5 yılı geçmiş olması gerekir.
Evlat edinmek isten çocuğun, resmi evlat edinme öncesince en az 1 yıl eğitim ve sağlık yönünden desteklenmesi ve tanınması gerekmektedir.
Bir diğer yandan evlat edinme için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenmiş yasal koşullar vardır.
Küçüğün, evlât edinen tarafından en az bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması,
Evlât edinmenin her halde küçüğün yararına bulunması ve evlât edinenin diğer çocuklarının yararlarının, hakkaniyete aykırı bir biçimde zedelenmemesi,
Ayırt etme gücüne sahip olan küçüğün rızasının alınması,
22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 311 inci ve 312 nci maddelerinde yer alan hükümler hariç, 309 uncu maddesinde belirtilen şekilde küçüğün ana ve babasının rızasının bulunması,
Küçüğün vesayet altında olması halinde, Türk Medenî Kanununun 397 nci maddesinde öngörülen vesayet dairelerinin izninin alınmış olması,
Eşlerin en az beş yıldan beri evli olmaları veya her ikisinin de otuz yaşını doldurmuş bulunmaları koşulları aranır.
Evlat Edinme Süreci Ne Kadar Sürer?
Evlat edinme bu hususta görevli ve yetkili olan mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Evlat edinenin ve evlat edinilenin kanunda aranan gerekli şartları taşıması halinde kısa sürede sonuçlandırılabilmektedir.
Evlat Edinme Nasıl Olmaktadır?
Evlat edinme hususu her ülkenin kendi kanunlarına göre değişiklik arz edebilmektedir. Kanunda belirtilen mercilere, gerekli bilgi ve belgeler ile başvurulması halinde evlat edinme talebi değerlendirilerek neticelendirilmektedir.
Ülkemizde Evlat Edinme Nasıl Olmaktadır?
Ülkemizde evlat edinebilmek için yetkili Aile Mahkemesine başvurulması gerekmektedir. Aile Mahkemesinin olmadığı yerlerde ise yetkili Asliye Hukuk Mahkemesine evlat edinme başvurusunda bulunulabilir. Mahkemece evlat edinme talebine ilişkin kabul kararının kesinleşmesi ile evlatlık ilişkisi kurulmuş olur.
Evlat Edinmek İçin Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır ?
Evlat edinme başvurusu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz ve Türkiye’de yaşıyorsanız, ikamet ettiğiniz İl’deki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya ilk başvuru için E-Devlet üzerinden, yurt dışında ikamet ediyorsanız, bulunduğunuz ülkenin ülkelerarası evlat edinme merkezi makamı/yetkili birimine gerekli belgeler ile yapılmalıdır.
Evlat Edinmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Evlat edinme başvurusu için gerekli belgelerin başvuran kişi veya eşlerin hazırlaması gerekmektedir.
Gerekli belgeler şunlardır:
Nüfus müdürlüğü tarafından düzenlenen nüfus olayı kayıt örneği,
Başvuran ve birlikte yaşadığı aile fertlerinin 25/5/2005 tarihli ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu kapsamında yer alan silinmiş kayıtlar da dâhil sabıka kayıtları,
Mal varlığını, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösterir belgeler,
Kimlik Paylaşımı Sisteminden belge üretebilen muhtarlıklardan veya nüfus müdürlüklerinden alınacak yerleşim yeri belgesi,
Öğrenim durumunu gösterir belge,
Fiziksel, zihinsel ve ruhsal bir engelinin, sürekli bakımı gerektiren, bulaşıcı veya süreğen bir hastalığının bulunmadığını, ayrıca alkol veya uyuşturucu madde bağımlısı olmadığını belirten sağlık kurulu raporu,
Türkiye’de yaşayan yabancı ülke vatandaşlarından veya yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oturma izin belgesi ve küçüğün kabul eden ülkeye girmesine ve orada sürekli ikametine izin verildiğine veya verileceğine dair belge istenmektedir.
Evlat Edinmek İsteyen Aileler Nasıl Denetlenir?
Evlat edinme çocuk yada bebek evlat edinmesinde değişiklik göstermez. Tüm evlat edinmelerde bireyler, evlat edindikten sonra ASDEP tarafından denetlenmektedir.
ASDEP’in açılımı Aile ve Sosyal Destek Programı’dır. Evlat edinme şartları arasında yer alan 18 yaş fark, 2018 öncesinde 40 yaş olarak uygulanmaktaydı.
Ancak bu oldukça ağır bir şart olduğundan, 2018 itibariyle kaldırılmıştır. Böylelikle kişilerin 40 yaşını doldurmadan önce de evlat edinmeleri sağlanmıştır.
Evlat Edinme Başvurusu Sonrasında Değerlendirme Aşamasında Nelere Dikkat Edilir?
Evlat edinme sonrasında görevliler tarafından dikkat edilecek değerlendirme unsurları şu şekildedir:
Ailenin maddi durumu ve çocuğa sağlanan olanaklar hakkında değerlendirme alınmaktadır.
Ailenin evlat edinilen çocuğa sağladığı olanaklar, okutabileceği okullar hakkında bilgi sahibi olunması sağlanır.
Evlat edinme ile ilgili, ailenin duygu ve düşünceleri, samimi olup olmadığı durumlarına dikkat edilir.
Birbiri ile uyumu ve anlaşmalarına dikkat edilir. Çocuğun şiddet ve yüksek ses bulunduran bir ortamda büyümesine izin verilmez.
Genel tavırları takip edilerek uyumlu bir aile olup olmadığı gözlemlenir.
Evlat Edinilen Çocuk Aileye Nasıl Teslim Edilir?
Evlat edinme ile çocuk teslimi, ilk olarak ailenin değerlendirilmesi ile başlar. Çocuğun teslim edilmesi adımında öncelikle aile, Geçici Çocuk bakım Sözleşmesi imzalamalıdır.
Bu sözleşme ile aile 1 yıl süre ile sıkı gözlem altına alınır. Bu durum, ilk 1 yılda sıklıkla yapılacak ziyaretlerle belgelenmelidir. 1 yılın dolmasından sonra kişiler, çocuğu resmen evlat edinmiş sayılır. Ancak en az 5 yıl süre ile ev ziyaretleri devam eder.
Evlat Edinme 2023