Gurbetçilerin Türkiye’deki banka hesapları bildirilmeye başlandı
Gurbetçilerin Türkiye’deki banka hesapları bildirilmeye başlandı
Türkiye’nin 146 ülkeyle birlikte imzaladığı Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması Cumhurbaşkanlığı kararı ile yürürlüğe konuldu. Bildirimlerde yürürlük tarihinin 03.02.2020 olduğu belirtiliyor.
Türkiye’nin 2017’de onayladığı, ‘Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması’, AKP’Li Cumhurbaşkanlığı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile yürürlüğe konuldu.
Anlaşmaya göre, Türkiye’de banka hesabı bulunanların bilgileri taraf ülkelerle paylaşılacak. Söz konusu anlaşma Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, Belçika ve İsveç gibi ülkelerde yaşayan gurbetçileri yakından ilgilendiriyor.
Özellikle gurbetçi vatandaşlarımızı ilgilendiren bu konuya ilişkin, 21.04.2017 tarihinde, Türkiye’nin de taraf olduğu “Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması” vergi kayıp ve kaçaklarını önleme adına 107 ülke tarafından imzalanmış, 31.12.2019 tarihinde onaylanmıştır.
Bu anlaşmaya göre, imzacı ülkeler, başka ülkede ikamet eden kişi ve kurumların banka hesap bilgilerini; her yıl, otomatik olarak ilgili ülkeyle paylaşacaktır. Türkiye’de otomatik bilgi değişimi için bilgileri toplamaya ve paylaşmaya yetkili makam Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’dır.
Örneğin, İsveç’te yerleşik bir Türk vatandaşının, Türkiye’de bulunan ve bu kapsama giren banka hesabının 2020 yılı bilgileri, 2021 yılı Eylül ayında İsveç Devleti ile paylaşılacaktır. Tabii ki tam tersi durum da geçerlidir. Sadece ilgili yılın hesap bilgileri paylaşılacak olup geçmişe dönük bir paylaşım söz konusu değildir.
Otomatik bilgi değişimine katılmayan ve şeffaf olmayan ülkeler, hem OECD hem de Avrupa Birliği ülkeleri nezdinde “kara liste”ye alınmakta, uluslararası finans çevreleri ve kredi kuruluşlarınca bu liste değerlendirilmektedir. 2019 yılı sonuna ait hesap bilgilerinin paylaşılacağı 2020 yılı için; Türkiye, anlaşmaya taraf olan ülkelerden Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, Avusturya ve Fransa’yı bilgi değişim takvimine almamıştır.
Ancak yukarıda bahsedilen nedenden ötürü Türkiye’nin bu süreci daha fazla geciktirememesi ve 2020 yılı hesap bilgilerinin 2021 yılında ilgili ülkelerle paylaşması muhtemeldir.
Bu kapsamda;
Mevduat hesapları (genel olarak bankalar),
Saklama hesapları (saklama bankaları vb.),
Ortaklık ve borç ilişkisi menfaati (yatırım bankaları ve fonlar),
Nakdi değer sigorta sözleşmeleri (belirli sigorta şirketleri),
Düzenli ödeme sözleşmelerine (anüiteler) ilişkin finansal bilgiler paylaşılacaktır.
Değişime tabi tutulacak bilgiler;
İlgilinin adı ve soyadı,
Adresi,
Yerleşik (mukim) olduğu ülke ve vergi kimlik numarası (VKN),
Doğum yeri ve tarihi,
Hesap numarası, hesap bakiyesi ya da değeri,
Hesaba yıl içinde ödenen faiz, temettü, gibi gelirlerin ya da hesapta tutulan varlıklardan elde edilen gelirlerin toplam brüt tutarı,
gibi bilgiler ilgili ülkelerle paylaşılacak olup, GAYRİMENKUL VE TAŞIT BİLGİLERİ OTOMATİK BİLGİ DEĞİŞİMİ KAPSAMINDA DEĞİLDİR.
Hesap hareketleri detayı ve hesap bakiyesinin kaynağı (kira geliri, emekli aylığı gibi) da bu kapsamda finansal kuruluşlardan alınmayacak ve paylaşılmayacaktır.
Çifte vatandaş olmak bilgilerin ilgili ülkeyle paylaşılacağını göstermez. Bilgi paylaşımında dikkat edilen esas unsur vatandaşlık değil yerleşikliktir (mukimlik). İlgili mercilerce şahsın hesap bilgileri incelenir, yurtdışında ikamet ettiğine dair adres bilgisine veya yurtdışında ikamet ettiği konusunda ipucu veren verilere rastlanmazsa hesaba ilişkin bilgiler paylaşılmaz.
OTOMATİK BİLGİ DEĞİŞİMİ ANLAŞMASI NE DEMEKTİR?
Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması’na göre, imzacı ülkeler, karşılıklılık temelinde, ilgili ülkelerin mukimlerine ait finansal kuruluşlardan topladıkları finansal hesap bilgilerini, talep gerekmeksizin (otomatik olarak) her yıl ilgili ülkeyle paylaşacaklardır. Türkiye’de otomatik bilgi değişimi için bilgileri toplamaya ve paylaşmaya yetkili makam, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’dır.
OTOMATİK BİLGİ DEĞİŞİMİ NASIL İŞLEYECEK?
Türkiye’deki finansal kuruluşlar, bankalar, tespit ettikleri hesaplara ilişkin bilgileri GİB’e bildirecek. GİB bu bilgileri güvenli bir elektronik ağ üzerinden ilgili ülkelere gönderecek.
Benzer şekilde Türkiye ile anlaşması bulunan ülkeler de tespit ettikleri hesaplara ilişkin bilgileri ülkemize gönderilecekler. İki ülke arasında bilgi değişimi, hesabın 31 Aralık tarihindeki durumu ile toplanan bilgilere ilişkin olarak bir sonraki yılın Eylül ayının sonuna kadar yapılabilecek.
HANGİ KURULUŞLAR BİLDİRİM YAPACAK?
1- Mevduat kuruluşları (Bankalar)
2- Saklama kuruluşları (Saklama bankaları vb.)
3- Yatırım kurumları (Yatırım bankaları ve fonlar gibi)
4- Belirli sigorta şirketleri
TAPU VE MAL VARLIĞI BİLDİRİLECEK Mİ?
Söz konusu anlaşma konut ve arazi tapusu gibi bilgileri kapsamamaktadır.
GURBETÇİLERİ BEKLEYEN TEHLİKE NEDİR?
Avrupa’da yaşadıkları ülkede sosyal yardım alan ancak Türkiye’de de varlıkları olan gurbetçiler, 10 yıl geriye dönük ceza alabilir. Türkiye’deki mal varlığını bildirmeyip yardım alanların mal varlıklarına el konup, satılabilir.
KVKK’YLA BİLGİLERİNİZİ GİZLEYEBİLİRSİNİZ
Gurbetçilerin zor duruma düşmemesi için Türkiye, Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nu getirdi. Bu kanunda varlık gizleme var, gurbetçiler varlıklarını gizleyebilir. Gurbetçiler SGK’ya müracaat ettiğinde 28 gün içerisinde hem tapudaki mal varlıkları hem de SGK’dan almış oldukları emekli maaşları gizlenebiliyor. Bu bilgiler, gizleyen kişiden başka kimseye verilmiyor. O yüzden Avrupalı Türkler varlıklarını Türkiye’de gizleyebilir.
OTOMATİK BİLGİ DEĞİŞİMİ’NE NASIL TAKILMAYIZ?
Türkiye’deki bankalarda hesabı bulunanların da bankadaki adreslerini bulundukları ülkeleri göstermeyerek, Türkiye’deki bir adresle değiştirmeleri lazım. Adrese dayalı bir anlaşma olduğu için adres bilgisi değişikliği yapmadığınız sürece Otomatik Bilgi Değişimi’ne takılmanız kaçınılmaz olacaktır.
Gurbetçilerin Türkiye’deki banka hesapları bildirilmeye başlandı